Guvernul a fost demis. Klaus Iohannis: Joi, după consultări, voi anunța persoana desemnată să formeze noul Guvern
Președintele României a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, după demiterea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură. Klaus Iohannis a anunțat că va chema joi partidele la consultări, urmând ca după aceea să anunțe numele persoanei desemnate să formeze noul Guvern. Președintele a subliniat că este adeptul alegerilor anticipate. „Eu am fost şi rămân - şi v-o spun ca să fie foarte clar - adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni. Iohannis a spus că, în lipsa unei voinţe în acest sens, îşi doreşte să fie votat un guvern care vine „cu o agendă reformatoare”.
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Klaus Iohannis: „Astăzi am avut un vot mai puțin obișnuit în Parlamentul României. În speță, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului a fost depusă și votată. Acum cred că este momentul să ne gândim un pic ce avem momentan în spațiul politic.
Vedem, pe de-o parte, un guvern liberal, care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, pe un val popular pozitiv, confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, un guvern care vrea să vină cu măsuri pentru România, pentru români, care vrea să vină cu proiecte pentru autostrăzi, pentru spitale, cu proiecte clare, deja bine pregătite pentru a încuraja creșterea economică. Pe scurt, un guvern care vrea să repună România în normalitate.
Ce aveam de cealaltă parte? O majoritate în esență pesedistă, supărată, frustrată, fiindcă a pierdut guvernarea, o majoritate care, evident, se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea de la noi din țară.
Acum, dacă urmărim discursul politic, vedem: Guvernul dorește reforme, Guvernul liberal dorește să schimbe lucrurile în bine, să repare greșelile care s-au făcut în ultimii trei ani.
Pe de altă parte, un PSD care se opune acestor reforme. Din cauza acestui PSD, acum, Guvernul nu va mai putea continua reformele începute.
Iată că este o situație care a fost de așteptat, după ce anul trecut, la europarlamentare, la referendumul pe justiție pe care l-am convocat, la moțiunea de cenzură care a înlăturat guvernul pesedist, cu ocazia alegerilor prezidențiale, s-a văzut foarte clar - românii vor altceva. S-au săturat de PSD. PSD să stea în opoziție!
Doar că PSD nu vrea reforme. PSD vrea înapoi la putere. Baronii roșii vor înapoi la banul public.
Și astăzi s-au găsit suficienți care au votat această moțiune depusă de PSD, pe o speță care, evident, ar fi îmbunătățit democrația în cadrul alegerilor locale. Era vorba despre o lege care reinstaura alegerea primarilor în două tururi. Nu s-a vrut, bun.
Pe de altă parte, acum românii se uită la televizor și se întreabă: „Bun, și acum ce va fi?”.
În această chestiune pot să vă spun, dragi români, foarte clar: lucrurile merg mai departe. Instituțiile sunt solide. Guvernul va rămâne în funcție, sigur, cu ceva mai puține atribuții. Guvernarea merge mai departe. Lucrurile se vor mișca și mai departe și nu este cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieșire sau într-o situație complicată.
Deci, încă o dată: instituțiile vor funcționa! Eu sunt garantul că instituțiile din Românie vor funcționa în continuare pentru români!
Pe de altă parte, este nevoie de câțiva pași politici. Acești pași vor fi făcuți într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12:00.
Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern.
Acum, întrebarea este: „cum va continua politica guvernamentală?”.
Eu am fost și rămân, și v-o spun ca să fie foarte clar, adeptul alegerile anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate.
Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reușesc să înțeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul Partidului Național Liberal. Asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare.
După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul și nervii pentru că avem în continuare un PSD care nu dorește reforme!
PSD să stea în opoziție, să-și revină, să se transforme într-un partid democratic și european, după care, cu siguranță, vor veni iarăși în fața electoratului.
Dar, în acest moment, soluția cea mai corectă pentru România este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare. Trebuie să avem o majoritate parlamentară care sprijină acest efort de reformare, acest efort care vrea să facă economia performantă, care vrea să îmbunătățească, în definitiv, viața omului de rând.
Și avem resurse. Avem partide care sunt real partide construite democratic, partide care vor să se implice, partide care se vor pune la dispoziția românilor. Și, da, mă voi implica și în continuare pentru a construi după alegerile parlamentare o majoritate solidă, care vine cu reforme profunde, în beneficiul românilor, o majoritate solidă, care duce România mai departe.
Până atunci, primul pas a fost făcut spre alegeri anticipate. Următorul pas va fi făcut mâine, după consultări, după care voi reveni și vom discuta împreună despre pașii care trebuie făcuți în continuare pentru a ajunge la rezultatul dorit de români.”
Parlamentul a adoptat miercuri moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, la trei luni de la învestirea în funcție. Au fost 261 voturi „pentru” și 139 de voturi „contra”.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News