Ce scrie Agenţia France Presse despre acţiunea în justiţie a lui Dragnea împotriva Comisiei Europene
Preşedintele partidului aflat la putere în România, Liviu Dragnea, a intentat o procedură împotriva Comisiei Europene la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), în urma unei anchete în care este acuzat în legătură cu folosirea de fonduri europene, a precizat miercuri CJUE pentru agenţia France Presse.
Plângerea preşedintelui Camerei Deputaţilor din România a fost depusă la 11 decembrie la tribunalul Uniunii Europene, a declarat un purtător de cuvânt, confirmând informaţii apărute în presă care au dezvăluit această acţiune, într-un moment în care România a preluat preşedinţia Consiliului UE, potrivit AFP.
Liderul Partidului Social Democrat (PSD) este suspectat de abuz de putere şi folosirea de documente ori declaraţii false într-un dosar care vizează, printre altele, utilizarea de fonduri europene, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), adaugă agenţia. Aceste fonduri care erau destinate unor proiecte de infrastructură ar fi fost deturnate când el era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între 2000 şi 2012, notează AFP.
Procedura se bazează în special pe o anchetă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care în septembrie 2016 a recomandat UE să „recupereze în totalitate 21 de milioane de euro” oferite pentru proiectele de infrastructură în cauză. Liviu Dragnea respinge acuzaţiile.
El a atacat în instanţă Comisia Europeană ca autoritate sub tutela căreia se află OLAF, organism care anchetează fraudele la bugetul UE, reaminteşte agenţia de presă.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, apărarea lui Dragnea a contestat validitatea raportului OLAF şi a cerut, în van, deschiderea unei anchete interne, adaugă AFP. Apărarea consideră că drepturile la apărare nu au fost suficient respectate în cursul acestei proceduri.
România a preluat preşedinţia Consiliului UE pentru şase luni, iar în această săptămână preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va afla la Bucureşti pentru a lansa oficial această preşedinţie, reaminteşte AFP.
Potrivit agenţiei franceză de presă, guvernul român este în relaţii reci cu Bruxellesul în special din cauza unei reforme controversate a sistemului judiciar, destinată, potrivit detractorilor săi, să îi disculpe pe oficialii politici acuzaţi de corupţie, printre care şi Dragnea.
De la aderarea sa la UE în 2007, România este supusă unui dispozitiv de control întărit în materie de luptă împotriva corupţiei, pe care îl consideră o atingere adusă suveranităţii sale, încheie AFP.
Sursa: Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News