Live

MApN vrea să cumpere submarine. Birourile reunite ale Parlamentului au luat act de solicitare

Data actualizării: Data publicării:
Din 1995, armata română nu a mai investit niciun leu în submarine. În imagine, un submarin Scorpene, modelul dorit de România. Foto: Profimedia Images

Birourile reunite ale Parlamentului au luat act, miercuri, de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare a armatei, printre care achiziţionarea unor submarine.

MApN a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente următoarelor programe de înzestrare: „Vânătorul de mine”, „Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice”, „Modernizare nave purtătoare de rachete”, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită.

Primul program constă în realizarea capabilităţii de luptă contra minelor marine prin înzestrarea Forţelor Navale Române cu nave de tip vânător de mine, în scopul obţinerii unor capabilităţi eficiente de detecţie, clasificare, identificare şi distrugere/neutralizare a minelor marine.

Cel de-al doilea program de înzestrare constă în realizarea capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi antisubmarin prin înzestrarea Forţelor Navale Române cu nave de tip submarin, în scopul obţinerii unor capabilităţi eficiente în cercetarea pentru recunoaştere şi culegere de informaţii la nivel operativ - strategic concomitent cu executarea acţiunilor de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi submarinelor inamice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea forţelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forţe, în apele teritoriale, cât şi în cele internaţionale sau în zone litorale ostile, în zone cu grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii.

Al treilea program este destinat pentru modernizarea sistemelor de luptă principale şi actualizarea capabilităţilor operaţionale corespunzător nivelului tehnologic actual şi asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unităţi de luptă proprii şi ale altor state membre NATO pentru navele purtătoare de rachete din clara TARANTUL din înzestrarea Forţelor Navale.

Documentul va fi supus aprobării plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară

România are un nou Guvern. Mesajul lui Marcel Ciolacu, la prima ședință a noului executiv: „Știm ce greşeli nu mai trebuie să repetăm”

Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere

Ilie Bolojan, în plenul reunit al Parlamentului: „Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România”

Partenerii noștri