Live

Ciolacu: România trebuie să fie pregătită pentru a asigura transportul mărfurilor din Ucraina către UE

Data publicării:
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

România trebuie să fie pregătită pentru a asigura transportul mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană şi zona non-UE, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu, prezent la Galați cu prilejul semnării contractului de execuţie a lucrărilor de modernizare a infrastructurii rutiere din zona Platformei Multimodale Portuare. 

"Încercăm să găsim soluţii atât legislative cât şi executive ca România să fie pregătită pentru orice provocare de acum încolo, plus că trebuie să ajutăm Ucraina în acest moment dificil prin care trece. România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană şi zona non-UE. Este lăudabil ce se întâmplă aici, e lăudabil pentru autorităţile locale atitudinea şi implicarea din ultimele luni de zile şi faptul că văd şi oportunităţile de dezvoltare pentru aceste două judeţe importante ale României, Galaţiul şi Brăila", a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Platforma Multimodală este un proiect complex de modernizare a infrastructurii portuare din Galaţi, investiţie estimată la circa 140 milioane de euro şi care are ca principal beneficiar Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi.

Portul Galaţi este singurul port românesc de-a lungul coridorului Rhin-Dunăre care beneficiază de infrastructură feroviară cu dublu ecartament (de 1,435 m şi de 1,520 m ), având posibilitatea descărcării mărfurilor atât din trenurile din spaţiul european cât şi din cele din fostul spaţiu sovietic.

Contractul semnat vineri, la Galaţi, este etapa a doua din cele patru ale proiectului de construcţie a Platformei Multimodale şi constă în realizarea mai multor lucrări de amenajare, printre care şi a unui racord rutier şi feroviar (cu ecartament normal şi larg) de 2,182 km, pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară a Galaţiului, respectiv Port Bazinul Nou.

Ca surse de finanţare, bugetul proiectului este compus din fonduri europene nerambursabile (83%), cofinanţarea Guvernului României (15%), prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi restul cofinanţarea APDM Galaţi.

Prima etapă a proiectului de construcţie a Platformei Multimodale, cea care se referă la construcţia unui cheu vertical în Portul Galaţi, se află încă în perioada de licitaţie.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri