Live

Deputații modifică astăzi legislația privind urșii, după tragedia din Bucegi

Data publicării:
Vot în Camera Deputaților. Foto: Inquam Photos / George Călin

Camera Deputaţilor a fost convocată luni în sesiune extraordinară: deputații sunt chemați să modifice legislația vânătorii în ceea ce privește metodele de „intervenție imediată” pentru prevenirea atacurilor de urs asupra persoanelor. Convocarea deputaților în sesiune extraordinară a fost cerută de premierul Marcel Ciolacu, în urma tragediei din Bucegi de săptămâna trecută, când o tânără de 19 ani a murit pe traseul Jepii Mici, după ce a fost atacată de un urs.

La ora 13:00 e programată ședința comisiei pentru agricultură și silvicultură a Camerei Deputaților, care va întocmi un raport asupra proiectului de lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Proiectul a fost deja adoptat de Senat în noiembrie 2023.

Plenul Camere Deputaților se va reuni apoi de la ora 15:00 pentru adoptarea proiectului de lege „până la finalizarea dezbaterilor”. Ședința a fost convocată în format „hibrid”, în sensul că prezența va putea fi atât fizică, cât și online.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu va fi liber la împușcat urși” în România după tragedia de pe Jepii Mici, unde o tânără a fost ucisă de un astfel de animal.

Șeful guvernului a spus că intervențiile în cazul urșilor se vor face „acolo unde este o zonă de pericol”.

„Nu neapărat împușcați, să facă o selecție acolo unde este o zonă de pericol”, a răspuns Marcel Ciolacu miercuri, întrebat de jurnaliști de propunerea ministrului Mediului ca urșii periculoși să fie împușcați.

Marcel Ciolacu a ținut să precizeze însă că prin modificarea legii nu se va da liber la împușcarea urșilor.

„Este evident că viața omului primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Prețuri exorbitante și telefoane interzise. Suedezii au publicat imagini din "camera secretă" în care a petrecut Mbappe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul vot pentru imunitatea lui Nelu Tătaru. Cazul este dezbătut în Comisia juridică

DNA a cerut la Camera Deputaților ridicarea imunității parlamentare a lui Nelu Tătaru. Comisia Juridică se reunește luni

Laura Vicol, șefa comisiei juridice din Camera Deputaților, a demisionat după dezvăluirile despre afacerile soțului ei. Reacția Nordis

Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe cheltuiala statului. Proiectul de lege a fost aprobat și de deputați

Partenerii noștri