CTP: Cîțu este un om care cunoaște meserie și este de bună intenție. Orban vrea să fie pe post de Dragnea, cu Cîțu pe post de Dăncilă
Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 propunerea făcută de PNL pentru funcția de premier în persoana lui Florin Cîțu. „A făcut dovada în funcția de ministru de Finanțe că este un om care cunoaște meserie, un om care este de bună intenție și de bună conștiință”, spune gazetarul. „Este bine că domnul Ciucă nu a fost confirmat premier”, a subliniat CTP.
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Kelemen Hunor spune că PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Ce crede despre ideea unei rotații a premierilor
Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români
Ședință la PNL, după scorul obținut de Ciucă la alegeri. Care e liberalul cu șanse mari să preia șefia partidului
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Gigi Becali spune că PNL și AUR au o înțelegere pentru turul doi al prezidențialelor
Cristian Tudor Popescu: Din punct de vedere operațional, executiv, mi se pare o decizie bună domnul Florin Cîțu. Domnul Cîțu a făcut dovada în funcția de ministru de Finanțe, după părerea mea, că este un om care cunoaște meserie, știe meseria de finanțist, un om care este de bună intenție și de bună conștiință, ceea ce e un lucru foarte rar acum, în peisajul politic de la noi.
Din punctul acesta de vedere – tehnic, să spunem – este o decizie bună Florin Cîțu. Acum rămâne de văzut în ce măsură domnul Cîțu va reuși să fie și politician, pentru că funcția de premier e altceva decât funcția de ministru de Finanțe. Are și o componentă politică. Va trebui să negocieze, să facă anumite jocuri politice. Aici nu știu cât de bun este domnul Cîțu, dar la urma urmei încep să mă gândesc că poate e bine nici să nu fie atât de bun la politică.
Domnul Ciucă, premierul interimar, este bine că nu e totuși confirmat ca premier. Nu e vorba de persoana domnului Ciucă, de competența domniei sale, e vorba de funcție. Domnul Ciucă reprezintă armata, și ăsta nu era un semnal foarte bun – să fie pus premier ministrul Apărării. Imediat se pot ridica o grămadă de voci care să înceapă iar, acum, după „dictatura” medicilor, să auzim de „dictatura” militară. Nu? Că e prima sintagmă care se vehicula - „L-au pus pe Ciucă ca să ne închidă în casă, să ne pună soldați la poartă...”.
„Domnul Ciucă este foarte bun la ministerul Apărării, însă ar putea să îl ajute pe domnul Cîțu, să facă niște curățenie”
E bine că nu s-a ales această soluție. Domnul Ciucă este foarte bun acolo la ministerul Apărării, însă ar putea să facă ceva. Să-l ajute pe domnul Cîțu până când va fi confirmat ca premier și anume să-i facă niște curățenie. A început-o. A dat afară, a ras deja niște pilozități ale domnului Orban și ar putea să continue. De pildă, ar putea să o convingă pe doamna Anisie să se mai ducă pe acasă, să se mai ducă să injecteze în capul elevilor vastele ei cunoștințe de limbă română, pe domnul Predoiu de asemenea, poate să-l convingă să treacă în avocatură, sau mai știu eu ce. Asta ar putea face domnul Ciucă în calitate de militar. Să-i curețe terenul domnului Cîțu, ca acesta să se poată ocupa de guvernare.
În ce-l privește pe domnul Orban - după ce domnul Cîțu a trecut dincolo de ușă spunând scurt ce a avut de spus, ca un profesionist – era dispus să stea până dimineață cu jurnaliștii, pentru a transmite semnalul „Tot eu sunt șeful!”. Ați văzut cum dădea foarte galant, generos informații din interior?, „cum am scris noi fiecare pe o hârtie numele lui Cîțu” și „așa ne-a spus președintele să facem”...
„Pentru posturile de miniștri va fi sânge pe pereți”
De ce livrează acum presei lucruri din astea? Ca să arate cât de important este el în continuare și cum nu se cramponează de scaun, că așa ne-a spus. Că el își dă demisia din funcția de premier, nu pentru greșelile pe care le-a făcut - unele dintre ele strigătoare la cer. Nu, își dă demisia ca să ne arate că nu se cramponează de scaun. Dar n-a spus de care scaun. Așa că acum vrea să se scaunoporteze la Camera Deputaților. Deci nu vrea să se cramponeze de scaunul de premier, în schimb acum se agață de scaunul de la Camera Deputaților. Domnul Orban vrea să fie pe post de Dragnea, cu Cîțu pe post de Dăncilă. Speră ca în continuare să transmită semnalul că el este de fapt eminența cenușie în continuare, el este conducătorul, și că domnul Cîțu a fost pus premier cum a mai fost pus, dacă vă amintiți atunci, pentru foarte scurtă vreme, cu același mesaj. „Îl punem de formă pe domnul Cîțu, dar tot eu sunt. „Am făcut această mișcare să-mi dau demisia, pentru că trebuia să dau un os de ros”, „să dau impresia că s-a sacrificat cineva, eu sunt eroul”, „dar de fapt tot eu rămân șeful”.
Nu văd de ce USR și UDMR s-ar opune ca domnul Cîțu să fie premier. Bineînțeles, PSD-ul nu-l va vota, va face multă gălăgie cu îndatorarea, cu faptul că distruge țara, și așa mai departe. Cunoaștem aceste texte ale PSD-ului, dar nu văd motivul pentru care USR să se opună. USR înțeleg că s-a opus numirii lui Ciucă și pot să înțeleg. Există această argumentație pe care am spus-o mai devreme, dar în cazul domnului Cîțu nu văd de ce s-ar opune.
Pentru posturile de miniștri va fi sânge pe pereți, dar postul de premier evident nu intra în discuție. Oricât de aroganți ar fi cei de la USR, nu puteau să emită pretenții la postul de premier, cu 15%. Dar la ministere, v-am spus – sânge pe pereți. Problema este cât o să dureze aceste negocieri la bucată.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News