Live

Ciolacu: Coaliția va decide dacă reduce plafonul de încadrare a microîntreprinderilor sau renunță la o parte din banii din PNRR

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia Images

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că decizia cu privire la reducerea plafonului de încadrare a microîntreprinderilor, care este jalon în PNRR, va fi una politică şi va fi luată în coaliţia de guvernare, transmite Agerpres.

„Noi am avut de îndeplinit 76 de jaloane la cererea de plată numărul 3. Din cele 76 au mai rămas în discuţie cu Comisia patru jaloane. (...). Avem jalonul 206 şi acolo, astăzi, o să aibă discuţii domnul ministru Boloş, 90% din acest jalon a fost îndeplinit, rămânând o singură solicitare din partea Comisiei - reducerea plafonului la microîntreprinderi.

În funcţie de calculele pe care o să le facă şi Comisia, cred că se impune o decizie politică pe care să o avem în interiorul coaliţiei, dacă vom îndeplini jalonul în acest moment sau într-o anumită proiecţie de timp, respectiv în următorul jalon 207 unde este reforma fiscală sau îşi asumă politic această coaliţie ca să renunţăm la o parte din suma din cererea de plată numărul 3 şi nu facem modificare de reducere la microîntreprinderi”, a menţionat premierul, întrebat, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, când o să fie scăzut pragul pentru IMM-uri.

Această scădere a plafonului înseamnă o creștere a impozitării microîntreprinderilor.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, de asemenea, când va primi România banii din cererea de plată numărul 3.

„Sunt ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 va fi reţinută pe o perioadă de 6 - 8 luni pentru a se închide toate lucrurile. Ca să reaprobi, printr-o selecţie normală, având o altă lege, noile consilii de administraţie procedura durează între 6 şi 8 luni şi atunci Comisia, în funcţie de cât ai îndeplinit din jalon, o să reţină o sumă de bani. Asta nu înseamnă că România va pierde acei bani”, a explicat premierul.

Guvernul s-a angajat în 2021 să reducă de la 1 milioan de euro pragul prin care o companie se încadrează în categoria microîntreprinderilor, care beneficiază de o taxare foarte avantajoasă. În 2023, coaliția PSD-PNL a redus la 500.000 de euro plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii.

Comisia Europeană consideră că actualul plafon de 500.000 de euro este în continuare prea ridicat, nu respectă recomandările Băncii Mondiale, și cere scăderea valorii până la finalul acestui an. Discuțiile sunt pentru o reducere la 60.000 de euro sau la 100.000 de euro, potrivit Economedia.

Anul trecut, coaliția PSD-PNL a decis scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de la 1 million de euro la 500.000 de euro. Astfel, IMM-urile care au cifra de afaceri între 500.000 de euro și un milion de euro nu mai plătesc impozit de 1% din cifra de afaceri, ci 16% din profit.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Dezvăluiri privind un nou zbor privat Nordis care l-a avut la bord pe Marcel Ciolacu. Unde a fost liderul PSD

Ciolacu: „Sunt încrezător că România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”

Ultima explicație a lui Ciolacu în cazul zborului cu avionul privat Nordis: „Eu cu fiul meu am vrut și noi să avem o aroganță”

Partenerii noștri