Cu doar 48 de ore înainte de etapa a doua de vaccinare, Guvernul amână OUG necesară pentru dotarea centrelor și plata personalului
Guvernul Cîțu a amânat adoptarea Ordonanței de Urgență inițiată de Ministerul Sănătății privind înființarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical implicat în campania de vaccinare. În absența Ordonanței, nu se pot organiza centrele de vaccinare necesare pentru debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare. OUG a stârnit revolta primarilor la adresa ministrului Sănătății care nu a prevăzut sursa de finanațare pentru adminstrațiile locale.
ACTUALIZARE: Premierul Florin Cîțu a declarat după ședința de guvern că OUG va fi adoptată vineri, dată până la care speră să aibă toate avizele necesare. Cîțu susține că nu este „târziu” și că nu este afectată etapa a doua a campaniei de vaccinare.
„După discuțiile de astăzi am hotărât ca vineri să mai avem o ședință de Guvern. Avem câteva lucruri care trebuiesc clarificate. OUG de la Minsiterul Săntății e în proces de avizare și sper să fie gata avizele. Va fi o ședință de guvern online vineri. (...) Nu este târziu. Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem prin Ministerul Sănătății și finanțat de la bugetul de stat. În trecut nota de plată a fost supraevaluata si vreau sa mă asigur ca avem criterii clare prin care aceste cheltuieli vor fi decontate”, a spus premierul.
Știrea inițială
Ordonanța a fost amânată pentru moment, deși OUG urma, inițial, să fie adoptată în ședința de Guvern de astăzi. Motivul pentru care ordonanța a fost amânată, deși etapa a doua a campaniei de vaccinare începe peste două zile, este că nu s-a ajuns la o înțelegere privind sursa banilor.
Primarii au acuzat ministerul Sănătății că Ordonanța îi obligă să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, precum și să asigure plata personalului medico-sanitar din aceste centre, fără a le fi alocate și resursele financiare necesare.
Ulterior, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a precizat că ministerul ar putea suporta plata personalului medical implicat în campania de vaccinare, însă pentru amenajarea centrelor primarii ar trebui să ceară bani la Ministerul Dezvoltării.
„Ministerul Sănătăţii, în urma discuţiilor, cel mai probabil, va putea să preia întregile costuri de personal pentru toată ţara pentru campania de vaccinare. (...) O parte din costurile de amenajare pot fi cerute de la nivel central, prin Ministerul Dezvoltării sau alte entități ale Guvernului”, susține Voiculescu.
După declarația ministrului Sănătății, Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, a spus că în bugetul ministerului nu există fonduri pentru o eventuală finanţare a organizării centrelor locale de vaccinare anti-COVID-19, deoarece nu există buget aprobat pe 2021.
„Cred că domnul ministru Voiculescu a avut aici o eroare de comunicare, pentru că acele sume de care dânsul a vorbit nu există la Ministerul Dezvoltării în prezent dintr-un motiv foarte simplu: nu avem Legea bugetului de stat aprobată”, a spus ministrul.
Primarii de municipii au participat marți la o discuție cu ministrul Finanțelor, unde au primit asigurări că vor fi alocați bani pentru administrațiile locale pentru organizarea centrelor de vaccinare.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News