Lege împotriva tumbelor în cinstea politicienilor
Opoziţia reacţionează după ce un copil a fost pus să facă tumbe în faţa premierului, la Simfonia Lalelelor de la Piteşti. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi propune o lege care să interzică astfel de manifestaţii dedicate politicienilor. Sociologii spun însă că nici nu ar fi nevoie de o reglementare şi că bunul simţ ar trebui să fie suficient: copiii nu trebuie puşi să se dea peste cap în faţa demnitarilor.
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
Pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic (proiect)
Românii aflați în concediu medical ar putea fi verificați acasă de poliție
Numărul de buletine făcute pe o singură adresă ar putea fi limitat
Proiect. Pedepse mai aspre pentru violența împotriva copiilor
Proiect de lege ce oferă stimulente pentru cei care nu pot plăti facturile la energie sau gaze
Orban, despre candidatura lui Antonescu la alegeri: Nu e desemnat oficial de PNL și PSD. Nu se poate lua decizia țaca paca, la cafea
Șofer inconștient, aproape să producă o tragedie în Defileul Jiului
Măsurile guvernului riscă să scumpească mâncarea cu 10%
"Fetiţa se opinteşte să se dea peste cap, nu poate, profesoara insistă, reuşeşte. Premierul vine spre fetiţă şi îi dă o floare. Mulţimea aplaudă frenetic.” Astfel de scene ar putea deveni istorie. Eforturile fetiţei din Piteşti de a le face pe plac înalţilor invitaţi de la Bucureşti au stârnit revoltă. Până şi politicienii s-au simţit datori să facă ceva.
Ovidiu Raeţchi, deputat PNL: „Copiii sunt puşi să facă tumbe pentru politicianul invitat din zona oficialităţilor, copiii sunt puşi să recite poezii în cinstea unui demnitar.”
Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, propune sancţiuni dure pentru cei care îi expun pe copii şi îi obligă să facă spectacol în cinstea politicienilor.
Potrivit propunerii, dascălilor le este interzis să-i implice pe cei mici în activităţi şcolare artistice sau sportive dedicate politicienilor. De asemenea, dacă cei mici participă totuşi la activităţi şcolare sportive sau artistice, trebuie notificaţi părinţii cu privire la ce vor face copiii lor în cadrul acestor activităţi. Nu în ultimul rând, participarea politicienilor la orice fel de activităţi în care sunt implicaţi copiii trebuie aprobată de o comisie aflată în subordinea inspectoratelor şcolare. Dacă nu sunt respectate toate aceste prevederi ale legii, amenzile sunt între 1000 şi 2500 de lei.
Legea nu interzice însă evenimentele clasice, la care politicienii participă cu mic cu mare, în fiecare an.
Ovidiu Raeţchi, deputat PNL: „Nu există niciun fel de impediment la evenimente fireşti, tradiţionale, deschideri de an şcolar, premieri, decât pentru copiii care susţin un moment artistic. Ei nu pot susţine acest moment artistic în onoarea unui politician. Asta interzice legea.”
Nici nu ar fi nevoie de o lege în acest sens, spune un sociolog.
Gelu Duminică, sociolog: „E ceva de genul: Să interzicem ceea ce oricum, ca principiu, nu este reglementat, asta e opinia mea vizavi de propunerea domnului Raeţchi. Un populism.”
Totuşi, sociologul este de acord cu principiul. Copiii nu trebuie puşi să se dea în spectacol în faţa nimănui.
Gelu Duminică: „Reprezentantul nu este un Dumnezeu venit pe pământ a doua oară, în faţa căruia trebuie să ne închinăm şi să facem tumbe, ci este cel care e pus acolo să ne reprezinte interesele. Şi nu este nicidecum în interesul copilului să se dea în spectacol în faţa nimănui.”
Aceeaşi lege formulată de parlamentarul PNL își propune să reglementeze şi o altă situaţie. În aprilie, anul trecut, Gabriela Firea şi Carmen Dan au făcut campanie în şcoli împotriva unui joc online periculos. Ovidiu Raeţchi spune că o astfel de campanie ar putea avea efectul invers, de popularizare a jocului. De aceea ar fi nevoie de aprobarea unei comisii pentru astfel de acţiuni.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News