La o săptămână de la adoptare, Codul Administrativ nu a fost publicat în Monitorul Oficial. UDMR s-a dus peste Viorica Dăncilă
După ce săptămână trecută Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Administrativ, documentul stârneşte încă discuţii aprinse. Kelemen Hunor s-a dus astăzi la Guvern pentru o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă în legătură cu mai multe prevederi ale ordonanţei. Liderul UDMR i-a cerut prim-ministrului să modifice Codul Administrativ şi să îşi asume forma dezbătută în Parlament.
Sunt mai multe nemulţumiri pe care reprezentanţii comunităţii maghiare le au în legătură cu documentul adoptat de executiv. Aceştia susţin că legea aduce un regres în folosirea limbii materne. De asemenea, există o nemulţumire cu privire la politizarea administraţiei publice, funcţionarii publici şi înalţii funcţionari publici putând fi membri de partid.
„Dacă încercăm să profesionalizăm adminisitraţia, statutul funcţionarului public să fie reglementat pe nişte principii. Nu ne atingem de aceste reglementări. În Parlament nu s-a dezbătut niciodată aşa.”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila pentru Digi24.ro.
Principala nemulţumire a UDMR-iştilor este ce a folosirii limbii maghiare în administraţia locală din zonele cu populaţie aparţinând minortităţii maghiare. Conform noului Cod Administrativ, după recensamântul din 2021, dacă populaţia maghiară scade sub 20%, pierde acest drept.
„I-am spus în legătură cu Codul Administativ, pentru că nu s-a publicat in Monitorul Oficial, să rămână partea cu minorităţile în forma adoptată în Parlament. Au modificat multe. Au intervenit pe forma judeţelor şi le-am spus că drepturile câştigate trebuie păstrate.” a spus Klemen Hunor, pentru Digi24.ro, după discuţia de la Guvern.
Până la ora redactării acestui articol, Codul Adminstrativ nu a fost publicat în Monitorul Oficial, însă surse politice susţin că este un document stufos, care a suferit modificări inclusiv în şedinţa de Guvern în care a fost adoptat, motiv pentru care sunt făcute corelările necesare.
Adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanţă de Urgenţă a fost criticată şi de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului spunea că legea este un „ grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România”.
Documentul adoptat săptămâna trecută a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social.
Potrivit noului Cod administrativ, președintele țării va avea la dispoziţie doar 10 zile pentru a semna decretele privind numirea unui ministru. Termenul a fost redus drastic, de la 45 de zile. Totodată, Executivul are la dispoziție 5 zile pentru a numi un ministru.
Proiectul mai are și alte prevederi controversate. Una dintre ele se referă la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.
De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod, președinții de consilii județene vor fi aleși prin vot direct de către cetățeni.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News