Live

Viorica Dăncilă este propunerea PSD de premier, susținută și de ALDE

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres

Astăzi s-a stabilit cine va fi noul premier propus de PSD, într-o nouă ședință a CExN PSD. Este vorba de europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă. Fostul premier Mihai Tudose, care este vicepreședinte al PSD și avea drept de vot, nu a venit la ședința CEx de marți. Mihai Tudose și-a anunțat luni seară demisia în urma ședinței Comitetului Executiv Național al PSD în urma căreia a pierdut sprijinul partidului. Liviu Dragnea și-a impus punctul de vedere cu o majoritate zdrobitoare. Este al doilea șef al Executivului care rămâne fără sprijin, după exact șapte luni - Sorin Grindeanu fiind demis prin moțiune de cenzură în iunie 2017.

Actualizare 18.00 ALDE o susține pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier.

Actualizare 17.25. O ședință de urgență a coaliției PSD-ALDE are loc la această oră în biroul lui Liviu Dragnea. Se discută portofoliile din viitorul Guvern. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu este prezent, deoarece este încă în vacanță.

Actualizare 13:45 Este oficial. Europarlamentarul Viorica Dăncilă a fost votată aproape în unanimitate în CEx să fie premierul susținut de PSD. A fost o singură abținere. Ședința conducerii PSD s-a încheiat. Viorica Dăncilă este șefa organizației de femei din PSD și conduce grupul PSD din Parlamentul European.

Actualizare 13:00. Ecaterina Andronescu a fost propusă pentru funcția de premier, însă a refuzat nominalizarea, fiind imediat aplaudată. Pe lângă această propunere, a mai fost propusă Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD. Însă, unii lideri sunt reticenți cu această propunere, pentru că ea este o apropiată a lui Liviu Dragnea, fiind din Teleorman. 

În ultimele zile, Viorica Dăncilă s-a remarcat prin criticile la adresa lui Mihai Tudose. Deocamdată această propunere nu s-a suspus la vot în CExN.

Viorica Dăncilă s-a născut pe 16 decembrie 1963, la Roșiori de Vede.

Ea este membră în PSD din 1996 și președintele organizației de femei a PSD din octombrie 2015. Între 2008-2009 a fost consilier județean din partea PSD la Consiliul Județean Teleorman.

Între 1989-1997 a fost profesoară la Liceul din Videle, iar între 1988-2009 a lucrat ca inginer la OMV PETROM. Începând din 2009 este europarlamentar PSD.

Unii social-democrați spun și că Mihiai Fifor ar fi potrivit, iar Klaus Iohannis nu ar avea motive să-l refuze.


Actualizare 12:40 Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că l-a desemnat pe Mihai Fifor prim-ministru interimar, după demisia lui Mihai Tudose. Șeful statului s-a declarat nemulțumit de ceea ce se întâmplă cu guvernarea și a convocat consultări cu partidele politice. Detalii, aici.

Actualizare 11:30 Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a exclus, marți, înainte de ședința conducerii partidului, posibilitatea de a deveni premierul care îi succede în funcție lui Mihai Tudose, dar a menționat câteva nume ce ar putea fi luate în discuție de colegii săi: Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae, Mihai Fifor. Nu însă și Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, care nu își dorește, a precizat Lia Olguța Vasilescu. La fel și Claudiu Manda. Detalii, aici.

Actualizare 11:15. „Nu comentez, e la latitudinea președintelui”, a spus Paul Stănescu, întrebat despre faptul că șeful statul nu îl vrea prim-ministru interimar.

„Nu-mi doresc acest lucru și dacă nu-mi doresc n-o să se întâmple”, a adăugat el.

Întrebat dacă îi va cere partidul să devină premier interimar, Stănescu a spus că „e o decizie personală”.

De asemenea, el ma mai spus că se gândește dacă mai rămâne în Guvern.


Actualizare 10:50. Președintele Klaus Iohannis nu îl vrea prim-ministru interimar pe vicepremierul Paul Stănescu. În schimb, potrivit informațiilor Digi24, premier interimar ar urma să fie Mihai Fifor, ministrul Apărării (foto).

În plus, potrivit informațiilor de ultimă oră, Mihai Tudose va merge personal cu demisia la Cotroceni.


Actualizare 10:10. Premierul demisionar Mihai Tudose a ajuns, marţi dimineaţa, la Palatul Victoria, la sediul Guvernului fiind prezent şi vicepremierul Paul Stănescu.


Doar patru membri ai Comitetului Executiv al PSD au votat împotriva retragerii sprijinului politic pentru Mihai Tudose, în timp ce alţi patru s-au abţinut. Printre cei care au refuzat să-şi exprime votul s-a aflat şi preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău. 59 de membri au votat retragerea sprijinului politic. 

„Premierul Mihai Tudose și-a înaintat în această seară (luni - n.r.) demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidențiale, în cursul zilei de mâine (marți - n.r.), o adresă oficială în acest sens”, precizează un comunicat al Guvernului României, emis luni seară.

Iohannis, prima reacție la criza din PSD

De ce s-a ajuns aici? Explicațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea: „Au fost apariţii televizate care nu trebuiau să fie, în sensul că genul ăsta de declaraţii publice trebuie să fie făcute în CEx, chestiuni legate de relaţia cu unii miniştri, alte relaţii sau alte subiecte trebuie discutate în interiorul partidului. S-a creat o stare de tensiune care a tot crescut în ultima perioadă. Au contribuit şi unii colegi de-ai mei, care şi-au spus puncte de vedere, a fost o avalanşă de puncte de vedere care trebuiau discutate în partid şi au escaladat. S-a ajuns în situaţia că în mod realist nu mai putem avea garanţia că peste o lună nu vom ajunge tot în această situaţie.”

„Partidul a decis, e nevoie de un alt guvern cu altă abordare, tot timpul e loc de mai bine. Nu am dorit să rup partidul. Poate am şi eu vina mea, CEx m-a numit, CEx a spus că e loc de mai bine”, a declarat Mihai Tudose, care a anunțat că nu va asigura interimatul.

Potrivit informațiilor Digi24, lui Mihai Tudose i s-a reproșat că nu și-a asumat modificările la legile justiției.

Reacția lui Carmen Dan după ce a fost întrebată dacă este responsabilă de plecarea lui Tudose

Astfel, conform Constituției, președintele Klaus Iohannis urmează să ia act de demisia lui Mihai Tudose și să emită decretul de vacantare a postului de prim-ministru, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

Deja pentru acest post sunt vehiculate nume precum cel al Vioricăi Dăncilă sau cel al vicepremierului Paul Stănescu, deși acesta din urmă a anunţat încă de săptămâna trecută că nu îşi doreşte funcţia de premier. Și numele ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu, este menționat ca o posibilă nominalizare pentru șefia Executivului. Toți trei sunt considerați ca fiind apropiați de Liviu Dragnea.

Ţuţuianu: Orice om normal ia în calcul că Iohannis poate respinge o nouă nominalizare de premier din partea PSD

Prin urmare, marți urmează o nouă ședință a CExN PSD, la ora 11:00, în care pentru a nominaliza noua propunere de premier.

În acest sens, Liviu Dragnea a anunțat luni seară că el nu va mai face o nouă propunere, motivând: „Se pare că am mână foarte proastă nu numai în ce priveşte propunerile de premier, le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere”.

În ceea ce priveşte desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a celui de-al treilea premier PSD în decursul unui an, Liviu Dragnea crede că șeful statului nu este foarte fericit, dar că va respecta, totuși, Constituţia şi va desemna premier de la majoritate. Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a afirmat: „Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta”.

Dragnea: Există într-o instituţie un personaj veninos care a făcut şi face foarte mult rău

Dragnea, întrebat dacă ia în calcul plecarea de la şefia PSD: Nu m-am gândit

Și cum USR i-a cerut președintelui să refuze o nouă propunere în funcție tot din partea PSD-ALDE, dinspre liderii PSD vin declarații amenințătoare la adresa președintelui Klaus Iohannis. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că, dacă preşedintele va refuza să numească un premier de la PSD, atunci se va trece la „soluţia de avarie”: suspendarea şefului statului pe motiv că nu respectă Constituţia.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Klaus Iohannis, pentru că anul trecut a declarat că, dacă PSD îl va da jos și pe al doilea premier, atunci își va pune serios întrebarea dacă actuala coaliție mai are capacitatea să guverneze.

Demisia premierului Mihai Tudose are implicații și la nivel internațional. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, soseşte astăzi la Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, dar nu are cu cine să se întâlnească și la Palatul Victoria. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei.

Băsescu, mesaj de avertizare către Dragnea 

Reacții în presa internațională după anunțul demisiei lui Tudose

C.T. Popescu: PSD face o greșeală. Pentru Dragnea e o victorie cu pierderi prea mari

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Statutul deputaților și senatorilor, modificat. Au fost înăsprite sancțiunile pentru abaterile disciplinare. Ce riscă parlamentarii

Surse: Iohannis va convoca în acest weekend partidele la consultări. Liderii PSD, PNL și UDMR au avut noi negocieri

Asistenții maternali pot obține atestatul doar dacă au absolvit studii liceale sau învățământul profesional. Legea a fost promulgată

Partenerii noștri