Live

Dorneanu - peste 47.300 de lei/lună, în 2017. În curând, va mai primi o pensie

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a avut anul trecut venituri de peste jumătate de milion de lei. Inclusiv din pensia obișnuită și din pensia specială, ultima acordată pentru calitatea de fost membru al Parlamentului. În curând, șeful CCR va putea încasa o nouă pensie, ca judecător al Curții, ca urmare a modificărilor legislative aduse de Parlament.

Potrivit declarației de avere depuse pe site-ul Curții Constituționale, Valer Dorneanu a încasat în 2017 următoarele sume: 305.314 lei (indemnizație președinte CCR), 49.985 lei (indemnizație profesor universitar la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București), 159.587 lei (pensie de la Casa de Pensii a Municipiului București) și 53.772 lei (indemnizație pentru limită de vârstă de la Camera Deputaților).

În total, șeful CCR a încasat, așadar, 568.658 lei. Adică, aproape 47.300 de lei pe lună sau echivalentul a mai bine de 10.000 de euro pe lună.

Citiți și: Mirajul triplării pensiilor

Familia Dorneanu deține patru terenuri în Harghita și Brașov (unul agricol, unul forestier, celelalte aferente construcțiilor), un apartament în București (de 125 metri pătrați) și o casa de vacanță în Brașov (de 207 metri pătrați).

În conturi, familia Dorneanu are circa 270.000 de lei și nu sunt declarate datorii.

Pe 25 iunie, Parlamentul a aprobat o serie de modificări la Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Pe lângă imunitatea sporită acordată judecătorilor CCR (nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului Curţii, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), modificările presupuneau și instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii CCR.

Mai precis, judecătorii Curții, cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, pot beneficia „de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentantă de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute”.

Pentru fiecare an de vechime peste pragul menționat se va adăuga la cuantumul pensiei speciale 1% din baza de calcul. Odată stabilită și acordată pensia de serviciu, ea se va actualiza la fiecare majorare a indemnizației și a sporurilor judecătorilor CCR.

„În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exercițiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin. (1)”, mai spun modificările adoptate de Parlament. Cu alte cuvinte, lui Valer Dorneanu, pensionat înainte de preluarea mandatului la CCR, i se va recalcula pensia încasată de la Casa de Pensii a Municipiului București astfel încât să reprezinte 80% din veniturile încasate ca judecător.

Dacă ne raportăm la cifrele de pe 2017, pensia anuală primită de la Casa de Pensii ar urma să crească cu aproape 80.000 de lei, astfel că ar sări de 240.000 de lei pe an.

De precizat că pensia de serviciu va putea fi „cumulată cu orice venituri realizate”, potrivit modificărilor aduse la lege.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legea prin care persoanele fizice autorizate pot deveni SRL, neconstituțională. Explicația oferită de CCR

Curtea Constituțională a Boliviei a tranșat cazul lui Evo Morales. Ce a decis cu privire la o nouă candidatură a fostului președinte

Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, declarată neconstituţională. Cum explică CCR decizia

Legea pensiilor militare a fost contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

Partenerii noștri