Live

Drulă, după anunțul ridicării MCV: Legile promulgate pe repede-înainte de Iohannis sunt sub monitorizare

Data publicării:
Cătălin Drulă, președintele USR. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Președintele USR, Cătălin Drulă, spune că, deși Comisia Europeană a recomandat ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, cele trei legi ale Justiției, „promulgate pe repede-înainte de Iohannis, sunt în continuare sub monitorizare, pentru că ele sunt jalon în PNRR”.

„Comisia Europeană a recomandat azi ridicarea MCV pentru România, la trei ani distanță după ce a făcut aceeași recomandare pentru Bulgaria.

Așa cum spune însă și Comisia, regimul Iohannis nu scapă de monitorizarea europeană. Am putea spune chiar că lucrurile devin mai grave pentru noi cu această guvernare iresponsabilă.

Cele trei legi promulgate pe repede-înainte de Iohannis sunt în continuare sub monitorizare pentru că ele sunt jalon în PNRR.

Vă reamintesc: Comisia de la Veneția NU a dat gir noilor legi ale Justiției, ba dimpotrivă, le-a criticat dur cu privire la graba adoptării, procedura de numire a procurorilor-șefi, înființarea secției noi pentru magistrați și altele.

De altfel, în PNRR sunt incluse jaloane care reprezintă cerințe din MCV. Comisia spune în raport că acestea «sunt esențiale pentru procesul de reformă, cum ar fi reforma sistemului judiciar și cadrele anticorupție».

Mai mult, indiferent de eventuala ridicare a MCV, statul de drept va continua să fie monitorizat în România prin noul mecanism general aplicabil tuturor statelor membre (Rule of Law).

Iar acest mecanism condiționează fondurile europene de angajamentele cu privire la statul de drept și reformele din Justiție”, a transmis liderul USR, Cătălin Drulă.

Comisia Europeană cere ridicarea MCV pentru România, într-un raport discutat, marți, în Colegiul Comisarilor. Conform Raportului, România a făcut progrese în privința reformelor în Justiție și cele trei legi adoptate recent de Parlament asigură independența sistemului judiciar.

Comisia de la Veneția a transmis că legile par să meargă în direcția cea bună și apreciază faptul că „nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA”. Cu toate acestea, există și o serie de recomandări formulate.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Călin Georgescu i-a cerut lui Iohannis să părăsească funcția: „Este ultimul ceas pentru dumneavoastră”

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Partenerii noștri