Live

Iohannis, despre legea pensiilor speciale și interzicerea cumulului pensie-salariu: În esenţă, părerea mea este una bună

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, cu privire la proiectele privind pensiile speciale şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul, că „în esenţă” părerea sa este una bună şi că le aşteaptă la promulgare. 

„În esenţă, părerea mea este una bună, că m-aţi întrebat care este părerea mea. Sunt două teme care de ani de zile se află pe agenda publică în România şi este foarte bine că la nivel de coaliţie s-a luat decizia să se abordeze ambele chestiuni şi pensiile speciale şi cumulul pensie cu salariu la stat. S-au făcut două legi, s-au votat în Parlament şi le aştept la promulgare. Mai mult nu cred că vă aşteptaţi să spun în acest moment, atât timp cât Parlamentul a votat, există cele două proiecte. Aşteptăm să îşi continue parcursul şi le aştept pe masa mea”, a spus şeful statului înaintea reuniunii Consiliului European. 

El a fost întrebat ce părere are despre cele două proiecte, în contextul în care cel referitor la pensiile speciale cuprinde unele prevederi care se vor aplica în 20 de ani, iar cel referitor la cumulul pensiei cu salariul cuprinde anumite excepţii, dar şi despre faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să le conteste la CCR. 

Membrii Consiliului European au avut înaintea participării la reuniune un dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de vară.

Ce conțin proiectele de lege

Proiectul de lege privind pensiile speciale, votat miercuri de Senat și Camera Deputaților, vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic, potrivit Agerpres.

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

Printre cele adoptate, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Consiliul Superior al Magistraturii acuză Parlamentul că a ignorat principii constituţionale la modificarea legii pensiilor speciale, care pot genera „vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiţie”. Reprezentanții magistraților arată că forma legii care a fost votată azi este diferită de forma care le-a fost trimisă inițial spre avizare și pentru care dăduseră aviz pozitiv.

Legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul a fost votată, miercuri, de Camera Deputaților, și va merge la promulgare la Președintele Iohannis. După cum îi spune și numele, ea interzice cumulul între pensie și salariu pentru toți cetățenii, dar la comisiile parlamentare au fost introduse amendamente prin care se face și excepție de la această regulă. Astfel, demnitarii au voie să cumuleze pensia cu salariul, precum și cei de la BNR, ASF, ANCOM, ANRE, profesorii, cei angajați cu ora să aibă grijă de bătrâni, copiii care au pensii de urmaş, medicii si asistenții, preoţii și artiștii, membrii Academiei Române.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru organizarea referendumului lui Nicuşor Dan în aceleaşi secții cu alegerile prezidențiale

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Ciolacu, despre presupusa relație cu Sorina Docuz: „Ne cunoaştem”. Ce spune despre gestul lui Ciucă de a-i divulga adresa

Șeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost trecut în rezervă, dar rămâne în funcție. Iohannis a semnat decretul

Partenerii noștri