Live

Ciucă, despre declarațiile șefului Armatei: La granița unui conflict nu putem sta nepăsători, trebuie să luăm toate măsurile

Data actualizării: Data publicării:
Liderul PNL Nicolae Ciucă. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat vineri, întrebat despre declarațiile șefului Armatei române, generalul Gheorghiță Vlad, că „la granița unui conflict nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile”.

El a subliniat că ceea ce crede că a vrut să transmită șeful Armatei a fost nevoia de updatare a legii pentru pregătirea teritoriului pentru astfel de situații.

„E nevoie să avem măsuri legale, concrete pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea teritoriului și populației pentru apărare.

România nu a beneficiat niciodată de garanții de securitate mai puternice, mai consolidate decât avem azi. Dar dincolo de aceste garanții e nevoia fiecărei țări în parte pentru a-și actualiza și a-și ridica toate problemele și a analiza toate ipotezele pentru a fi pregătiți pentru orice situație.

Aici e vorba de mesajul profesional. Cred că generalul Vlad a transmis un mesaj care vizează nevoia de legiferare, de reglementări, astfel încât să avem un mecanism care să permită consolidarea capacităților de apărare.

În ceea ce privește riscurile, suntem o țară la granița unui conflict, nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile și vă asigur că au fost luate toate măsurile (…) pentru ca împreună cu aliații să facem față oricărei provocări”, a declarat Nicolae Ciucă.

Șeful Armatei române, generalul Gheorghiță Vlad, afirmă într-un interviu pentru Europa Liberă că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război. El spune că există un proiect de lege în acest sens, depus la Parlament, și speră ca acesta să fie adoptat anul acesta. Mesajul generalului Vlad este similar cu apelurile recente lansate de ministrul suedez al apărării civile sau de șeful Comitetului Militar NATO, care au avertizat despre necesitatea de pregătire a populației civile în caz de război. 

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu pentru Europa Liberă. 

România nu a fost niciodată mai sigură şi nu are niciun risc să fie angajată într-un război, a afirmat, joi, Marcel Ciolacu, ca răspuns la afirmaţiile făcute de şeful Statului Major al Apărării.

"Ăsta este rostul şefului de Stat Major. Eu vă spun ce am spus acum câteva zile, România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României şi Poliţie aeriană. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război", a declarat Marcel Ciolacu. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk îl ironizează pe Volodimir Zelenski, după ce acesta a spus că „Ucraina este independentă”

Situație dificilă pentru forțele ucrainene pe front. Armata lui Putin pune presiune pe un oraș important din nord-estul Ucrainei

Cum se apără Olaf Scholz, după convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin

Rusia a lansat cel mai mare atac asupra Ucrainei din ultimele trei luni. Polonia a ridicat de la sol avioane în spaţiul său aerian

Partenerii noștri