Live

George Simion: AUR strânge semnături pentru suspendarea lui Iohannis. Parlamentari PNL au semnat deja

Data actualizării: Data publicării:
AUR vrea să îl suspende pe Klaus Iohannis. Foto: Captură Facebook

Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat luni că a început să strângă semnături de la parlamentari pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Pentru demararea procedurilor, AUR trebuie să strângă semnături de la cel puțin o treime din numărul total al parlamentarilor. Simion a anunțat că au semnat deja pentru suspendare și parlamentari de la PNL, probabil referindu-se la parlamentarii plecați împreună cu Ludovic Orban din grupul partidului. De altfel, Orban a anunțat cu o zi în urmă ca va susține un astfel de demers.

„Anunțăm astăzi inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor. Ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare. (...) Invităm toate formațiunile atât politice cât și civice să semneze pentru demiterea lui Klaus Iohannis. Ne-au semnat deja și parlamentari de la PNL”, a declarat George Simion, la Parlament.

Liderul AUR spune că își dorește ca referendumul pentru suspendare să fie organizat odată cu alegerile anticipate.

„Este momentul. Au existat două propuneri pentru funcția de prim-ministru care nu au întrunit majoritate. Conform Constituție trebuie să ajungem la anticipate și pentru a economisi banii și nervii românilor, odată cu anticipatele trebuie să mergem și la referendum pentru demiterea președintelui”, a mai declarat Simion.

Care este procedura de suspendare a președintelui României

Constituția României prevede posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate fi suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum.

Articolul 95 din Constituția României prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”.

Propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților, iar suspendarea se face prin votul majorității senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună, după consultarea Curții Constituționale.

Conform Articolului 95, președintele are dreptul să dea explicații, în fața parlamentarilor, privind faptele care i se impută.

Dacă propunerea de suspendare din funcția de președinte este aprobată de parlamentari, se va organiza, în cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate

Pe durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat, cea de președinte al Senatului, potrivit articolului 98 din Constituție.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Discuție între Simonis și Ciolacu pe TikTok: „Îți amintești când ne spuneai să nu îi dăm voturi lui Simion? Să știi că toți i-am dat”

Klaus Iohannis, mesaj de Anul Nou: „Pe fondul unor nemulţumiri justificate la nivelul societății, ne aflăm într-un moment de cumpănă”

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile de recuzare în procesul lui Georgescu. Pronunțarea în dosar, așteptată marți

Iohannis a discutat cu o delegație a Congresului SUA despre măsurile luate de România după interferența străină în alegeri

Partenerii noștri