Eliminarea sporurilor, motiv de dispută între premier și liderii coaliției de guvernare
Subiectul legat de eliminarea sporurilor bugetarilor care nu sunt justificate de performanță pare că a trecut rapid la capitolul „discutate și uitate”. Coaliția de guvernare a decis să nu le taie pe repede înainte, prin Ordonanță de Urgență, înaintea adoptării bugetului, pentru că ar putea fi contestate la Curtea Constituțională. Va urma o analiză în Parlament, dar liderii coaliției de guvernare se feresc deocamdată să își asume public o decizie.
Kelemen Hunor nu vrea prelungirea mandatului lui Iohannis: Următorul șef al Senatului trebuia sa preia atribuțiile prezidențiale
Kelemen Hunor spune că PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Ce crede despre ideea unei rotații a premierilor
Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni
Kelemen: Nu e vorba de România când candidează Iohannis la NATO. Rutte e cel mai cinic politician din Europa
Cum au crescut acțiunile companiei Gabriel Resources
Kelemen Hunor e optimist
Șefii PNL au discutat despre ieșirea de la guvernare
Potrivit informațiilor Digi24, au apărut păreri contradictorii între premier și președinții coaliției de guvernare în ceea ce privește eliminarea anumitor sporuri din sectorul public.
De la pupitrul Guvernului, Florin Cîțu le-a lansat o provocare indirectă liderilor politici și i-a anunțat că el este dispus să își asume reformele.
„Am venit public si am spus că nu susținem acele sporuri care sunt date pe tot felul de criterii, dar niciunul pe criterii de performanță. Știu că există un risc politic pentru premierul care își asumă așa ceva. Știu că în acest moment, foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reformă e complicat, e nevoie de asumare și nu vrea nimeni să își asume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, char dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un Congres. Îmi asum acest risc și mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să îl plătesc în acel Congres, pentru orice funcție aș candida”, a declarat sâmbătă premierul Florin Cîțu.
Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că premierul insistă atât pentru reducerea indemnizației de hrană pentru bugetari, cât și pentru tăierea mai multor sporuri pe care le consideră nejustificate. Aceste modificări ar putea fi făcute prin amendamente la Legea bugetului atunci când aceasta va ajunge în Parlament. Liderii coaliției sunt însă mai rezervați și susțin că este nevoie de o analiză amănunțită și amână eliminarea sporurilor pentru când va fi modificată Legea salarizării.
„E preferabil în Parlament să fie un număr minim de amendamente, care să nu afecteze gândirea bugetară. Eu sunt pentru existența unor sporuri care să fie bine justificate, este o analiză”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban. Întrebat ce fel de sporuri nu ar fi justificate, liderul liberal a răspuns evaziv în mod asumat: „Refuz să vă dau o declarație clară. Când vom lua decizii, vom anunța public, aveți răbdare”.
Și Dan Barna a fost întrebat de ce sunt plafonate aceste sporuri și nu sunt tăiate definitiv. „Discuția legată de sporuri va avea loc în Parlament, la legea salarizarii, vom vedea care va fi decizia Parlamentului”, a spus copreședintele USR-PLUS.
„În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul salariului. Vom face în 2021 o analiză a tuturor sporurilor şi o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută. Până când nu discutăm în coaliție, mai mult nu pot să vă spun. În 2021, aşa cum am promis, salariile nu vor fi mai mici, veniturile nu vor fi mai mici în sectorul bugetar, vor fi exact la nivelul anului 2020, luna decembrie”, a declarat, la rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Bugetul pentru anul 2021 ar urma să fie adoptat miercuri în ședința de guvern, iar apoi trimis Parlamentului. Așadar, contradicțiile dintre premier și liderii coaliției se vor tranșa pentru prima dată atunci când bugetul va ajunge în comisiile de specialitate. PNL, USR-PLUS și UDMR au majoritate pentru a adopta toate modificările pe care și le doresc, dar rămâne de văzut care vor fi acestea.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News