Live

CTP: USR PLUS s-a compromis pe termen mediu și lung după asocierea cu AUR pentru moțiunea de cenzură

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre scandalul politic dintre USR PLUS și Florin Cîțu.

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre scandalul politic dintre USR PLUS și Florin Cîțu. Gazetarul este de părere că USR PLUS a făcut o greșeală pe termen mediu și lung prin asocierea cu AUR în vederea depunerii și votării unei moțiuni de cenzură care să ducă la dărâmarea Guvernului Cîțu. CTP argumentează această afirmație și adaugă că, totuși, decizia USR PLUS nu va afecta formațiunea politică pe termen scurt.

Cristian Tudor Popescu: USR PLUS și-a asumat. După părerea mea a făcut o mare greșeală pe termen mediu și lung. Aceea de a-și alătura numele, cu semnături, de AUR.

Spuseseră la un moment dat unii reprezentanți ai USR PLUS, acum vreo 48 de ore, chiar domnul Barna, „domne, votăm o altă moțiune de cenzură, dar dacă noi nu reușim să strângem suficiente semnături, votăm o altă moțiune de cenzură, dar n-o semnăm”.

Era bine ce spuneau acolo. Se gândeau așa: „votul curge, s-a votat secret”, mă rog, o să se acuze unii pe alții „că io, că nu știu ce...”, nu e ceva clar. În vreme ce semnăturile sunt acolo, cu nume și prenume. Și vor rămâne pe lista pe care vor să o depună acum împreună cu AUR, vor rămâne pentru eternitate, vor rămâne în istorie. Va rămâne acest document pe care vor fi alături de personajele acelea... hai să le numesc exotice, de la AUR.

Claudiu Pândaru: Florin Cîțu nu a ezitat să folosească această alăturare numind-o „alianță toxică”, ba chiar și amenințând că va informa grupurile politice europene din parlament, aliații NATO, americanii...

CTP: Îi anunță Cîțu pe americani... Ce o să facă americanii? O să vină ambasada americană să îi tragă de urechi pe Cioloș și pe Barna?

Cristian Tudor Popescu: Sunt niște bombasme lansate de domnul Cîțu. Îi anunță pe americani... Americanii se uită și ei aici... Ce o să facă americanii? O să vină ambasada americană să îi tragă de urechi pe Cioloș și pe Barna? Nici vorbă de așa ceva.

Spuneam de asta cu votatul și cu semnatul. Asta e o chestie o chestie de tip Caragiale, asta m-a frapat. Cum adică votezi, dar nu semnezi. Vedeți ce încearcă să facă USR PLUS? Votez, dar n-am semnat. Păi, dacă ai votat, mai contează că n-ai semnat? E ca aia... „o dăm anonimă!”, din Caragiale. Adică, dacă nu semnez înseamnă că nu o să conteze faptul că eu împreună cu PSD și cu AUR am dat jos guvernul din care făceam parte. Nu? Pentru că n-am semnat. Dar acum deja nu se mai pune problema, pentru că vor semna din câte înțeleg, alături de AUR.

Și asta, v-am spus, e o compromitere pe termen lung. Pe termen scurt, nu e. Știți de ce? Pentru că în electoratul celor două partide, hai, să zic, formațiuni, că n-aș vrea să numesc și AUR partid. Cele două formațiuni au în electorat, printre fani, persoane cu profil uman comun. Destule persoane cu profil uman comun.

Claudiu Pândaru: E o afirmație interesantă.

CTP: Nu vor pierde la electoratul lor, al USR PLUS, prin această manevră cu AUR

Cristian Tudor Popescu: Da! Mă uit și eu pe Facebook, că acolo trăim. Nu? Viața adevărată e pe Facebook. Ce contează ce e în rest? Mă uit și văd cum arată susținătorii USR PLUS, cum arată susținătorii AUR. Mulți dintre ei au un profil violent, verbal, deocamdată verbal, dar după cum s-a văzut se poate manifesta și în stradă. Agresiv, fanatic, nici un pic de rațiune, puși pe distrugere, pe chestii radicale - „să rupem, să dărâmăm!”.

Claudiu Pândaru: Totuși diferențele sunt majore între AUR și orice altă formațiune politică.

Cristian Tudor Popescu: Stați puțin! Eu am vorbit de susținători, de fani, nu am vorbit de membri de partid și de conducerile partidelor.

Claudiu Pândaru: Cred că toate partidele au pe Facebook susținători vocali, excentrici, iute de tastatură.

Cristian Tudor Popescu: Nu! Uite, că nu! Din analizele mele n-am întâlnit nici la PNL și nici la PSD inși din ăștia fanatici, gata, „mâine, hai, să-i rupem, să dărâmăm, să spargem, pe ei, pe mama lor”. Nu știu dacă e bine, sau e rău pentru aceste două partide. E bine, sau e rău să nu ai genul ăsta de suporteri? Nu vreau să comentez asta. Dar, nu vor pierde la electoratul lor, al USR PLUS, prin această manevră cu AUR, nu vor pierde din electorat, după părerea mea.

Claudiu Pândaru: Pentru că dorința este dărâmarea, sau răzbunarea pe Guvernul Cîțu.

CTP: Când l-a dat afară pe Stelian Ion, Cîțu și-a făcut socoteala că rentează. Pentru că îl interesează în primul rând să câștige președinția PNL

Cristian Tudor Popescu: Domne, dărâmarea, punct! Asta îi caracterizează pe niște inși atât de la AUR, susținători, cât și de la USR PLUS.

Claudiu Pândaru: Întorcându-ne la politic, la reprezentanții formațiunii USR PLUS. Ne-ați spus că planul domnului Cîțu era clar. Și anume să împingă afară din Guvern USR PLUS.

Cristian Tudor Popescu: Nu! Nu dorea să împingă afară, nu-l interesa. Pe el nu-l interesează să împingă afară din guvern USR PLUS. Pe el îl interesează să fie președintele PNL pe 25 septembrie. Pentru că știa foarte bine că dacă rămâne președintele partidului Ludovic Orban, el nu mai există ca premier, că așa este ecuația.

Claudiu Pândaru: Dându-l afară pe Stelian Ion, nu anticipa, nu calcula că cei de la USR PLUS vor fi practic forțați să plece?

Cristian Tudor Popescu: Da! Dar și-a făcut socoteala că rentează. De ce? Pentru că îl interesează în primul rând relația cu PNL-ul. Să câștige președinția PNL.

CTP: USR PLUS avea și altă soluție, mai bună - își dădeau demisia toți miniștrii în bloc

Claudiu Pândaru: Cei din USR PLUS aveau altă soluție în afară de această alăturare de AUR?

Cristian Tudor Popescu: Sigur că aveau. Aveau! Cum să nu? Își dădeau demisia toți miniștrii în bloc. Ceea ce era o soluție mai bună – apropo de onoare, de care s-a tot vorbit - și această soluție a fost susținută, din câte știu eu, de PLUS, de Dacian Cioloș.

Claudiu Pândaru: Nici nu avea prea mult de pierdut domnul Cioloș.

Cristian Tudor Popescu: Exact! Asta-i poziția lui Cioloș, față de Barna și de USR PLUS. N-are multe de pierdut, și atunci împinge și PLUS-ul la soluții radicale. Și susținea această soluție. Deci, „nu mai depunem nicio moțiune de cenzură, ne dăm demisia!”. Ceea ce ar fi fost gestul USR PLUS, al lor, nu mai aveau treabă nici cu AUR, nici cu PSD. „Domne, nu mai putem să continuăm, ne dăm la o parte... noi nu vrem să dărâmăm guvernul”. Ca să-l dai jos pe Cîțu înseamnă să dai jos guvernul, așa e legea. „Noi nu vrem să dărâmăm guvernul, noi nu mai putem să facem parte din acest guvern, pentru că”. Și spunem motivele. Poate că motivele ar fi trebuit să fie de natura celor care interesează pe cetățeni direct, adică politica economică a guvernului, financiar, facturile, politica față de școală, de educație și așa mai departe. Nu faptul că l-a dat Cîțu afară pe Stelian Ion.

Editor : L.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Alegeri prezidențiale 2024: George Simion, candidatul controversat interzis în două țări vecine

George Simion, acuzat că s-a întâlnit cu ofițeri ai serviciilor secrete rusești. Cum se apără candidatul AUR

Partenerii noștri