Opoziția depune moțiunea de cenzură săptămâna viitoare. Dan Barna a discutat cu președintele Iohannis
După tentativa de a-l schimba pe Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor, opoziţia se simte pregătită de pasul următor. Săptămâna viitoare va fi depusă moţiunea de cenzură contra Guvernului Dăncilă. Liderul USR, Dan Barna, admite că a discutat „contextul politic” şi cu preşedintele Klaus Iohannis.
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Ciolacu spune că nu s-a discutat în aprilie despre „legea Iohannis”
Preşedintele Klaus Iohannis s-a interesat acum câteva zile în ce stadiu este moţiunea de cenzură cu care opoziţia vrea să dărâme Cabinetul Dăncilă. Dezvăluirea vine de la preşedintele Uniunii „Salvaţi România”, care s-a întâlnit personal cu şeful statului. În paralel, liberalii insistă cu revocarea lui Liviu Dragnea din funcţia de lider al Camerei Deputaţilor.
Citiți și:
Klaus Iohannis: Încercarea opoziției de a-l da jos pe Dragnea merită reluată
Dan Barna, liderul USR, a vorbit cu Klaus Iohannis
- Pe ce teme aţi avut discuţii sau consultări cu preşedintele? a fost întrebat joi liderul USR, Dan Barna.
- Pe situația actuală. Pe perspectivele unei moțiuni de cenzură, elemente firești.
- Au fost doar reprezentanţi ai USR sau au fost și celelalte partide ?
- A fost o întâlnire a mea cu domnia sa.
Opoziţia se grăbeşte să depună moţiunea de cenzură. Are voie să o facă o singură dată într-o sesiune parlamentară, adică mai are doar două săptămâni la dispoziţie. Până acum a tot amânat în speranţa că mulţi nemulţumiţi din PSD vor trece de partea ei. Opoziţia continuă însă şi asaltul asupra conducerii Camerei Deputaţilor.
PNL amenință cu boicot în Parlament
„Vom boicota toate ședințele care vor fi conduse de Dragnea și Iordache, pentru că în acest moment, ei comit un abuz. Trebuie finalizată procedura de revocare a celor doi din funcțiile pe care le au la Cameră”, a declarat Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL.
Opoziţia se bazeză pe faptul că PSD şi ALDE au pierdut majoritatea la Camera Deputaţilor. Deşi are mai puţini parlamentari, coaliţia de guvernare se bazează însă în continuare pe sprijinul UDMR, care este de partea lui Dragnea.
„A fost o tragi-comedie. Poţi să revoci numai dacă respecţi regulamentul. Nu poţi să duci în derizoriu chiar în halul acesta procedurile. Nici Caragiale n-a putut să conceapă o situaţie atât de hilară”, a declarat la RFI, comentând încercarea opoziției de a-i revoca pe Liviu Dragnea și Florin Iordache, Attila Korodi, liderul deputaților UDMR.
Replica PSD se dă la Senat
Ca ripostă la încercarea opoziţiei de a-i revoca din funcţie pe preşedintele şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democraţii ameninţă că va lua opoziției funcţiile de vicepreședinte pe care le deține la Senat.
„Voi propune lucrul acesta şi eu în Senat. Dacă USR merge pe linia aceasta, că plenul e suveran şi schimbăm regulamentul cum vrem, o dăm luni jos, la ora 16:00, că e vicepreşedinte, pe dna (Alina) Gorghiu și îl punem pe domnul Goţiu vicepreşedinte până la ora 18. La ora 18 îl dăm jos pe domnul Goţiu și îl punem pe domnul Băsescu până la ora 20”, a declarat joi, la Digi24, senatorul PSD Liviu Pop.
Sunt voci care susțin că însăși amânarea votului pentru imunitate în cazul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, (pentru a putea fi urmări penal de DNA) este o strategemă prin care PSD se asigură de majoritate și îl ține în șah pe liderul ALDE.
Klaus Iohannis, reclamat la CCR
În plus, Guvernul va sesiza vineri Curtea Constituţională în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema remanierilor. Anunțul a fost făcut după ce premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că a vorbit mai întâi la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis. „Ne vedem obligaţi să facem această sesizare la CCR”, a spus Dăncilă, după o întâlnire pe care a avut-o, joi, cu liderul PSD Liviu Dragnea, la Parlament.
Ea a precizat că a avut o discuţie le telefon cu preşedintele Iohannis, care i-a spus că mai analizează şi până săptămâna viitoare nu va lua nicio decizie.
Întrebată dacă în opinia sa Klaus Iohannis încalcă Constituţia, Viorica Dăncilă a răspuns: „Constituţia nu ştiu dacă o încalcă. Probabil şi dânsul este documentat şi va face tot ce este posibil să nu încalce Constituţia. Importantă este responsabilitatea pe care o avem acum, în prag de preluare a Preşedinţiei Consiliului UE. Eu cred că acest lucru impune mai multă responsabilitate din partea tuturor. Nu este un examen pe care îl dă Guvernul României sau Viorica Dăncilă. Este un examen pe care îl dă România şi de modul în care vom gestiona preluarea şi exercitarea preşedinţiei vom fi toţi judecaţi, noi ca ţară”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, că încă nu a finalizat analiza privind remanierile, iar despre blocajul care s-ar crea pentru că demisiile miniştrilor devin efective, preşedintele a replicat: „Soluţia este la PSD, n-au decât să vină cu oameni performanţi”.
Calendarul acțiunilor viitoare din Parlament
Pe de altă parte, săptămâna viitoare urmează la Parlament voturi finale pe legea pensiilor şi buget, pe lângă depunerea moţiunii de cenzură de către opoziţie, toate acestea în contextul pierderii majorităţii de către coaliţia de guvernământ, la Camera Deputaţilor. Avem parte de un final de an politic fierbinte, încărcat suplimentar şi de preluarea preşedinţiei Uniunii Europene, de la 1 ianuarie.
1. Vot pentru legea pensiilor, pe 13 decembrie
2. Bugetul pentru 2019, în Parlament, săptămâna viitoare
3. Codurile Penale puse în acord cu deciziile CCR până la Crăciun
4. OUG privind amnistia şi graţierea - în decembrie 2018 sau ianuarie 2019
PSD, prăbușire în sondaje
Și pe fondul tuturor acestor evoluții, a apărut și un sondaj comandat de USR care arată intenția de vot pentru partidele politice, așa cum era în noiembrie 2018:
PSD: 24,9%
PNL: 23,3%
USR: 14,8%
ALDE: 11,7%
(România Împreună) MRÎ: 8,2%
UDMR: 5,8%
Se observă o scădere a PSD, a PNL dar și a MRÎ, în timp ce USR înregistrează o creștere de câteva procente, iar ALDE de câteva sutimi.
În luna septembrie, PSD era cotat la 28%, PNL la 27%. Mişcarea România Împreună, partidul condus de Dacian Cioloş, depășea USR - 10,1% față de 9,5%, iar ALDE avea 11% intenție de vot.
Citiți și:
Klaus Iohannis, șah la PSD: Nu voi fi de acord să continue acest circ al remanierii; M-am săturat de penali
CTP: S-a săturat Iohannis de penali? I-aș da un colebil. Să acționeze dacă s-a săturat!
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News