Live

Video Cronica unui eșec, în imagini. Cum a făcut implozie moțiunea de cenzură a PSD

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ziua motiunii prin care PSD spera să răstoarne Guvernul Orban nu s-a terminat bine pentru partidul lui Marcel Ciolacu. PSD n-a reușit să aducă la ședință nici măcar toți parlamentarii cu carnet de partid. Acum, la vârful PSD se vorbește din nou de excluderi.

Guvernul Orban rămâne în funcțieŞedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului nu a mai avut loc, din cauza lipsei cvorumului. Au fost 226 de parlamentari prezenți, în condițiile în care erau necesare 233 de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură. Social-democrații care au lipsit riscă excluderea.

În prima parte a zilei partidele parlamentare s-au reunit în ședințe pentru a-și stabili strategia și pentru a vedea pe câți parlamentari se pot baza. Emoțiile au început să apară în tabăra social-democraților încă din prima parte a zilei, când parlamentari ai PSD au început să anunțe, unul după altul, că nu pot participa.

Însoțit de toți parlamentarii Pro România, Victor Ponta a acuzat din nou o înțelegere PNL-PSD.

- Încă mai credeți că este un blat, domnule Ponta?

- Da, când văd șmenarii de la PSD care zic să sunt lideri de grup, dar se ocupă de vândut voturi, da, încă cred.

Ședința de plen a început cu numai 170 din 233 de parlamentari minim necesari. Așa că fiecare grup s-a întors să-și numere parlamentarii prezenți.

„Am început furtunos, cu o pauză de o oră”, a anunțat supărat liderul Camerei Deputaților.

Când și-au încheiat socotelile, liderii au revenit în plen pentru a-și anunță strategia, dar până la urmă, social-democrații au decis să facă un apel nominal pentru a identifica absenții.

De la tribuna Parlamentului, Lia Olguța Vasilescu a început să facă bilanțul prezenților și absenților:

Neafiliați Senat: 4 prezenți.

Neafiliați Camera Deputaților: Din 10, nouă absenți și un prezent.

PMP: Nu votăm!

Minorități: Din 17 persoane sunt 17 absenți.

Pro Europa: Din 21 de membri, un absent.

UDMR: Nu e nimeni prezent, dar în cazul în care va fi cvorum, vor fi prezenți și nu vom vota.

PNL: Nu asigurăm cvorum, nu votăm.

USR: Nici membru al grupului nu va contribui la cvorumul acestei ședințe.

PSD Senat: Dna senator Dan Carmen Daniela - absentă, dna Pațurcă Roxana - absent.

PSD Camera Deputaților:  Todor Adrian - absent.  Rădulescu Cătălin - absent. Ciocan Dan - absent.

După ce dezastrul a fost confirmat, Marcel Ciolacu a părut să fie din nou păcălit de sensul cuvintelor.

- Controlați partidul pe care îl conduceți? a fost întrebat liderul social-democrat.

- După cum vedeți, da, le-a răspuns el cu convingere jurnaliștilor, ca și cum acesta ar fi fost rezultatul pe care și l-ar fi dorit.

Social-democrații se gândesc dacă să reprogrameze votul pe moțiune în sesiunea ordinară, însă acest lucru ar putea ridica probleme de constituționalitate, care vor fi atacate de liberali. Reluarea votului pentru această moțiune este puțin probabilă. Există semne de întrebare privind constituționalitatea unui vot întârziat.

Alfred Simonis - liderul deputaților PSD:  „Nu știu cum va judecă Curtea, dacă nu va fi prea târziu, însă dacă mă întrebați pe mine și asta e poziția mea, cred că în acest moment nu mai e oportună o discuție pe tema această. Cred că a discuta despre o nouă moțiune este mult prea devreme. Nu găsesc oportun ca această moțiune depusă în sesiune extraordinară să fie dezbătută într-o altă sesiune”.

După eșecul moțiunii depuse în sesiunea extraordinară, liderul PSD, Marcel Ciolacu, amenință cu excluderea membrilor PSD care au lipsit de la ședința de luni:  „Au lipsit, după cum ați văzut, 3 medical și 2 nemotivați, îmi voi susține părerea, voi supune Consiliului Național Politic excluderea tuturor celor 5, au lipsit de la ALDE, de la Pro Romania, vom veni cu precizari în interiorul partidului”.

Citiți și: 

Marcel Ciolacu: Dl. Rădulescu mi-a scris că are splina și ficatul un pic mărite. Cătălin Rădulescu: Am vărsat sânge

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Partenerii noștri