Live

Franța, România şi alte state UE vor o alianţă pentru promovarea energiei nucleare în politicile blocului comunitar

Data publicării:
Franța, România şi alte state UE vor o alianţă pentru promovarea energiei nucleare. Foto: Profimedia Images

Franţa organizează marţi o reuniune cu alte 12 state membre UE, inclusiv România, cu scopul de a construi o alianţă de ţări care să promoveze energia nucleară în politicile energetice ale blocului comunitar, informează Agerpres.

Decizia vine pe fondul sporirii disputei dintre Franţa, care dorește promovarea energiei nucleare ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon, şi alte ţări, precum Germania şi Spania, care spun că energia nucleară nu ar trebui pusă pe picior de egalitate cu energia regenerabilă.

Reuniunea, organizată de ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, în marja întâlnirii miniştrilor Energiei din UE de la Stockholm, se va concentra pe contribuţia energiei nucleare la îndeplinirea obiectivelor climatice şi a securităţii energetice, a informat un oficial francez.

Obiectivul îl reprezintă înfiinţarea unei alianţe cu alte ţări, înaintea negocierilor de la nivelul UE, a explicat oficialul, fără a da detalii privind politicile negociate.

Statele care ar urma să participe sunt România, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Ţările de Jos şi Finlanda, precum şi Comisia Europeană.

Luni, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că un proces de decarbonizare de durată nu poate fi realizat fără energie nucleară.

"Pentru un proces de decarbonizare de durată avem nevoie de cât mai multe surse de producere a energiei cu emisii scăzute de CO2. Mai mult chiar: decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face", a spus Virgil Popescu care participă la reuniunea informală a miniştrilor Energiei şi Transporturilor din statele UE, la Stockholm.

Ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten, a declarat că salută cooperarea, dar a atras atenţia că Ţările de Jos nu sunt de acord cu Franţa în privinţa anumitor subiecte - inclusiv opinia ţării sale că UE ar trebui să prioritizeze hidrogenul din surse regenerabile înaintea altor tipuri de combustibil cu emisii scăzute de carbon.

"Cred că este foarte bine că avem o platformă cu ţările care sprijină energia nucleară pentru a împărţi cunoştinţele şi experienţele", a declarat Jetten pentru Reuters.

Ţări ca Franţa, Suedia şi Ungaria folosesc deja energia nucleară, în timp ce Polonia vrea să construiască primul său reactor. Austria şi Luxemburg sunt împotriva energiei nucleare, din cauza temerilor privind siguranţa şi deşeurile radioactive, în timp ce altele, cum este Germania, îşi închid reactoarele nucleare.

Dezacordurile privesc modul de gestionare a energiei nucleare, în condiţiile în care deja sunt amânări în negocierile privind noile ţinte de energie regenerabilă ale UE.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câteva zeci de parlamentari din Iran cer să fie revizuită doctrina nucleară a țării, pentru a nu mai fi exclusiv civilă

„Sfârșitul unei ere”. Marea Britanie devine primul stat G7 care renunță la energia din cărbune

Rusia vrea „să combată” încălzirea globală folosind gaz și energie nucleară, ca alternativă la agenda climatică a Occidentului

România vrea neutralitate climatică până în 2045. Ce promite Ministerul Energiei în a doua versiune PNIESC

Partenerii noștri