Live

Ciolacu, ales la primul video-congres. Cine face parte din actuala conducere a PSD

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Paul Stănescu și Claudiu Manda, la consultări cu președintele Klaus Iohannis, miercuri, 26 februarie 2020. Foto: IINQUAM Photos / George Calin

Social democrații și-au ales sâmbătă conducerea în cadrul unui Congres extraordinar care a fost organizat, pentru prima dată, prin video-conferință. Din cauza pandemiei de coronavirus, noua conducere a PSD a fost aleasă de cei peste 1.500 de delegați printr-un vot desfășurat în 38 de locații din țară. Discursurile au fost transmise prin sistem de videoconferință, de la Parlament, unde au fost prezenți doar câțiva lideri ai partidului. Pentru funcția de președinte al PSD candidează Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici.

GALERIE FOTO: ©Inquam Photos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 15:10 Noii lideri ai partidului au susținut declarații de presă la sfârșitul Congresului. Marcel Ciolacu a spus că își va asuma personal rezultatul pe care partidul îl va obține la alegerile locale.

Eugen Teodorovici, invitat să se alăture noii conduceri

„O echipă nu înseamnă că toți gândim la fel, e normal să avem opinii divergente, important e când luăm decizii să fie respectată de toată lumea, cine nu o respectă să-și vadă de drumul lui. Îl invit pe Eugen Teodorovici să se alăture acestei echipe. Filmele cu lupul singuratic și Chuck Norris au trecut de mult”, a spus Marcel Ciolacu.

„Cred că acea perioadă când vorbeam cu suspiciune între noi, pe la colțuri, a trecut”, a spus, la rândul ei, Gabriela Firea. „Noi nu ne considerăm șefii partidelor, nu ne considerăm superiori, vrem să restabilim încrederea între noi, să nu mai vorbim cu dublu limbaj între noi sau prin mesaje transmise prin presă”, a punctat primarul general al Capitalei.

Sorin Grindeanu, la rândul său, a explicat că vremea „cumetriilor” a trecut și nu vor mai fi admise nepotismele, ca cineva într-o funcție să-și numească apropiații.

ACTUALIZARE 15:00 Noul președinte al partidului este Marcel Ciolacu. S-a încheiat numărarea voturilor. Au fost 1450 de voturi exprimate, iar echipa lui Ciolacu a primit 1.310 voturi, în timp ce Eugen Teodorovici a avut 91 de sufragii. 49 de voturi au fost nule.

Citiți și: VIDEO. Marcel Ciolacu, discurs la Congresul PSD: „Trebuie să ne rupem de trecut. Vremea tătucilor a apus!”

ACTUALIZARE. Cei peste 1.500 de delegaţi care participă la congresul extraordinar al PSD, organizat în format online, cu 39 de centre teritoriale, au început votul pentru viitoarea echipă de conducere a formaţiunii.

ACTUALIZARE. Candidatura liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi a senatorului Eugen Teodorovici pentru şefia partidului au fost aprobate, sâmbătă, de comisia de specialitate a formaţiunii social-democrate, a anunţat senatorul Robert Cazanciuc.

Delegaţii bifează pe buletinele de vot una dintre cele două candidaturi şi se consideră validă opţiunea marcată „sub orice formă” în chenarul destinat opţiunii de vot - bifă, încercuire, subliniere, a precizat senatorul.

Buletinele nefolosite se consideră nule, a spus el.


La Congres, Marcel Ciolacu candidează cu moțiunea „Reconstrucția PSD - O viziune politică de stânga pentru un partid european”. În echipa lui Marcel Ciolacu se vor regăsi Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu sau Vasile Dâncu. De asemenea, în noua conducere a PSD vor fi 14 vicepreședinți printre care Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Mihai Tudose, Dragoș Benea sau Titus Corlățean.

De partea cealaltă, Eugen Teodorovici candidează singur. Nu este clar dacă fostul președinte executiv al PSD va fi prezent la Congres pentru a-și susține candidatura, după ce a contestat desfășurarea Congresului. Acesta a depus și o solicitare de amânare a Congresului PSD, care a fost respinsă vineri de Tribunalul București.

Teodorovici a introdus pe rolul tribunalului o ordonanţă preşedinţială prin care dorea amânarea congresului PSD până la judecarea unei alte cereri depuse în instanţă, în care contesta actuala conducerea interimară a partidului.

Într-un alt proces deschis de Teodorovici la Tribunalul Bucureşti, care încă nu a primit o dată pentru judecare, fostul ministru de Finanţe susţine că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2019.

Proiectul politic și echipa lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu candidează cu moțiunea „Reconstrucția PSD - O viziune politică de stânga pentru un partid european”.

Potrivit documentului, „ambiția” echipei propuse de Ciolacu este „ca Partidul Social Democrat să își atingă menirea sa: o societate echitabilă.”

„Vrem să devenim partidul care luptă pentru cei mulți, o formațiune politică modernă, europeană, capabilă de o acțiune politică coerentă și profesionistă”, se arată în programul politic.

Viitoarea conducere a PSD susține că va promova persoane competente în funcțiile publice și că va renunța la „cumetrii”.

„PSD va trebui să promoveze competența la toate nivelurile din partid, pentru a-și recâștiga prestigiul partidului cel mai bine pregătit pentru a conduce țara și de a realiza schimbările așteptate de cetățeni (...) Fără cumetrii în funcții publice — Se va introduce regula ca partidul să nu susțină și să nu valideze sau să nu numească în funcții publice sau să nu angajeze fără concurs persoane care au o relație de rudenie de gradul 1 și 2 cu conducătorul instituției respective”, potrivit programului depus de Marcel Ciolacu și echipa sa.

PSD își propune să devină „partidul clasei de mijloc”, să apere cetățenii care muncesc în diaspora, să apere mediul și resursele naturale. Totodată, echipa lui Ciolacu susține că „PSD se va desprinde de trecut” și de „controversele din domeniul justiției” care „nu vor mai reprezenta un subiect prioritar pentru PSD”. 

De asemenea, după Congres structura principală de conducere a partidului nu se va mai numi Comitet Executiv Național (CExN), ci Comitet Politic Național (CPN).

Programul politic al PSD poate fi consultat AICI.

Echipa lui Ciolacu pentru Congres:

Marcel Ciolacu – președinte;

Sorin Grindeanu – prim-vicepreședinte;

Gabriela Firea – prim-vicepreședinte;

Paul Stănescu – secretar general;

Vasile Dâncu - președintele Consiliului Național;

Vicepreședinți:

Mihai Tudose;

Radu Moldovan;

Lia Olguța Vasilescu;

Claudiu Manda;

Victor Negrescu;

Titus Corlățean; 

Laurențiu Nistor;

Daniel Băluță;

Doina Fedorovici;

Gabriela Zetea;

Dragoș Benea;

Ionuț Pucheanu;

Vasile Gliga;

Decebal Făgădău.

Noua conducere a PSD va fi aleasă de cei peste 1.500 de delegați printr-un vot desfășurat în 38 de locații din țară.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Eșec, demisii sau retrageri din politică. Marii pierzători ai anului electoral 2024

Marii câștigători ai anului electoral 2024. Cine a înscris într-un an încheiat fără un nou președinte 

Ciolacu, răspuns ironic când a fost întrebat de facturile pentru zborurile Nordis: „L-am rugat pe moș Crăciun să mi le aducă”

Reacția Elenei Lasconi, după învestirea noului Guvern: „Au combinat cum au putut ca să nu-şi piardă influenţa”

Partenerii noștri