De ce a făcut Dăncilă anunțul privind mutarea ambasadei la Ierusalim. Explicațiile lui Andrei Țăranu
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că România își va muta ambasada din Israel la Ierusalim, de la Tel Aviv, unde se află acum. Andrei Țăranu, expert în relații internaționale, a explicat care sunt motivele acestui anunț, făcut în timpul unei vizite în SUA.
USR PLUS cere ca Dăncilă să nu mai fie consilier la BNR
Dăncilă, editorialist în Jerusalem Post. CTP: A văzut-o pe Firea dansând Jerusalema
Alexandru Rafila n-a votat-o pe Dăncilă
Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat cuvântul "giroscop"
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
„Evident, a fost o încercare de a-și îmbunătăți imaginea pentru d-na Dăncilă, pentru că este invitată la AIPAC, o asociație care face un puternic lobby proisraelian în SUA. Sigur, respectiva conferință s-a bucurat de o audiență extrem de importantă, pentru că atât Mike Pompeo (secretarul de stat american, n.r.) și alți oficiali de rang înalt de la Casa Albă au participat la această conferință. Probabil posibilitatea de a ajunge la această conferință s-a datorat relațiilor foarte bune pe care Guvernul României, d-na Dăncilă și PSD le au cu premierul israelian Benjamin Netanyahu”, a spus Andrei Țăranu.
„Vom vedea însă dacă președintele Iohannis va accepta această mutare, pentru că există o tensiune puternică între președintele Iohannis și d-na Dăncilă pe acest subiect”, a mai spus analistul.
Întrebat dacă șeful statului se poate opune, Andrei Țăranu a spus: „Instituțional, președintele numește ambasadorul, dar nu este el cel care stabilește unde se instalează ambasada, pentru că este o structură materială pe care o deține Ministerul de Externe, în subordinea primului-ministru”.
Anunțul premierului Dăncilă vine la două zile după ce președintele Donald Trump a recunoscut Înălțimile Golan ca aparținând Israelului, în condițiile în care pe acest subiect au existat întotdeauna tensiuni între Israel și Siria.
Pe de altă parte, cele mai multe țări din Uniunea Europeană se opun mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Singurele țări care s-au arătat dipuse să facă acest lucru sunt Cehia și România, prin vocea premierului, în timp ce președintele se opune, în lipsa unei decizii comune a UE.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News