Live

Ciucă face prima analiză militară de când a început războiul din Ucraina: „Putin nu are capacitatea de a proteja teritoriul” Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Ciucă face analiza războiului din Ucraina Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, analizează într-o postare pe Facebook consecințele incursiunii trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei. Până acum, fostul prim-ministru și ministru al Apărării a stat departe de subiectul războiului de la graniță, rezumându-se la declarații generale prin care a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

Nicolae Ciucă arată într-o scurtă analiză publicată duminică ăe Facebook că „elementul-surpriză este o componentă a oricărui război” și punctează că recenta incursiune a armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk poate schimba „percepția publicului asupra evoluției unui conflict armat”.

Potrivit fostului ministru al Apărării, recentele evoluții ale războiului dintre Ucraina și Rusia arată trei elemente importante.

„În prezent, nu știm care sunt obiectivele strategice vizate de inițiatorii unei asemenea acțiuni tactice neașteptate și nu mă voi hazarda în a face speculații pe această temă. Dar indiferent de ceea ce speră conducerea armatei ucrainene să obțină prin această ofensivă, ultimele zile ne-au arătat trei lucruri importante”, punctează Nicolae Ciucă în postare.

Liderul PNL susține că armata lui Vladimir Putin „nu are capacitatea de a proteja teritoriul, iar președintele are probleme de conducere a țării”.

„Forțele ucrainene avansează în interiorul teritoriului rusesc, iar armata rusă, dincolo de slăbiciunile dovedite, nu poate da o replică pe măsură. Acest lucru în sine este o lovitură aplicată imaginii Rusiei, dar mai ales moralului armatei și încrederii populației în actuala conducere”, susține Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă mai arată că prin incursiunea din regiunea Kursk armata ucraineană a reușit „o performanță deosebită”: „Structurile de planificare militară ucrainene și serviciile secrete au reușit o performanță deosebită în aceste timpuri: să proiecteze și să pună în practică o asemenea acțiune ofensivă, fără ca vreo informație sau intenție să fie devoalate”.

Președintele PNL face referire și la echipamentele militare occidentale primite de Ucraina și susține că acestea „chiar fac o mare diferență în teren și permit ucrainenilor să aplice soluții la care nimeni nu s-ar fi putut aștepta vreodată”.

Nicolae Ciucă vine și cu un mesaj pentru președintele Vladimir Putin, despre care spune că este unul „limpede și clar”.

„Cine începe un război peste hotare, să nu se mire dacă războiul o să ajungă la un moment dat și la el acasă. Din păcate, singurul limbaj pe care dictatorii îl înțeleg este demonstrația de forță”, susține Nicolae Ciucă.

Editor : Andreea Rubica

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD a convocat Biroul Permanent Naţional pentru a discuta legea care îi dă posibilitatea lui Iohannis să candideze la parlamentare

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reunește azi, la Cotroceni. Subiectele de pe ordinea de zi

Lupta decisivă a Ucrainei pentru Donețk. Situația de pe frontul din Prokovsk, unde „inamicul nu se deranjează să-și evacueze răniții”

Moldova este următoarea țintă, dacă Ucraina cade, crede ministrul de Externe german

Partenerii noștri