C.T. Popescu: Există o singură soluție pe care o are președintele, o soluție atomică, pentru a nu promulga Legile Justiției
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că ieșirea la declarații a președintelui Klaus Iohannis este o tactică prin care încearcă să sugereze opiniei publice că premierul Viorica Dăncilă ar fi renunțat la presiunile sale să mai pună pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi a ordonanței de urgență privind amnistia și grațierea. De asemenea, jurnalistul consideră că Iohannis nu avea cum să evite promulgarea Legii 304, singura variantă pe care ar fi avut-o la dispoziție fiind „una atomică”, aceea de a se expune suspendării.
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Lista miniștrilor din noul cabinet
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
„Președintele ne comunică faptul că muncește. Acum a profitat tactic de faptul că azi nu s-a luat în discuție la Guvern OUG pe amnistie și grațiere, a cărei fantomă a bântuit zilele acestea.
În golul de aer lăsat de absența acestei ordonanțe, președintele a considerat că e bine să facă un pas ofensiv și să facă o trecere în revistă a luptei sale cu PSD-ALDE pe Legile Justiției și că va contesta la CCR Lega 303 și se va opune aplicării Legii 304, privind organizarea judiciară.
Nu are importanță dacă președintele și premierul Dăncilă au discutat ieri despre OUG. Eu cred că n-au discutat. Președintele a chemat-o pe doamna Dăncilă la Cotroceni pentru ca opinia publică să observe lucrul acesta.
Acolo, în ciuda talentului și cunoștințelor aprofundate de franceză și engleză care i-au permis să găsească în discuțiile cu Juncker și Timmermans niște afirmații din care nu a apărut niciun cuvințel în comunicatul Comisiei Europene privind întâlnirea, deci bazându-mă pe acest talent al doamnei Dăncilă, eu cred că dânsa are dreptate, nu a dezinformat de data aceasta, chiar s-a discutat despre anul Centenar, despre președinția României în 2018 la UE și nimic despre respectiva ordonanță, care nu a putut fi pusă pe tapet de Liviu Dragnea din pricina problemelor cu Tăriceanu, cu ALDE, din cauza presiunii europene și pentru că dau înapoi mulți din PSD de la a mai face gesturi riscante, de aruncare în aer, așa cum își dorește Dragnea
Domnul Iohannis a transmis în opinia publică, bazată pe zvon și pe impresie, că Dăncilă a renunțat la presiunile lui Iohannis să mai pună pe masă ordonanța. Asta este tactica domnului președinte. Mi se pare judicioasă„ a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în direct la Digi24.
- Președintele a anunțat azi că a promulgat Legea 304. Ce este mai grav și mai grav la modificarea acestei legi?
Cristian Tudor Popescu: „Acel organism care trebuie să ancheteze magistrați. Acela este lucrul cel mai grav. Și e legat de ideea fundamentală, cea a timorării magistraților. Toate aceste modificări tind nu numai să favorizeze infractorii, ci să îi timoreze pe procurori și judecători. Fiind creată o secție nouă, aici pot fi introduse niște persoane bine alese, care să îi ancheteze pe procurori în așa fel încât să le piară cheful să își mai asume dosare grele, să aibă acțiuni riscante, dificile. Asta este ceea ce se urmărește.”
Jurnalistul nu crede că președintele Klaus Iohannis avea prea multe variante la îndemână pentru a evita promulgarea legii.
Cristian Tudor Popescu: „Nu cunosc o lege, o reglementare prin care președintele poate obliga Parlamentul să reia în discuție o lege deja promulgată. Se poate trezi cu un rânjet domnul președinte la această solicitare. El a dorit să ne dea impresia că acționează cu putere. E fals, odată ce s-a promulgat o lege, s-a terminat. Nu putea face altceva. Este o hotărâre a CCR, care a refuzat respectiva sesizare, prin urmare trebuie să o promulge. Nu există decât o singură soluție pe care o are președintele, o soluție atomică: să se expună suspendării. Nu are altă soluție, în momentul în care se trece de CCR și este obligat să revoce, să semneze. Singura modalitate este să se expună, nesemnând așa ceva, să se expună suspendării și apoi referendumului de demitere. Deci nu văd de ce ne-a spus lucrul acesta ca pe o perspectivă, că la toamnă se va răsti el la Parlament să reia legea în dezbatere. Și Parlamentul, d-aia nu mai poate”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News