Live

Jurnalist FT: Observatorii internaţionali vor să vadă dacă noul premier are credibilitate

Data actualizării: Data publicării:

La nivel european, situaţia din România este urmărită cu mare atenţie din cauza instabilităţii politice şi a riscului de derapaj economic. O spune corespondentul Financial Times în România, Ungaria şi Balcanii de Vest, într-un interviu acordat Digi24. Jurnalistul Andrew Byrne spune că observatorii internaţionali sunt îngrijoraţi de consecinţele luptei pentru putere din interiorul PSD. Interviul integral îl puteţi urmări la Jurnalul de Seară, începând cu ora 20.00.

Andrew Byrne, jurnalist Financial Times: „România este marcată acum de cea mai mare instabilitate politică din ultimii cinci ani.

Eu cred că observatorii internaţionali se vor uita cu mare atenţie la noul premier şi la cabinetul pe care îl va forma, vor căuta semne să vadă dacă noul premier are credibilitate, are experienţă sau dacă e controlat de facţiuni din partid. Şi cred că îngrijorarea va fi în legătură cu lupta pentru putere, dintre facţiuni, în interiorul PSD, dacă va continua să consume energie politică şi atenţie în România. Dacă această situaţie va duce la alte lucruri, cum ar fi întârzierea unor mari proiecte de stat, dacă va distrage atenţia de la necesitatea ca guvernul să ofere stabilitate investitorilor şi dacă va continua să sporească temerile privind ameninţările la adresa statului de drept şi la independenţa sistemului judiciar.

Ungaria şi Polonia sunt vehement criticate de ţările vest-europene, din cauza încercărilor de a slăbi statul de drept şi de a submina independenţa justiţiei. Cred că e în interesul României să dovedească cetăţenilor români şi Uniunii Europene că nu vrea să facă parte dintr-un astfel de grup.

România, cred eu, se află la răscruce. Deciziile care se iau acum vor avea un impact uriaş asupra viitorului românilor. Va rămâne România parte a nucleului european sau va fi la margine? Şi pentru a se asigura că este în nucleul european, mulţi spun că trebuie să facă două lucruri. Trebuie să-şi întărească standardele democratice şi să dea asigurări că judecătorii, procurorii şi instituţiile publice sunt independente de presiunea politică. Şi, în al doilea rând, România trebuie să se asigure că are finanţe publice puternice, că deficitul nu scapă de sub control, că are stabilitate şi predictibilitate economică pentru investitori”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Georgia se afundă mai mult în criza politică. Parlamentul va alege un nou șef al statului, dar președintele în funcție nu vrea să plece

Colapsul politic din Franța zdruncină sectorul militar. „Armata este îngrijorată” 

Financial Times compară alegerile prezidențiale din țara noastră cu „a doua revoluție a României”

Ce se întâmplă în Franța: căderea guvernului condus de Michel Barnier poate arunca zona euro în haos

Partenerii noștri