Ludovic Orban, despre sesizarea făcută de Anca Dragu la CCR: Durata maximă a interimatului la ministere e de 45 de zile
Durata maximă cu privire la asigurarea unui interimar la ministere este de 45 de zile, a declarat miercuri preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, referindu-se la demersul preşedintelui Senatului, Anca Dragu, care a sesizat Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională. Dragu cere CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîțu să nominalizeze noii miniștri și să se prezinte în Parlament cu noua listă pentru a fi validată, având în vedere schimbarea compoziției politice a Executivului.
"Acolo e un termen constituţional, hai să declanşăm conflicte juridice de natură constituţională... Nu-l cunosc în detaliu (demersul - n.r.), ca atare nu mă pot pronunţa. Dar termenul este termenul care este prevăzut în Constituţie - durata maximă cu privire la asigurarea unui interimat la ministere. Această durată maximă este de 45 de zile, deci termenul constituţional pe care îl are Guvernul în cazul unei remanieri, cu schimbarea configuraţiei politice pentru a veni în faţa Parlamentului şi a putea cere votul pentru miniştrii plini care înlocuiesc miniştrii care au aparţinut altor formaţiuni politice, este de 45 de zile", a declarat Orban la Parlament.
El a adăugat că premierul este obligat să vină în faţa Parlamentului, înainte de expirarea termenului de 45 de zile, şi trebuie să obţină jumătate plus unu din voturi.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, transmite că a sesizat Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi prim-ministrul României, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte.
"Solicit instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi prim-ministru, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului", a arătat Dragu într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.
Dragu a amintit că pe 2 septembrie 2021 a avut loc demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, urmată în 7 şi 8 septembrie de demisiile celorlalţi miniştri USR PLUS şi a vicepremierului Dan Barna, pentru ca în 8 septembrie, printr-o scrisoare, copreşedinţii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, să atragă atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la nivelul Guvernului.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News