Ciucă: Rezultatele controlului Schengen, prezentate săptămâna viitoare. Bode l-a invitat pe omologul său olandez în România
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Arad, că rezultatele controlului privind măsurile luate de România pentru a fi acceptată în Schengen, efectuat de o echipă de experți, vor fi prezentate săptămâna viitoare. De asemenea, ministrul de interne Lucian Bode i-a transmis o invitație omologului său olandez să vină personal în țară pentru a clarifica „toate aspectele care sunt de clarificat”.
„Am făcut și vom mai face tot ceea ce trebuie astfel încât să ne convingem toți partenerii noștri din Uniunea Europeană că România a îndeplinit condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen și acest lucru este dovedit de rezultatele Comisiei de verificare, unde au fost reprezentanți din toate țările europene iar rezultatul urmează să fie prezentat pe data de 26 și atunci vom avea și dovada clară a unui raport concret despre activitatea de verificare.
În Parlamentul Țărilor de Jos a fost adoptată o rezoluție care solicită...nu este un raport de respingere a aderării ci este un raport care solicită clarificări legate de subiectele care au stat pe agenda relației noaste cu Uniunea Europeană, aspecte legate de statul de drept, legate de corupție și de crimă organizată.
În discuția pe care am avut-o împreună cu președintele Iohannis cu premierul Rutte, la Cincu, am înțeles că este nevoie de anumite clarificări, ne-am exprimat disponibilitatea și deschiderea ca transparent, să punem la dispoziție toate datele necesare, inclusiv prin Ministerul de Interne. Domnul ministru Bode a transmis deja o scrisoare formală către omologul din Țările de Jos, pentru a putea să vină și să clarificăm toate aspectele care sunt de clarificat în acest sens. Cert este că, țara noastră și-a îndeplinit și va continua să îndeplinească toate obligațiunile legate de aderarea la spațiul Schengen.
Acest demers nu se încheie odată cu verificarea. El este un demers care ar trebui să continue și, desigur, să luăm măsuri pentru a putea să respectăm toată această dinamică a contextului în care trăim.
România a probat, practic, și 2,7 milioane de cetățeni ucrainiei care au trecut granița României și au trecut în condiții de siguranță, în condiții în care nu au fost semnalate probleme deosebite, motiv pentru care, nu vrem să folosim acest argument ca fiind unicul pentru care merităm să aderăm la spațiul Schengen, nu, sunt celelalte elemente, pachet, pe care țara noastră le-a îndeplinit și continuă să le îndeplinească.
Avem disponibilitatea și transparența ca onest, să punem pe masă toate datele necesare astfel încât, pe bază de merit, să putem să aderăm la spațiul Schengen. Dacă în Olanda sunt anumite lucruri de lămurit, suntem aici, le lămurim și sunt convins că vom avea în continuare demersuri de întreprins, astfel încât să îndeplinim acest obiectiv”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, la Arad.
La rândul său, ministrul de interne Lucian Bode a declarat că procesul diplomatic va continua la nivelul europarlamentarilor români până la Consiliul european Justiție și Afaceri Interne, unde urmează să aibă loc în decembrie un vot decisiv din partea tuturor statelor membre.
„Aderarea la Schengen rămâne de departe un obiectiv strategic pentru România pentru un motiv clar şi anume că îndeplinim toate condiţiile tehnice, de 11 ani. Continuăm acest proces diplomatic la nivelul eurodeputaţilor noştri până la Consiliul JAI din decembrie, când preşedinţia cehă, respectiv Comisia Europeană, a exprimat că susţine includerea pe agendă a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
În marja consililui JAI am avut o bilaterală cu ministrul oladez și am stabilit că orice alt detaliu complementar informațiilor culese de cei 25 de experți prezenți în România în intervalul 9-12 octombrie să fie pus la dispozitia partenerilor olandezi pentru a lămuri orice alt aspect neclar din partea lor. Pe 26, cum spunea premierul, vom avea rezultatul acestei evaluări voluntare din partea lor, eu voi fi la Praga duminică și luni, premierul va fi la Bruxelles”, a afirmat Bode.
Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.
Rezoluția votată joi de Parlamentul de la Haga intervine după ce Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie non-legislativă (fără putere de constrângere) în care cerea Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News