Live

Exclusiv Kelemen Hunor: Nu e nicio gaură la buget. La fiecare început de an consumul scade

Data publicării:
Kelemen Hunor, președintele UDMR. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro că nu există o gaură la buget, acesta punând scăderea încasării de venituri la buget pe seama reducerii firești a consumului, la început de an, dar și pe criza financiară generată de războiul din Ucraina.

"Nu e nicio gaură. Anul trecut, când s-a făcut proiectul de buget, era o anumită situație și prognoza era pe trendul de anul trecut. Și cu inflația, și cu creșterea economică și cu consumul de anul trecut. În fiecare an, la începutul anului, după sărbătorile de iarnă, consumul scade. Și acum a scăzut 20, 20 și ceva la sută, asta înseamnă mai puține venituri. (...) Plus, economia a încetinit în prima parte a anului. Eu nu aș vorbi despre o gaură, eu zic că veniturile la buget permanent trebuie verificate, dacă undeva este o problemă de colectare trebuie corectat și nu avem voie să facem risipă", a spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a adăugat că nu există un pericol ca România să nu se încadreze în ținta de deficit bugetar.

"Trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar, este obligatoriu. Și, din acest punct de vedere, Guvernul nu face altceva decât să reducă acele cheltuieli care în acest moment nu sunt absolut necesare. Nu există riscul în acest moment pentru a nu ne încadra în deficitul bugetar", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că prognozele de anul trecut nu puteau anticipa efectele crizei financiare generate de războiul din Ucraina.

"Prognoza a fost făcută la un moment în care lucrurile arătau într-un fel. În tot ce înseamnă consecințele războiului din vecinătatea noastră, plus inflația, plus problemele după pandemie, căci și acele probleme încet-încet ne ating, apar fluctuații. Deci volatilitatea este foarte mare. Ceea ce spui astăzi s-ar putea să nu fie adevărat peste trei luni de zile. Ceea ce ai spus anul trecut în octombrie - noiembrie s-ar putea să nu se potrivească cu realitatea din martie. Asta este situația când ai inflație și când este o criză financiară cauzată de un război care durează. Nu s-a sfârșit războiul, din păcate", a spus Kelemen Hunor.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024: Cine este Kelemen Hunor, candidat pentru a patra oară consecutiv la președinția României

Bugetul Ucrainei pentru 2025 include 1,3 miliarde de dolari doar pentru producția de arme. Practic, războiul ocupă peste 26% din PIB

Salariul mediu, prea mic în România. Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar

Câți bani au primit primarii de la Guvern în anul electoral 2024. Sume dublate în pragul prezidențialelor

Partenerii noștri