Live

Video Klaus Iohannis: Am inclus subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei ședințe CSAT

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis a mers la o școală din București la deschiderea anului școlar. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la festivitatea de începere a anului școlar, că a inclus subiectul consumului de droguri în rândul elevilor și tinerilor pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

„Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel.

Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale.

În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.

Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări. De asemenea, este vital să implementăm programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase”, a declarat Klaus Iohannis luni.

Redăm în continuare discursul integral al președintelui Klaus Iohannis la festivitatea de deschidere a anului școlar:

„Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să fim împreună, astăzi, la Școala Gimnazială nr. 162. Este o atmosferă extraordinară aici.

Deschiderea acestui an școlar are semnificația unui nou început, din mai multe perspective.

Vreau să menționez, mai întâi, că, după îndelungi și temeinice dezbateri, avem, în sfârșit, legi ale educației moderne, care transpun în practică viziunea proiectului „România Educată”.

Este o etapă esențială pentru a începe să rezolvăm problemele cu care se confruntă învățământul din țara noastră. Cu toții ne dorim o Românie competitivă, iar asta se poate realiza numai printr-o educație de calitate, accesibilă tuturor elevilor și studenților.

Dragi elevi,

Sunteți primele generații care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ, care urmărește obiective îndrăznețe. Și îndrăzneți vă îndemn să fiți și voi în a vă urmări visurile, în a învăța cât mai mult despre domeniile care vă pasionează și în care, mai târziu, puteți să aveți contribuții de succes.

Viitorul se clădește cu și prin educație, investind în potențialul copiilor și în cel al tinerilor. Este, de departe, cea mai bună investiție pe care o putem face!

Școala voastră își îndeplinește foarte serios și constructiv menirea. Am fost impresionat de povestea bazei sportive și vă felicit pentru hotărârea și eforturile voastre și ale cadrelor didactice de a transforma în realitate acest proiect.

Dragi profesori,

Pasiunea pentru cunoaştere şi talentul pentru a o împărtăşi reprezintă trăsăturile celei mai nobile vocații, care mi-aș dori să fie tot mai des o alegere de carieră.

Știu că treceți deseori prin provocări care vă pun răbdarea și încrederea la încercare. Vi se cer multe în această perioadă și societatea nu v-a arătat mereu aprecierea și recunoștința care vi se cuvin.

Mesajul meu pentru dumneavoastră, dascălii, rămâne același: sunteți indispensabili viitorului țării noastre.

Măririle salariale din acest an sunt un pas în direcția corectă, dar cu siguranță că meritați mai mult. Creșterea medie de 25% a salariilor din învățământ a devenit realitate după ce ați atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl. Continui să susțin și creșterea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024 și vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern în această vară să devină realitate.

Asistăm, de asemenea, din acest an, la investiții serioase în infrastructura sistemului de învățământ, finanțate atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din bugetul de stat. Vorbim de peste 1 miliard de euro pentru dotări cu mobilier nou, modern, echipamente IT de ultimă generație și laboratoare noi, precum și cu materiale didactice. Astfel, peste 5.600 de școli vor beneficia de un mediu educațional modern.

Noua legislație revalorizează cariera didactică. Încurajăm, de exemplu, titularizarea în unitățile de învățământ din zone defavorizate, fiind introduse și o serie de elemente care vor genera predictibilitate în ceea ce privește norma didactică.

Toate aceste modificări au fost făcute pentru că avem nevoie de cadre didactice cu vocație.

Domnule director,

Vreau să vă felicit pentru eforturile pe care le-ați făcut pentru îmbunătățirea bazei materiale a școlii, dar și pentru a le crea copiilor o veritabilă comunitate, unde vin cu drag și se pot maturiza armonios. Ați reușit să transformați această școală într-un reper, când vorbim despre participarea școlară.

Școala în care mă aflu astăzi este un exemplu al faptului că educația poate transforma destine și că, prin demersuri comune, putem oferi copiilor reale oportunități de dezvoltare.

Dragi părinți și bunici,

Noul cadru legislativ în domeniul educației oferă toate premisele ca elevii să finalizeze ciclul școlar pe deplin pregătiți pentru o societate aflată într-o permanentă schimbare și adaptați unei piețe a muncii dinamice. Trebuie să depășim paradigma perimată a absolvenților pe bandă rulantă, care obțin toți niște diplome fără ca acestea să îi ajute cu adevărat în viața reală.

Dar legile nu sunt suficiente, este nevoie și de participarea dumneavoastră și sunt convins că veți fi mereu alături de copii pentru a-i ajuta să devină adulți activi și responsabili.

Respectul pentru școală și importanța acordată educației depind într-o măsură considerabilă și de implicarea dumneavoastră, a părinților și a bunicilor.

Doamnelor și domnilor,

Dragi elevi,

Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel.

Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale.

În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.

Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări. De asemenea, este vital să implementăm programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase.

Doamnelor și domnilor,

Dragi elevi,

Legile educației adoptate recent ne dau șansa unui nou început într-un domeniu fundamental pentru orice societate modernă.

Reformele educaționale necesită însă răbdare și perseverență, pentru că rezultatele se văd în timp și nu de pe o zi pe alta.

Să acordăm, așadar, noilor legi posibilitatea de a fi implementate. Sper ca politicienii să dea dovadă de maturitate și să nu intervină imediat cu modificări care pot afecta acest parcurs, așa cum, din păcate, multe dintre reformele anterioare au fost diluate prin astfel de ingerințe.

Îmi place să cred că scopul nostru comun este să clădim o Românie educată, în care fiecare copil are șansa de a-și explora potențialul și de a evolua profesional și personal.

Vă doresc tuturor un an școlar plin de reușite și bucurii, iar copiilor noștri mult succes în aventura cunoaşterii!”

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protestatarul Marian Ceauşescu, amendat după ce l-a făcut „borfaş” pe Iohannis. Ce spune Poliția

Polițiștii olandezi au descoperit la o percheziție un pitic de grădină făcut din droguri. „Până și piticul era șocat”

Operaţiunea „BLIZZARD”: Trafic de droguri și arme prin firme de coletărie, arestări și sute de kilograme de droguri confiscate în 2024

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Partenerii noștri