Cum a sfidat Ministrul Apărării de la Budapesta presa din România, la Băile Tușnad. „Ar trebui să vorbesc cu ei?”
Ministrul ungar al Apărării a refuzat, vineri, să vorbească cu presa de la București, după ce a participat la dezbaterile de la Băile Tușnad.
Kristóf Szalay-Bobrovniczk a participat, vineri, la Universitatea de vară de la Băile Tușnad la o dezbatere despre viitorul NATO. „Pentru pace e nevoie de forță! După Summitul NATO” a fost tema discuțiilor la care a participat ministrul maghiar al Apărării. La finalul dezbaterilor, după ce a acordat, pe rând, interviuri pentru presa maghiară, ministrul a refuzat să răspundă întrebărilor presei române.
Rugat să se oprească pentru câteva minute pentru a discuta despre poziția Ungariei în raport cu războiul din Ucraina, Kristóf Szalay-Bobrovniczk și-a întrebat consiliera dacă “ar trebui?”. Răspunsul consilieri a fost „nu”, moment în care ministrul maghiar al Apărării, într-un gest de sfidare față de presa de la București, a plecat spunând că are altă treabă.
Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Atentat terorist dejucat de autoritățile ungare în urma unor informații primite de la serviciile SUA
Budapesta se pregătește pentru „revărsarea deceniului”
Medicul ucigaș, adus în România
Protest uriaș la Budapesta
Benzina și motorina, tot mai scumpe în Ungaria
Crosul Moșilor dezbrăcați, în Budapesta
Noi imagini cu Cherecheș după fuga din țară
Robert Kiss, jurnalist Digi24.ro: „Ministrul Apărării ungar este și el prezent la Băile Tușnad. A participat în această dimineață la o dezbatere despre NATO și despre deciziile care au fost luate recent la summit-ul de la Vilnius. La finalul acestei dezbateri, ministrul a răspuns, rând pe rând, pentru presa maghiară, a stat mai bine de jumătate de oră în interviuri și, după ce a terminat de făcut aceste declarații, presa din România a încercat să obțină un interviu, o poziție, un punct de vedere al ministrului în legătură cu subiectele fierbinți care se discută și la Băile Tușnad, chiar referitor la războiul din Ucraina. Când a fost întrebat dacă are câteva minute pentru o discuție cu presa din România, ministrul Apărării maghiar și-a întrebat consiliera dacă ar trebui să vorbească cu presa din România, aceasta i-a răspuns că nu, după care a plecat. A fost, practic, un gest de sfidare față de presa de la București, care este prezentă la eveniment și care încearcă să acopere, așa cum poate, ținând cont că nu există traducere din maghiară în română la dezbateri. Foarte puține sunt locurile unde se oferă traducere în engleză, dar sunt doar câteva corturi unde, eventual, sunt și invitați din afara României și din afara Ungariei, care vorbesc în engleză și acolo este oferită o traducere.”
Kristóf Szalay-Bobrovniczk este unul dintre miniștrii de la Budapesta care a venit împreună cu premierul maghiar Viktor Orban la Universitatea de vară de la Băile Tușnad. Poziția Ungariei în raport cu războiul din Ucraina este tema centrală a dezbaterilor care au loc până sâmbătă și care vor fi închise cu celebrul discurs al prim-ministruluo ungar.
Oficialii de la Budapesta militează pentru oprirea ajutorului militar pentru Kiev, susținând ca aceasta ar fi calea pentru pace în Ucraina.
La Băile Tușnad, consilierul personal al lui Viktor Orban a declarat că „ambiţia premierului maghiar este să îndrepte Europa Centrală spre o nouă reconciliere, alături de o pace care să pună capăt războiului. Aceste ţări sunt interdependente, iar cooperarea lor nu poate duce decât la o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi. Dar reconcilierea este o condiţie prealabilă pentru ca Europa să aibă un nou centru de greutate”, a explicat consilierul principal al prim-ministrului ungar.
Recent, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a spus ca țara sa se opune unui nou ajutor pentru Kiev din partea Uniunii Europene.
Guvernul ungar nu este dispus să negocieze asupra propunerii de 500 de milioane de euro pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina, blocată până acum, şi nici asupra celor 20 de miliarde de euro din noua propunere, până când Kievul nu va elimina banca OTP de pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului, a avertizat, joi, la Bruxelles, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News