Iohannis cere explicații de la UDMR după ce liderii partidului l-au aplaudat pe Orban: Să explice dacă au fost de acord cu acel discurs
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni, că este inadmisibil ca „un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe”, referindu-se la afirmațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. Șeful statului a spus că e nevoie de clarificări publice și în coaliția de guvernare din partea liderilor UDMR, care au aplaudat discursul lui Viktor Orban.
„În principiu, este greșit, o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al Doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe.
Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Aceste lucruri sunt valabile indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că s-a întâmplat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că este.
Este adevărat că premierul Orban pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce arată că este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile vehiculate acolo.
Cred că e nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezent o parte semnificativă din conducerea și din miniștrii UDMR. Trebuie să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat sau dacă n-au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare.
Pe de altă parte, nimeni nu-și dorește să provoace o criză guvernamentală în România pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate”, a afirmat Klaus Iohannis.
PNL: „Trăim vremuri complicate și suntem datori să fim mai alerți și mai hotărâți să combatem orice derapaj"
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a transmis vineri, pe Facebook, că președintele UDMR, Kelemen Hunor, „va trebui să își clarifice poziția - a sa și a partidului pe care îl conduce și reprezintă - pentru ca această situație să înceteze”.
„În acest context acid al declarațiilor și poziționărilor, e bine să clarificăm un lucru: România este un stat cu o democrație liberală consolidată, care împărtășește valorile democratice europene. România are avantajul, în acest context extrem de complicat, sa fie condusă de un Președinte și un Prim-ministru proeuropeni, cu valori democratice europene asumate și care nu vor accepta niciodată ca democrația să decadă în România, așa cum se întâmplă în alte state.
Declarațiile domnului Kelemen Hunor sunt, mai degrabă, niște încercări eșuate de atenuare a impactului declarațiilor lui Viktor Orban, decât niște convingeri personale. Nu am văzut la domnul Hunor până acum astfel de declarații, de aceea președintele UDMR va trebui să își clarifice poziția - a sa și a partidului pe care îl conduce și reprezintă - pentru ca această situație să înceteze.
În acest moment nu e periclitat în niciun fel parcursul guvernamental al coaliției, ceea ce avem de făcut, măsurile pe care le luăm. Însă trăim vremuri complicate și suntem datori să fim mai alerți și mai hotărâți să combatem orice derapaj de la principiile democratice fundamentale”, arată mesajul politicianului.
Critici din partea UE și a coaliției de guvernare
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a atacat „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs care imediat a provocat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni. „Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă...și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.
Comentariile au atras critici din partea unui vicepreşedinte al Comisiei Europene.
În cadrul coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că discursul a fost o jignire nu doar pentru români, ci pentru toată lumea. El a spus că vor fi discuții în coaliție, dar că s-a așteptat ca liderul UDMR Kelemen Hunor să fi avut „imediat” o reacție.
Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, o primă reacție în acest scandal. „Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări tăriesc în pace și în prosperitate”, a spus Ciucă.
În schimb, ministrul mediului Tanczos Barna, lider UDMR, a refuzat marți să comenteze declarațiile premierului maghiar. Tanczos a precizat că a participat la reuniunea de la Tușnad ca invitat. „Au fost discuții separate de celelalte discuții. (...) Am participat ca invitat, pe partea de mediu”, a spus ministrul UDMR.
Ulterior, joi, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că nu consideră discursul lui Orban ca fiind rasist sau rusofil. Președintele UDMR a declarat pentru site-ul maghiar Maszol, că declarațiile trebuie interpretate în context. El a subliniat că îl cunoaște personal pe Viktor Orban de ceva timp, așa că îndrăznește să spună că „nu există niciun pic de rasism în Orban”.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News