Live

Iohannis, la Forumul de la Malmö, Suedia: Încercările de a nega sau distorsiona Holocaustul devin tot mai periculoase și mai subtile

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis a participat, la Malmö (Suedia), la Forumul Internaţional dedicat Comemorării Holocaustului şi Combaterii Antisemitismului. Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 13 octombrie 2021, o intervenție cu prilejul participării la Forumul de la Malmö, Suedia, dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului, informează Administratia Prezidențială

"Sunt onorat să particip la Forumul de la Malmö. Ne reunim astăzi pentru a face bilanțul acțiunilor noastre și pentru a analiza lecțiile învățate pe parcursul ultimelor decenii.

În contextul în care ne confruntăm cu provocări tot mai intense și mai complexe, este momentul potrivit să întărim angajamentul nostru pentru susținerea educației privind Holocaustul, cercetării și comemorării Holocaustului, precum și pentru prevenirea și combaterea antisemitismul.

Încercările de a nega sau distorsiona Holocaustul devin tot mai periculoase și mai subtile, fiind folosite diverse metode concrete precum: estomparea responsabilității participanților la Holocaust și a colaboratorilor lor, ducerea în derizoriu a suferințelor cauzate de Holocaust și dezumanizarea victimelor.

Comemorarea este cel mai important element, este premisa pentru eforturile noastre actuale de a contracara distorsionarea Holocaustului, și de aceea se află atât de sus pe lista priorităților noastre.

Avem nevoie de instrumente noi și inovatoare de diseminare a mărturiilor supraviețuitorilor, precum și de resursele adecvate pentru a întreprinde acest demers, diseminarea fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a contribui la educația privind Holocaustul și prevenirea repetării unei astfel de tragedii", a spus președintele. 

Iohannis a prezentat mai multe angajamente pe care România le susține

Preşedintele României a anunțat angajamentul ferm asumat de ţara noastră prin Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 - 2023, care a fost adoptată în luna mai 2021, precum şi în baza Planului de Acţiune asociat.

"Astăzi, la acest Forum, sunt onorat să anunț o serie de angajamente pe care România le susține cu fermitate.

În prezent, suntem angajați într-un proces amplu de revizuire a programelor de educație privind Holocaustul pentru tânăra generație. În același timp, actualizăm și programele de pregătire pentru învățătorii, profesorii și instructorii care predau despre Holocaust.

De asemenea, se depun eforturi pentru inaugurarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Autoritățile responsabile au selectat recent consorțiul care va elabora conceptul expozițiilor sale permanente.

Consorțiul include companii care au contribuit la înființarea unora dintre cele mai prestigioase Muzee și Memoriale ale Holocaustului din lume. Sunt convins, că având sprijinul acestora, Muzeul din București va deveni un etalon de referință internațională și va contribui la prezervarea adevărului și la lupta împotriva negării Holocaustului.

Un alt angajament important pe care ni l-am asumat este înființarea unui premiu național anual pentru personalități române și internaționale care contribuie la educația privind Holocaustul, cercetarea și comemorarea Holocaustului, precum și la prevenirea și combaterea antisemitismului.

De asemenea, România a adoptat, în mai 2021, prima sa Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, precum și Planul de Acțiune asociat acesteia.

Planul de Acțiune include 36 de proiecte concrete, structurate pe cei trei piloni principali ai Strategiei: (1) protecția grupurilor vulnerabile; (2) creșterea rezilienței societății românești, prin programe culturale și educaționale, inclusiv promovarea vieții evreiești; (3) consolidarea cooperării internaționale.

Strategia română este un document complementar Strategiei UE privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, care a fost adoptată recent.

În plus, din ianuarie 2021, Guvernul României a numit un Reprezentant Special pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Toate aceste măsuri vor oferi și mai multă consistență angajamentului ferm al României cu privire la asumarea trecutului, precum și la recunoașterea tragediei Holocaustului", a conchis șeful statului. 

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

O navă chineză a fost reperată în locul în care au fost secționate cablurile din Marea Baltică. Coincidența nu se oprește aici

Mesajul lui Iohannis la 1.000 de zile de război la granița țării: „România va continua să sprijine Ucraina”

Partenerii noștri