Live

Kelemen Hunor: Nu se poate o impozitare diferită pentru sistemul privat şi pentru sistemul public

Data publicării:
Conform datelor oficiale, peste opt milioane de români contribuie la pilonul doi de pensii. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele reales al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii, că o impozitare diferită pentru sistemul public şi cel privat nu este posibilă, pentru că ar exista discriminare, el afirmând că până când se găsesc soluţii pentru a schimba modul de impozitare, dacă se va insista să se facă acest lucru, trebuie „să mergem cu ceea ce avem”, transmite Agerpres. 

„Nu se poate o impozitare diferită pentru sistemul privat şi pentru sistemul public. Ori există o singură modalitate de a impozita veniturile... Eu nici nu înţeleg această abordare, pentru că nu poţi să faci o discriminare şi o diferenţiere între bugetari şi sistemul privat. Eu am fost tot timpul pentru cota unică. Eu cred că din 2005, când a fost introdusă cota unică, această cotă a fost benefică României, economiei româneşti şi pentru cetăţenii României”, a răspuns Kelemen Hunor unei întrebări adresate de jurnalişti. 

El a adăugat că „o impozitare progresivă înseamnă să ai capacitatea de a calcula venitul global pentru fiecare persoană şi pentru fiecare familie”. 

„În acest moment, România nu este pregătită pentru a calcula venitul global, fiindcă nu există datele necesare şi nu există sistemele necesare pentru a calcula venitul global. Se poate discuta despre viitor, cum vom schimba, dacă vom schimba acest sistem de impozitare, dar impozitul progresiv are sens dacă poţi să-l pui pe venitul global şi, bineînţeles, pe venitul fiecărei familii, şi nu pe persoană. Până atunci eu zic să mergem cu ceea ce avem”, a spus preşedintele UDMR.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.

Specialiștii de la Banca Mondială recomandă guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu îl vede pe Ilie Bolojan ca pe un partener de dialog al PSD, dacă ajunge președinte. Și PNL l-ar vrea premier, după alegeri

Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale

Ce spune Ciolacu despre vânătoarea cu Hayssam și pescuitul cu Dragnea. „Când mi-a venit controlul la arme, am văzut cât de ruginită e”

Războiul vilelor. Ce i-a cerut Ciucă lui Ciolacu, după ce premierul a solicitat informații despre „Palatul Împăratului”

Partenerii noștri