Live

Cum explică Marcel Boloș că salariul mediu net al bugetarilor e cu 2.000 de lei mai mare decât cel pe economie

Data publicării:
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a declarat miercuri, întrebat cum explică faptul că salariul mediu net al bugetarilor e cu 2.000 de lei mai mare decât cel pe economie, că reforma salarizării unice va elimina diferențe dintre venituri. „De aceea avem o reformă a salarizării unice, ca să înlăturăm aceste decizii care apar uneori legitime”, a spus ministrul, potrivit News.ro.

Întrebat cum explică datele Institutului Naţional de Statistică potrivit cărora salariul mediu net în administraţia publică centrală este de 7.000 de lei, cu aproape 2.000 de lei mei mult decât salariul mediu net pe economie, ministrul Finanţelor a răspuns:

„De aceea avem o reformă, care se cheamă a salarizării unice, ca să înlăturăm aceste decizii care apar uneori legitime, care vin de pe urma formelor de protest ale funcţionarilor din sectorul public. De aceea această lege a salarizării unice trebuie legată cu indicatorii de performanţă şi apoi corelată cu ceea ce se întâmplă în sectorul privat”, a spus Marcel Boloş.

El admite că în statele Uniunii Europene salariile din mediile public şi privat sunt corelate.

„Orice analist economic când vede o asemenea discrepanţă între cele două tipuri de salarii, sau salariul mediu din sectorul public şi salariul mediu din sectorul privat, îşi pune o primă întrebare: de ce această diferenţă? În toate statele moderne ale Uniunii Europene, cele două tipuri de salarii sunt corelate, dar fiindcă noi nu am avut mecanisme de stabilire a salariilor care să fie predictibile – a fost tot timpul sub presiunea celor care au avut revendicări şi au spus acum vrem majorare de salarii – ei, dacă o să avem un mecanism de salarizare care să fie în concordanţă cu mecanismele europene şi va fi legat de indicatori de performanţă şi corelat cu sectorul privat trebuie să se corecteze această inadvertenţă pentru că nu este de domeniul firescului.

În lipsa acestor mecanisme am ajuns în această situaţie, dar repet, sunt revendicări legitime ale sectorului public, cum şi sectorul privat face eforturile pentru ca noi să avem un nivel de remunerare corespunzător şi nu poate să vină decât din investiţii cu valoare adăugată mare”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Acesta spune că mecanismele de ajustare apar atunci când Guvernul realizează astfel de „investiţii cu valoare adăugată mare”.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ICCJ, decizie privind bugetarii: Indemnizaţia de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă

Bani de la fondul de Urgență pentru refacera caselor distruse de inundații

Guvernul alocă 2,5 miliarde lei pentru PNDL și PNRR, 570 milioane lei la A7. Ciolacu: Investiţiile nete în economie au atins un record

Kelemen Hunor critică proiectul de amnistie fiscală al guvernului: „Cei care sunt șmecheri iar sunt scutiți”

Partenerii noștri