Live

EXCLUSIV Digi24. Mihai Tudose: Dragnea va face absolut orice ca să scape de dosare. PSD nu ia 25% la alegeri

Anca Suciu Data actualizării: Data publicării:

Fostul premier Mihai Tudose este convins că PSD nu va reuși să obțină un rezultat bun la alegerile europarlamentare din 26 mai și se declară convins că președintele PSD Liviu Dragnea „va face orice ca să scape” de dosare. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24, Mihai Tudose a dezvăluit că, pe vremea când era premier, a mers la o întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, în cadrul căreia oficialii europeni au propus 10 puncte pe care România ar fi trebuit să le bifeze pentru a scăpa de raportul MCV și pentru a intra în spațiul Schengen. De asemenea, Tudose spune că este convins că  invocarea articolului 7 nu este exclusă în cazul României, dacă autoritățile de la București nu țin cont de recomandările Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția privind reforma justiției și continuarea luptei anticorupție. 

Mihai Tudose: Vom încerca să luăm un scor cât mai bun la europarlamentare. Poate chiar care să înceapă cu 2. Fiindcă ce se întâmplă acum mie îmi aduce aminte de situaţia PSD-ului cu situaţia PNŢCD-ului din 1999-2000. Când PNŢCD atunci, Convenţia Democrată vorbea despre cam ce minuni o să facă ei în următorul exerciţiu guvernamental în condiţiile în care şi copiii pe stradă înjurau şi râdeau şi n-au intrat nici în Parlament ulterior. Cam aşa se întâmplă şi acum. PSD şi-a cam închis rolul istoric.

Reporter: Credeţi că PSD nu va reuşi să obţină cel puţin 30% aşa cum şi-au propus ei la aceste alegeri?

Mihai Tudose: În niciun caz, în niciun caz, în niciun caz. N-au cum, nu există aşa ceva. Chiar nu cred că în anul 2019 mai ţine cu vrăjeala, ca să vorbesc mai pe româneşte.

Reporter: Aţi văzut reacţiile CE, avertizările, mai degrabă referitor la modificările prin OUG.

Mihai Tudose: Doamnă, eu am fost domnul Timmermans, la domnul Juncker, ca prim-ministru. Şi atunci doamna Vasilica Viorica Dăncilă era lider al grupului parlamentar european al PSD şi a participat la discuţii. Am avut în discuţie subiectul MCV. Şi Schengen şi MCV. Şi o discuţie care, pe scurt, a conţinut următoarele lucruri: ceva de genul, „dom’le, ce vreţi de la noi să facem?” Şi erau 10 puncte, pe care recunosc că mie nu mi s-au părut nişte lucruri pe care trebuiau neapărat să le facem pentru ei. Erau bune pentru noi, ca şi cum cineva ţi-ar spune „Dacă vrei să vin la tine în vizită văruieşte şi tu pereţii că-s plini de mucegai şi poate speli şi tu covorul că e vai de mama lui”.

Parcă faci curat în casă că vine musafirul, nu, faci curat ca să-ţi fie ţie bine acolo. Cele 10 puncte erau inclusiv câteva lucruri minore, gen să nu ai persoane cu anchete penale sau suspiciuni penale în Guvern. Să ai un cod de conduită al parlamentarului, un cod de conduită al Guvernului. După cum ştiţi am dat la o săptămână, după două săptămâni, după ce am venit de la Bruxelles, am dat acel cod de conduită al ministrului, al membrului Guvernului. Atunci a fost şi scandalul cu cele două colege, doamna Sevil şi doamna Plumb. Fiindcă, cele două doamne care lucrau pe fonduri europene erau anchetate tocmai pentru delapidare de fonduri europene. Cu prezumţia de nevinovăţie, evident.

Nu erau lucruri complicate. Erau lucruri simple, chiar foarte simple, de bun simţ şi, repet, nu un to-do list ca de la stăpân la sclav. Lucruri de foarte mare bun-simţ. Atunci, domnul Juncker şi domnul Timmermans chiar au spus, „dom’le hai să vedem cum le facem şi cu ajutorul nostru şi cu ce puteţi dumneavoastră ca până la începutul anului 2019, de fapt vorbeam de jumătatea anului 2018 să închidem această problemă.” Şi odată cu preşedinţia rotativă a Comisiei (sic!) să fie şi România o ţară întreagă la minte, fără MCV, cu Schengen şi cu tot ce trebuie. Vreau să vă spun că lucrurile au deraiat complet. Cum au deraiat şi în ceea priveşte poziţia guvernului faţă de oportunitatea de a o avea pe doamna Corina Creţu comisar european pe dezvoltare. Eu şase luni de zile am lucrat cu doamna Creţu, nu ştiu dacă a fost săptămână în care să n-o sun şi să discut de anumite proiecte. N-am discutat despre niciun proiect pe care doamna Corina Creţu să nu-l fi rezolvat. Deci se poate şi altfel, nu aşa. Fiindcă se puteau lua bani, am luat în şase luni 5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Fiindcă era foarte simplu, acuma mi se pare că e foarte simplu de ce nu le iau. Fiindcă le e frică că vine OLAF-ul după ei. Că ghici ce, au mai făcut-o şi tocmai li se întâmplă.

Reporter: Acesta este un aspect, vreau să revin un pic la ce aţi spus mai devreme, că aţi fost şi aţi discutat cu oficiali europeni, exact aceia care azi critică guvernul condus de Viorica Dăncilă şi că Viorica Dăncilă a fost prezentă la discuţie. De ce credeţi că azi reacţionează atât de surprinsă?

Mihai Tudose: Dar dumneavoastră chiar credeţi că reacţionează ea? Hai, nu, sincer acum... Haideţi... Nu, cred că discuţia n-are sens.

Reporter: Susţineţi că în spatele declaraţiilor premierului este Liviu Dragnea şi PSD, să înţelegem?

Mihai Tudose: Da. Da. Da. Da. Da. Nu reacţionează ea. Falsul ăsta naţionalism: noi nu vindem ţara, noi nu suntem slugile nimănui. Dom’le, dar stai puţin că nu ne-a adus nimeni cu forţa, nu ne-a răpit cineva din Africa şi ne-a adus pe plantaţia de bumbac. Nu, noi am dorit să intrăm în Uniunea Europeană. Noi. Noi am dat până acum 7 miliarde de euro cotizaţie, dar am luat 50. Bine, că puteam să luăm 300, asta e altceva. Noi vrem acolo. Noi vrem să ne fie bine. Au şi ei nişte reguli, până la urmă. Dom’le, nu furaţi televizorul seara când plecaţi la culcare. Nu daţi ordonanţe pe Justiţie, nu faceţi nişte lucruri. Era aşa de greu să treacă prin Parlament. Nu, trebuie ordonanţe.

Reporter: În opinia publică se vorbeşte şi despre faptul că premierul României nu vrea să-şi asume ordonanţele de urgenţă pe care nu le mai semnează Tudorel Toader, le semnează, e şi acolo o nebuloasă.

Mihai Tudose: Păi n-are cum să fie ordonanţe pe Justiţie care să nu fie generate de Ministerul Justiţiei. Cine să le facă, Ministerul Mediului? Eu sunt convins că doamna Dăncilă dacă le va avea, le va semna fără nicio problemă. E atât de dependentă de liderul suprem al PSD încât face orice. Iar alternativa la prim-ministru fiind înapoi la bibliotecă la Videle, ceva de genul ăsta, ceea ce e dificil. Şi atunci va face absolut orice i se spune.

Reporter: Tot din experienţa de premier, credeţi că invocarea articolului 7 e un risc pentru România astăzi?

Mihai Tudose: Evident că da, cum să nu. Evident că da. Cartea asta naţionalistă jucată prost, eu cred că o joacă în aşa fel încât sub această aura de naţionalişti ne fac mai mult rău decât ne făcea o putere străină. Noi nu vrem nimic din ce-i acolo, păi stai un pic că nu se poate. Eu vin în vizită la dumneavoastră acasă să-mi daţi de mâncare şi vărs borşul pe perdea. Nu merge. Spui: „bă frăţioare, eu am înţeles că ţi-e foame şi vrei să-ţi dau de mâncare, dar dacă mai faci chestia asta, nu-ţi mai dau”. Cam ăsta e articolul 7. Vino şi tu spălat pe mâini, mănâncă cu lingura... Cam astea-s regulile. Şi când pleci, încearcă să nu pleci cu tacâmurile în buzunar. Că ghici ce, nu merge.

Reporter: La cât cunoaşteţi PSD şi cât îl cunoaşteţi pe Liviu Dragnea, credeţi că aceste ordonanţe de urgenţă pe Justiţie vor fi date?

Mihai Tudose: Va face orice ca să scape. Orice. Absolut orice.

Reporter: Şi credeţi că partidul îi va fi alături lui Liviu Dragnea?

Mihai Tudose: Partidul ăla din ce în ce mai mic, din ce în ce mai puţin. Din punctul lui de vedere nu contează partidul. Dacă rămâne el cu un partid de 5-7% acolo în Kiseleff, milioane de euro în cont de la alocaţiile de stat, imunitate, dacă a şi scăpat de dosare, el e mulţumit. Între timp toată ţara e în şanţ, nu-i pasă. Bine, dacă o mai fi în ţară pe vremea aia. O alege o ţară cu climă mai călduroasă.

Reporter: Aveţi informaţii sau e o presupunere?

Mihai Tudose: N-am informaţii, m-aţi întrebat ce cred.

Reporter: Candidaţi la alegerile europarlamentare. Veţi rămâne la Bruxelles, dacă Pro România obţine cele trei locuri eligibile?

Mihai Tudose: Dar de ce să obţină trei locuri eligibile, poate obţine mai multe locuri eligibile. Aţi numărat dumneavoastră deja voturile?

Reporter: Câte vă propuneţi?

Mihai Tudose: Cât de mult posibile. Poate luăm 6-7-8. Aţi mers pe stradă şi dumneavoastră şi aţi văzut opinia cetăţenilor. Mă îndoiesc că PSD va lua mai mult de 25%, mi-e că şi 20% devine o ţintă mare. Inclusiv opulenţa de afişaj şi un slogan foarte inspirat, puneţi dumneavoastră ghilimelele „România merită mai mult”. Păi, Dumnezeule, eşti la putere, ai cel mai mare grup la Bruxelles, evident că România merită mai mult decât PSD. Merită mai mult şi mai bun. Fiindcă cu PSD la Bruxelles am reuşit să devenim paria Europei.

Reporter: După calculele dumneavoastră, veţi obţine acel mandat de europarlamentar, veţi merge la Bruxelles, veţi rămâne la Bruxelles sau veţi ceda locul unui coleg?

Mihai Tudose: Eu cred că am zis că merg la Bruxelles, nu vi se pare normal? Domnul Ponta s-a exprimat foarte clar în acest sens că trage lista şi după au început discuţiile stai că nici ăia nu merg. Stai că de fapt n-o să... Da. Vedeţi şi dumneavoastră cum puneţi întrebarea. Evident că da.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

DNA, solicitare către AEP. Procurorii au cerut listele de candidați la europarlamentare ale partidului lui Șoșoacă

Tudose: Coaliția e confortabilă, strângem mai mult de 65%. PSD ar trebui să dea premierul, dar nu suntem blocaţi în acest proiect

Alegeri parlamentare 2024. Mihai Tudose susține că se prefigurează „un guvern de uniune națională” format din partide pro-europene

Tudose: „Înțeleg că există voturi anti-sistem, dar am mai avut experimente”. Ce spune despre o posibilă alianță de guvernare

Partenerii noștri