Călin Popescu Tăriceanu și-a depus demisia din fruntea Senatului. Începe lupta pentru a doua poziție în stat
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și-a depus luni, la Biroul Permanent al Senatului, demisia din funcția de președinte al acestui for. Demisia sa va fi oficializată în momentul în care va fi citită în plen. Odată cu demisia sa începe lupta pentru a doua poziție în stat. Printre cei care își doresc această poziție se numără mai mulți senatori PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Nicolae Moga, Titus Corlățean sau Robert Cazanciuc.
ACTUALIZARE. Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat, în plenul Senatului, demisia din funcția de președinte al Senatului.
„Este trist pentru mine să remarc că din păcate opoziția nu a înțeles această luptă pentru redarea dreptului la justiție al cetățeanului, pentru eliminarea serviciilor din justiție. Ei au înțeles că e un asalt asupra justiției. Sper că acum au înțeles. Celor care vor veni după mine la conducerea Senatului vă spun că nu am răspuns cu privire la rolul Senatului în viitor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri între prerogativele Camerei Deputaților și Senatului. Eu cred că trebuie să desemnăm care va fi rolul Senatului, în viitor, în arhitectura constituțională și cred că rolul Senatului în viitor este că putem să ne adaptăm schimbărilor”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în plenul de luni al Senatului, unde a anunțat că demisionează de la șefia forului legislativ.
Președintele ALDE a propus colegilor senatori să facă o pauză ca să poată fi înaintate propunerile din partea partidelor pentru funcția de președinte al Senatului, cât și pentru cei din componența Biroului permanent. Propunerea a fost adoptată de plen.
Teodor Meleșcanu este propunerea PSD pentru funcția de președinte al Senatului. Viorica Dăncilă a explicat că șefia Senatului a aparținut ALDE, iar social-democrații au vrut să fie corecți cu partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
PNL a propus-o pe Alina Gorghiu pentru această poziție, nominalizarea fiind susținută și de alte partide din opoziție.
Funcția este folosită de PSD și pentru negocierile cu senatorii nemulțumiți din ALDE. Din partea PNL este vehiculat numele Alinei Gorghiu, însă liberalii au evitat să decidă luni în ședința partidului, în timp ce USR a decis să susțină pentru șefia Senatului candidatul PNL, cu condiția ca USR să obțină două posturi de vicepreședinte. În același timp, se poartă discuții cu ALDE și Pro România pentru susținerea candidatului PNL.
Președintele Senatului este ales de majoritatea senatorilor prin vot secret cu buletine. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor.
Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar, se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi va fi declarat preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi din totalul voturilor exprimate.
PSD are în acest moment 68 de senatori, majoritatea fiind de 69. PNL și USR au doar 38 de voturi. ALDE are 12 senatori și Pro România are 3. De luat în calcul sunt și cele 9 voturi ale UDMR și alte 5 voturi de la PMP.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News