Live

Criză în PSD. Ponta le promite social-democraților că îi ajută să rămână la guvernare dacă renunță la Dăncilă

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Președintele Pro România, Victor Ponta pune presiune pe social democrați și condiționează susținerea guvernului PSD la votul din Parlament, de retragerea din competiția pentru prezidențiale a Vioricăi Dăncilă. În aceste condiții, Pro România ar vota un guvern restructurat. „Exclus să renunțăm la candidatura Vioricăi Dăncilă. PSD nu poate fi șantajat”, susțin liderii din PSD.

„Dacă Dăncilă nu mai candidează, suntem dispuşi să votăm un guvern restructurat. Dacă se restructurează Guvernul, se face un guvern jumătate, să mai deparazităm (…), da, de ce să nu susţinem”, a declarat Victor Ponta, într-o emisiune la România TV.

Condițiile puse de Victor Ponta par de neacceptat pentru PSD

„Exclus să discutăm retragerea Vioricăi Dăncilă din cursa pentru prezidențiale. Ponta este un smecher într-un partid care nu a jucat până acum pe scena politica. I-a păcălit pe cei de la ALDE să părăsească coaliția că le va fi mai bine, dar nu poți să ștergi cu buretele ce ai făcut timp de 3 ani. Ponta încearcă să lovească în PSD. Acestea sunt jocuri de grădiniță.”, a declarat liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru Digi24.ro.

Buzatu susține că PSD nu ar trebui să rămână la guvernare dacă executivul nu trece de votul de încredere din Parlament.

„Noi vom ieși de la guvernare numai când nu mai putem sta acolo. Nu stăm pentru un guvern minoritar, în bătaia vântului. Când nu mai întrunim majoritate nu trebuie să acceptăm soluția de compromis pentru că e în interesul altora ca acest guvern să fie ținta batăilor. Acest lucru nu trebuie să îl acceptăm. Să vină ei să arate ce pot. Nu o fi un guvern genial, dar guvernul PSD-ALDE a înregistrat niște progrese.”, a mai declarat liderul PSD Vaslui.

Despre condițiile puse de Victor Ponta, liderul deputaților PSD consideră că fostul premier încearcă un șantaj.

„PSD nu poate fi șantajat nici măcar de un fost președinte al partidului. PSD a votat candidatul la prezidențiale în CEx și la Congres. Orice altă modificare poate fi făcută doar statutar și nu la presiunea altora.”, a declarat Alfred Simonis pentru Digi24.ro

Care este planul PSD pentru salvarea Guvernului

Social democrații se vor reuni la finalul acestei săptămâni, la Mamaia, în ședința CEx în care ar trebui să decidă soarta guvernării după ce președintele Klaus Iohannis a respins propunerile de miniștri făcute de Viorica Dăncilă.

Premierul a transmis deja liderilor PSD din Parlament să facă tot posibilul să aducă parlamentari de la alte formațiuni politice, astfel încât să strângă suficiente voturi pentru a trece Guvernul prin Parlament. Astfel, premierul și-ar pune miniștri în guvern fără să mai treacă pe la președintele Klaus Iohannis și ar lua „o gură de aer”, înaintea campaniei pentru prezidențiale.

„Mai avem nevoie de aproximativ 30 de parlamentari pentru votul de încredere. Eu nu cred că nu găsim 30 de oameni, atât dintre cei care au plecat din PSD, cât și de la ALDE. Nu toți din ALDE sunt mulțumiți vă vor merge alături de Victor Ponta. Vom avea discuții cu toate grupurile parlamentare și cu grupul minorităților și cu cei de la UDMR. Sunt încrezător că vom reuși să trecem guvernul”, susține liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Nu toți liderii PSD sunt așa de încrezători că vor putea găsi parlamentari care să treacă în barcă PSD și au îngrijorări serioase că îi pot păstra și pe cei care sunt acum.

„Principalul obiectiv pentru noi e să oprim plecările din partid”, spun unele surse din PSD.

Viorica Dăncilă ar putea să vină în Parlament pentru votul de încredere în săptămâna 9-13 septembrie, susțin aceleași surse.

Există viață și după Guvernul Dăncilă, susțin unii social democrați

În PSD se discută și varianta în care după ce o eventuală moțiune de cenzură ar fi adoptată și guvernul ar fi demis, să se revină la discuțiile cu ALDE și Pro România.

„Se poate obține o majoritate conjuncturală. Eu le-am sugerat să nu rupă legăturile cu ALDE. În condițiile în care cade acest guvern, se poate forma o nouă majoritate. Încă suntem partidul cu ponderea cea mai mare în Parlament.”, susține Dumitru Buzatu.

Conform unor surse, Victor Ponta ar miza pe numărul doi din PSD, Eugen Teodorovici și pe supărarea acestuia că Viorica Dăncilă nu l-a anunțat premier în cazul în care ar câștiga prezidențialele. Astfel, spun sursele, Teodorovici se gândește că ar putea fi premier într-un viitor cabinet PSD-ALDE-Pro România. Totuși, pentru acest scenariu, președintele ar trebui practic să desemneze un nou premier de la PSD, ceea ce Klaus Iohannis a spus că nu va face.

Ponta joacă la două capete. Ce condiții impune opoziției pentru moțiunea de cenzură

Dacă guvernul este respins la votul de încredere, este posibil ca executivul să rămână în funcție și Viorica Dăncilă să forțeze interimate la ministerele unde își pierde miniștrii. Astfel, singura soluție de dărâmare a Guvernului este moțiunea de cenzură anunțată de liberali.

Victor Ponta nu le pune condiții doar social democraților, ci și opoziției.

„Doamna Dăncilă, dacă nu vrea să facă restructurare şi să lase asta cu candidatura la prezidenţiale, înseamnă că nu vrea să guverneze serios, iar PNL şi USR, dacă nu fac un acord clar, cu program, cu tot ce trebuie, sunt la fel de vinovaţi”, a susţinut fostul premier.

Astfel, liberalii trebuie să pornească negocieri inclusiv cu cei din ALDE și Pro România, fără voturile cărora nu va putea fi adoptată moțiunea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova a picat. Votul a avut loc după miezul nopții

PSD discută despre excluderea din partid a lui Victor Ponta. Ce alte teme vor mai aborda social-democrații, în ședința de azi

Ce se ferește să spună clar presei din România recunoaște în Financial Times: Victor Ponta îl votează pe Călin Georgescu

Guvernul de la Paris ar putea fi demis printr-o moțiune de cenzură, o premieră după 62 de ani. Care sunt motivele

Partenerii noștri