Live

Câți bani a alocat UE pentru dezvoltarea României, în 10 ani. Suma exactă, anunțată de Corina Crețu

Data actualizării: Data publicării:
Corina Cretu, comisar european. Foto: Facebook

Politica de coeziune este garanţia creşterii calităţii vieţii pentru cetăţenii europeni, rezultatele fiind vizibile şi în România, care în perioada scursă de la aderarea la UE a beneficiat pentru propria dezvoltare de fonduri europene de peste 45 miliarde de euro, a subliniat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, înaintea vizitei pe care o va efectua luni şi marţi la București.

Pe agenda acestei vizite sunt incluse întâlniri cu reprezentanţi de prim rang ai autorităţilor române şi dezbateri despre viitorul politicii europene de coeziune în cadrul a două conferinţe de anvergură, se arată într-un comunicat remis vineri Agerpres.

Astfel, Corina Creţu şi comisarul european pentru buget şi resurse umane Gunther Oettinger vor participa la conferinţa la nivel înalt „O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţenii săi”, alături de dna Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, de Karl-Heinz Lambertz, preşedintele Comitetului Regiunilor, şi de Vazil Hudak, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii. Evenimentul este organizat de Guvernul României.

„Intervenţia mea în cadrul acestei conferinţe se va concentra pe beneficiile politicii de coeziune, care nu sunt nici abstracte şi nici de natură birocratică. Politica de coeziune a Uniunii Europene creează locuri de muncă, generează oportunităţi de dezvoltare economică şi socială, asigură accesul la servicii de educaţie şi sănătate mai bune, contribuie la promovarea incluziunii sociale şi la sprijinirea comunităţilor marginalizate, şi nu în ultimul rând susţine dezvoltarea reţelelor feroviare şi rutiere. Politica de coeziune este, de fapt, garanţia creşterii calităţii vieţii pentru cetăţenii europeni. Iar rezultatele sunt vizibile şi în România. De la aderarea la UE, în urmă cu 10 ani, România a avut alocate peste 45 miliarde de euro de la UE, pentru propria dezvoltare”, a declarat comisarul pentru politica regională înaintea vizitei sale.

În prima zi a vizitei, comisarul european Corina Creţu se va întâlni cu dna Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, şi cu reprezentanţii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, o organizaţie ce are ca principal obiectiv accelerarea absorbţiei fondurilor europene.

De asemenea, înaltul oficial european va participa la conferinţa EuroIMPACT „Informarea şi îmbunătăţirea comunicării privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România”, alături de Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Victor Negrescu, ministrul-delegat pentru afaceri europene, şi Gabriela Creţu, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Senatul României, evenimentul fiind organizat de Institutul European din România.

La finalul zilei, comisarul pentru politică regională va discuta, în cadrul unei întâlniri bilaterale, cu Vazil Hudak, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, despre investiţiile cu fonduri europene.

În cea de a doua zi, comisarul Corina Creţu se va întâlni cu Victor Negrescu, ministrul-delegat pentru afaceri europene, pentru a discuta aspecte legate de mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE, precum şi cu Jerzy Kwiecinski, ministrul polonez responsabil pentru investiţii şi dezvoltare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Partenerii noștri