Live

Klaus Iohannis dă vina pe PSD-ALDE pentru scăderea încrederii românilor în UE

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Scăderea susținerii românilor pentru apartenența la UE a scăzut din cauza „confuziei generale create de coaliția PSD-ALDE” și „a modului lipsit de transparență în care se legiferează”, a declarat, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis.

Aprecierea unei națiuni asupra problemelor europene ține, de regulă, de problemele interne. Și confuzia generală creată de coaliția PSD-ALDE, modul lipsit de transparență în care se legiferează, dezbaterile interminabile pe justiție, unde PSD-ALDE abordează o conduită total contrară așteptărilor populației și ale partenerilor europeni, toate acestea au dus și la reacții ale partenerilor europeni și întreaga situație, care este nemulțumitoare, probabil a dus la această scădere. În evaluarea mea, este o scădere temporară și în măsura în care reușim să ne revenim acasă, să începem să legiferăm transparent, să discutăm unii cu alții, să abordăm o atitudine de bună guvernare – guvernarea să se facă pentru cei guvernați, nu împotriva celor guvernați, atunci cred că și atitudinea față de Europa va reveni la cote normale, adică de peste 50%.”, a declarat Iohannis.

Sprijinul românilor pentru apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană a ajuns la 49%, în scădere cu zece puncte procentuale faţă de aprilie 2018, relevă un sondaj Eurobarometru ale cărui rezultate au fost date miercuri publicităţii.

La nivelul UE, sprijinul mediu al cetăţenilor europeni pentru apartenenţa la blocul comunitar este de 62% (în creştere cu două puncte procentuale faţă de luna aprilie), cea mai mică valoare înregistrându-se în Cehia (39%, comparativ cu 34% în aprilie), iar cea mai ridicată în Luxemburg (87%, faţă de 85% în luna aprilie).

De asemenea, studiul indică faptul că 21% dintre români sunt de părere că apartenenţa ţării lor la blocul comunitar este un lucru rău, în timp ce media acestui indicator la nivelul UE este de 11%. Valoarea minimă a indicatorului (3%) se înregistrează în Luxemburg, iar cea maximă (22%) în Marea Britanie, ţară care la 29 martie 2019 se va retrage din Uniunea Europeană.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Partenerii noștri