George Simion face nuntă ca a lui Zelea Codreanu. „Aștept toți românii. Să veniți în cămașă populară”
Liderul AUR, George Simion, anunță că se însoară peste două luni. Acesta îi invită pe „toți românii” la nunta sa. „Să veniți în cămașă populară”, a scris Simion pe Facebook. Lider al unui partid catalogat ca fiind „extremist”, liderul AUR pare că se inspiră de la liderul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, inclusiv în privința nunții sale. În urmă cu aproape 100 de ani, Zelea Codreanu își organiza nunta într-o pădure lângă Focșani, un eveniment la care au participat, potrivit mărturiilor vremii, între 80.000 și 100.000 de persoane.
George Simion a anunțat, pe Facebook, că vrea ca la nunta sa să participe „toți românii”.
„Aștept toți românii să se bucure alături de mine. Cea mai mare bucurie pentru mine e dacă veți fi prezenți. Să veniți în cămașă populară!”, a scris Simion. Într-un alt mesaj, acesta anunță că nunta va avea loc pe 27 august în satul Oveselu din Vâlcea: „Știu că e departe pentru unii dintre voi dar ne organizăm cu autocare din fiecare județ. Nu am glumit: vă aștept pe toți. (...) Pentru mine important e să veniți, nu daruri sau altceva. Obligatoriu e să veniți în cămașă tradițională”, a mai scris liderul AUR.
În urmă cu aproape 100 de ani, pe 14 iunie 1925, cel care avea să devină liderul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, se însura la Focșani cu Elena Ilinoiu. La nuntă, potrivit mărturiilor vremii, au venit între 80.000 și 100.000 de oameni.
„Nunta lui Codreanu s‑a desfăşurat la Crâng. Asistenţa era formată din câteva zeci de mii de persoane (între 80.000 şi 100.000). Corneliu Codreanu împreună cu tânăra sa soţie Elena şi‑au făcut apariţia într‑un car tras de boi, bine decorat. Nunta era organizată în aer liber, era vară şi vreme foarte frumoasă”, potrivit unei mărturii, consemnate de revista Historia.
Zelea Codreanu nu a ales întâmplător Focașaniul pentru a-și organiza nunta. Niciunul dintre miri nu aveau legături cu zona Vrancei, dar evenimentul s-a dorit a fi un exerciţiu de imagine. Aici, în acelaşi an, a avut loc începutul procesul său în celebrul caz al asasinării prefectului de Iaşi, Constantin Manciu, la finalul căruia a fost achitat.
Despre nuntă, Zelea Codreanu scria ulterior că „mi s‑a adus un cal – aşa era programul – şi după ce am trecut călare pe la casa miresei, am pornit în faţa unei coloane afară din oraş, la Crâng. Pe marginile şoselei, de o parte şi de alta lume, prin copaci erau copii, iar pe şosea veneau în urma mea naşii, în trăsuri ornate (...) Venea apoi carul miresei cu şase boi, împodobit cu flori. Apoi alte care ale nuntaşilor. În total 2.300 de care, trăsuri şi automobile, toate încărcate cu flori şi lume îmbrăcată în costume naţionale. Eu ajunsesem la 7 km. de oraş, în Crâng şi coada coloanei încă nu ieşise din Focşani. În Crâng s-a oficiat nunta pe o estradă de scânduri pregătită anume. Erau de faţă între 80-100.000 de oameni. După oficierea slujbei religioase au început hora, jocurile şi petrecerea. Apoi a urmat masa întinsă pe iarbă verde”.
În anul următor după nuntă, în 1926, sperând că a reuşit să prindă la public, Corneliu Zelea Codreanu a candidat pentru un post de deputat la Focşani din partea Ligii Apărării Naţional-Creştine, partid politic de orientare naţionalistă şi antisemită din România, însă nu a reușit să câștige un loc în Parlament.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News