Live

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România: Ne disociem total de afirmaţiile lui Ilan Laufer

Data actualizării: Data publicării:

Deputatul Sorin Vexler, ales din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, spune că termenul „antisemitism” este unul dureros şi dacă trebuie fundamente clare pentru a fi folosit. „Este grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat (...) Memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, acuzaţiile de antisemitism fără o bază fundamentată, nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv”, afirmă el.

„Este grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat. Cu atât mai mult când acestea se referă la antisemitism - un fapt de o gravitate deosebită care, de-a lungul istoriei, a generat tragedii de nedescris. Cuvântul «antisemitism» este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l foloseşti uşor şi, dacă îl foloseşti, este necesar să ai fundamente clare”, scrie deputatul Silviu Vexler pe Facebook, miercuri seară, referindu-se la afirmaţiile lui Ilan Laufer.

El spune că vandalizarea Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, distrugerea monumentelor funerare din cimitirul evreiesc din Bucureşti, în aprilie 2017, reprezintă exemple ale unor acte de antisemitism recent.

„Oricât de dur este un conflict, există limite care nu pot fi depăşite. Memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, acuzaţiile de antisemitism fără o bază fundamentată nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv. Este complet inacceptabil şi îmi displace total atunci când Comunităţile Evreieşti, Statul Israel şi/sau relaţiile cu Statul Israel sunt folosite într-un conflict politic. Este un lucru trist, neplăcut şi incorect. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a fost, este şi rămâne apolitică”, mai scrie Vexler.

El spune că şeful statutului nu este antisemit, ci din contră.

„În ceea ce mă priveşte, nu am văzut nimic care să indice că Preşedintele României este antisemit. Din contra. Atât eu, cât şi Comunităţile Evreieşti, avem o relaţie impecabilă de lucru cu Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), o relaţie colegială care durează de un număr mare de ani. În plan personal, mă leagă o prietenie frumoasă de domnul Ovidiu Victor Ganţ – deputat din partea FDGR”, mai scrie deputatul Vexler.

FCER: Ne asociem poziţiei deputatului Silviu Vexler, care s-a disociat de afirmaţiile lui Ilan Laufer

Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), reunită miercuri într-o primă întâlnire, a luat în dezbatere declaraţia televizată a lui Ilan Laufer din seara zilei de 20 noiembrie şi se asociază în această privinţă luării de poziţie a deputatului Silviu Vexler, care „s-a disociat total” de afirmaţiile acestuia.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, reacţia FCER a fost formulată „de îndată ce vicepreşedintele şi secretarul general al FCER-CM s-au reîntors de la Reuniunea Consiliului European al Comunităţilor Evreieşti şi au fost astfel disponibili pentru consultări”.

Conducerea FCER-CM a luat la cunoştinţă de declaraţia de presă a deputatului FCER-CM, domnul Silviu Vexler, care s-a disociat total de afirmaţiile domnului Ilan Laufer: «Referitor la declaraţiile lui Laufer, este grav când arunci cuvinte fără să ai proprietatea lor, cu atât mai mult cu cât ele sunt legate de antisemitism, care este un lucru grav». Considerând temeinice afirmaţiile deputatului Silviu Vexler, ne asociem acestei luări de poziţie”, se arată în comunicat.

Ilan Laufer a declarat, marţi seara, la sediul PSD, că preşedintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în funcţia de ministru al Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe şeful statului că acesta este un gest dintr-un lung şir de acţiuni antisemite.

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic şi consideră că referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie, referindu-se la acuzaţiile lui Ilan Laufer, a cărui nominalizare în Guvern a respins-o. 

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acţiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite şi discriminatorii şi poate incita la ură. Însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzaţii scandaloase se descalifică automat şi nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnităţi în statul român”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele consideră că aceste declaraţii reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii şi tendinţele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine şi sunt de natură a afecta pacea socială.

Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, consideră că declaraţia lui Ilan Laufer, care l-a acuzat pe şeful statului de antisemitism, este emoţională, cu mult iz politic şi atâta tot, iar atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa Holocaustului a fost recunoscută inclusiv printr-o distincţie acordată de American Jewish Committee.

 

Sursa: News.ro, Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru antisemitism

Un „cocktail toxic” a dus la violențele din Amsterdam. Raportul autorităților despre atacul asupra fanilor echipei Maccabi Tel-Aviv

Noi violențe în Amsterdam după atacul asupra fanilor israelieni ai echipei Maccabi Tel-Aviv. A fost decretată stare de urgență

„Au cerut să le arăt pașaportul și apoi m-au luat la bătaie”. Mărturii ale suporterilor israelieni, despre violențele din Amsterdam

Partenerii noștri