Iohannis, la ceremonia de decorare a unor instituţii de învăţământ: Educaţia a fost una dintre temele fundamentale ale mandatelor mele
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la ceremonia de decorare a unor instituţii de învăţământ cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţie, că educaţia a fost una dintre temele fundamentale ale mandatelor sale, el precizând că de aceea a iniţiat programul „România Educată”, a cărui viziune a fost transpusă în legislaţie.
„Mă bucur să fim împreună aici, la doar câteva zile de la celebrarea Zilei Mondiale a Educaţiei, pentru a onora realizările remarcabile ale şcolilor dumneavoastră. Educaţia a fost una dintre temele fundamentale ale mandatelor mele, pentru că, aşa cum am spus mereu, reprezintă temelia pe care se dezvoltă o naţiune. De aceea am iniţiat programul „România Educată”, a cărui viziune a fost transpusă în legislaţie, preluându-se în acest fel contribuţia tuturor celor care au participat la consultările multiple pe care le-am promovat şi la dialogul privind modernizarea învăţământului românesc”, a declarat preşedintele.
El a arătat că la ceremonia de decorare se află reprezentanţi ai unor comunităţi şcolare cu adevărat impresionante.
„Sunt convins că este foarte util să continuaţi dialogul dintre dumneavoastră şi să vă împărtăşiţi experienţele şi soluţiile găsite pentru a depăşi provocările inerente procesului de educaţie. Mă bucur să vă văd aici în număr atât de mare, pentru că este o dovadă a creşterii performanţelor în şcoala românească. Vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt remarcate şi vă încurajez să colaboraţi şi să discutaţi bunele practici pe care fiecare unitate de învăţământ le promovează. Funcţionarea optimă a şcolii este un barometru pentru starea societăţii, iar realizările dumneavoastră dau încredere tuturor cetăţenilor într-un viitor mai bun”, a arătat şeful statului.
Potrivit preşedintelui. întâlnirea de astăzi se doreşte a fi un semnal pentru sistemul de educaţie, dar şi pentru întreaga societate.
„Performanţa şcolară, a elevilor şi a profesorilor, nu se mai măsoară, în secolul al XXI-lea, doar prin note. Acum, şcoala este chemată să răspundă unei misiuni complexe, să pregătească elevii nu doar profesional, ci şi să devină cetăţeni activi, care au un parcurs de succes pe o piaţă a muncii extrem de dinamică. Şi avem astfel de şcoli, care cu adevărat educă tinerii pentru a deveni adulţi responsabili, echilibraţi şi îi sprijină să se dezvolte emoţional şi intelectual, pentru a-şi realiza apoi pe deplin potenţialul” a menţionat preşedintele.
Klaus Iohannis a subliniat că aceştia reprezintă diversitatea şi bogăţia învăţământului românesc preuniversitar, colegii naţionale multi-medaliate, şcoli şi licee cu rezultate remarcabile în competiţii locale şi internaţionale, dar şi unităţi de învăţământ care ies în evidenţă cu altfel de realizări.
„Mă refer la acele şcoli unde a crescut numărul participanţilor înscrişi la examenele naţionale, unde a scăzut, aşadar, abandonul şcolar sau de unde elevii pornesc în prima lor expediţie de cunoaştere dincolo de graniţele ţării, prin programul Erasmus+. Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a permis dezvoltarea unor noi instrumente care au îmbunătăţit considerabil calitatea actului educaţional, iar faptul că instituţiile din sectorul academic au învăţat să fructifice mai bine oportunităţile create prin apartenenţa la comunitatea europeană este un lucru benefic. Felicitări tuturor celor care au pregătit proiecte şi au reuşit să obţină finanţare prin apelurile deschise sub umbrela PNRR, fie pentru a implementa Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, fie pentru a realiza investiţii în infrastructura şcolii”, a spus Iohannis.
El a arătat că unele dintre aceste investiţii s-au concretizat sub forma unor laboratoare dotate cu echipamente digitale, cu materiale moderne de studiu, şi vor continua să se materializeze în reabilitarea sau construcţia de clădiri pentru unităţi şcolare.
„Apreciez parteneriatul autentic pe care l-aţi dezvoltat cu autorităţile locale şi naţionale, pentru a face ca aceste proiecte să devină realitate pentru elevii dumneavoastră. Sunt realizări importante, care reprezintă rezultatul unei munci de echipă, şi mă bucur să văd că aţi reuşit, consolidând astfel şi capacitatea sistemului educaţional de a depăşi toate provocările cu care s-a confruntat recent. Pandemia de COVID-19 şi efectele sale, realitatea războiului din Ucraina, care se petrece la doar câţiva kilometri distanţă de unele dintre şcolile dumneavoastră, fenomenele meteorologice extreme sunt factori externi de presiune, care se adaugă celor de zi cu zi, specifici actului de învăţământ”, a arătat Iohannis.
„Chiar şi în aceste condiţii dificile, aţi depus eforturi pentru ca procesul educaţional să continue, iar elevii să fie cât mai puţin afectaţi.
Îmi doresc ca distincţia primită astăzi să reprezinte în primul rând o recunoaştere a faptului că munca este răsplătită, că merită, întotdeauna, să alegi calea mai lungă, dar satisfăcătoare a dezvoltării temeinice. Vă mulţumesc pentru contribuţia fundamentală pe care o aveţi în construirea unui viitor mai bun! Dumneavoastră şi elevii dumneavoastră, de acum şi din generaţiile viitoare, alcătuiţi România Educată”, arată preşedintele.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News