Live

Rutte a vizitat baza de la Cincu: „Împreună stăm alături împotriva războiului de agresiune al lui Putin”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Olandei, în vizită la baza militară de la Cincu. Foto: Profimedia Images

Premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, care efectuează o vizită de lucru în ţara noastră, a ajuns miercuri la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov, fiind însoţit de preşedintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. 

Mark Rutte a declarat, miercuri, că ţările aliate „stau alături, împotriva războiului de agresiune al lui Putin”, iar încercările de a dezbina NATO au făcut ca această alianţă să fie, de fapt, mai puternică.

Rutte se află miercuri într-o vizită la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Este o onoare să fiu aici, în faţa acestui grup special. Când eram tânăr, genul acesta de cooperare militară ar fi fost de neimaginat”, a spus premierul olandez.

El s-a adresat inclusiv militarilor din Grupul de Luptă NATO: „Împreună stăm alături împotriva războiului de agresiune al lui Putin. Cu cât încearcă să ne despartă, cu atât mai mult ne apropie”.

Prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos a vorbit şi despre modul în care a fost format Grupul de luptă din România.

„Fiecare dintre dumneavoastră este pregătit să descurajeze şi, dacă este nevoie, să apere. Sunteţi, cu toţii, o verigă importantă a NATO pe Flancul Estic, care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră. Ca entitate unică, noi, NATO, suntem de partea prietenilor noştri ucraineni şi apărăm democraţia şi libertatea, valori la care nu vom renunţa niciodată. Viteza cu care a fost format acest Grup de Luptă mă face mândru”, a afirmat el.

În acest context, premierul olandez le-a mulţumit, în limba română, preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, Olanda are dislocaţi la Cincu 195 de militari, Franţa - 313, Belgia - 64 şi România - 57.

În total sunt 629 de militari dislocaţi în Baza „Getica”.

În cadrul conferinței de presă, președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit lui Mark Rutte pentru susținerea Olandei „într-un moment important, dar și dificil pentru securitatea europeană și euroatlantică.”

„România și Țările de Jos sunt state prietene, partenere și aliate în cadrul Uniunii Europene și al NATO. Țările noastre împărtășesc aceleași valori democratice și au interese comune de securitate, de pace și de prosperitate. Vizita dumneavoastră în România, domnule Prim-ministru, reprezintă expresia relațiilor aprofundate de cooperare pe care România le are cu Țările de Jos, în mod deosebit în domeniul securității și apărării”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele le-a mulțumit și militarilor olandezi prezenți la Cincu.

„România, întregul Flanc Estic, precum și întreaga Alianță și comunitate internațională resimt din plin aceste amenințări de securitate fără precedent generate de războiul brutal dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei. Dragi militari olandezi, vă mulțumesc pentru eforturile pe care le depuneți alături de colegii francezi, belgieni și români, în cadrul Grupului de Luptă Aliat din care faceți parte, pentru apărarea noastră, a Europei. Mulțumesc, de asemenea, și celorlalți militari aliați aflați în România, care contribuie la consolidarea posturii de descurajare și apărare”, a transmis Klaus Iohannis.

„Prezența dumneavoastră aici demonstrează unitatea, coerența și capacitatea de reacție ridicate care definesc NATO – cea mai puternică Alianță politico-militară din istorie – și pe noi ca Aliați. Împreună cu soldații români, faceți Europa mai sigură și protejați valorile euroatlantice: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărei națiuni de a-și alege singură cursul de politică externă și de securitate. Vă doresc succes în activitățile de pregătire, precum și în misiunile pe care le veți desfășura, alături de militarii români Împreună suntem mai credibili, mai eficienți și mai hotărâți în asigurarea unui mediu de securitate stabil, necesar dezvoltării societăților noastre democratice”, a mai declarat președintele.

La Baza NATO de la Cincu sunt prezenţi şi ambasadorii Olandei, Roelof Sander van Ees, al Franţei, Laurence Auer, şi al Belgiei, Philippe Henri Pierre Benoit.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, Olanda are dislocaţi la Cincu 195 de militari, Franţa - 313, Belgia - 64 şi România - 57. În total sunt 629 de militari dislocaţi în Baza „Getica”.

Vizita premierului olandez în România are loc în contextul în care țara noastră solicită aderarea la spațiul Schengen, Olanda fiind singura țară din UE care se mai opune. Vizita lui Rutte vine cu două luni înainte de un vot decisiv în Consiliul UE pentru o eventuală aderare a României la Spațiul Schengen.

Citește și În ziua în care Rutte vine în România, ambasadorul Olandei spune că nu merităm să intrăm încă în Schengen

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Partenerii noștri