Video Bucura-Oprescu spune că Boloș trebuie să găsească bani pentru legea pensiilor: „O mai bună colectare și o mai mică evaziune fiscală”
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern în care a fost aprobată legea pensiilor, că în ce privește sursele de finanțare pentru majorarea pensiilor „primii care trebuie să găsească soluții sunt cei de la Ministerul Finanțelor”. „Sunt sigură că le vor găsi”, spune ea, precizând că „o mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală și înțelepciune între noi, cei care lucrăm împreună în Guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viață”.
Întrebată dacă există surse de finanțare pentru legea pensiilor, Simona Bucura a declarat că ministerul Finanțelor trebuie să găsească soluții, cu toate că, potrivit unor surse Digi24.ro, ministrul Marcel Boloș ar fi refuzat inițial să-și dea avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor tocmai pentru că nu sunt bani.
„Este un efort comun pe care trebuie să-l facem, fiindcă românii au nevoie de acest proiect. Este important ca Guvernul să găsească toate aceste soluții, iar primii care ar trebui să le găsească și sunt sigură că le vor găsi sunt cei de la Ministerul Finanțelor. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală și înțelepciune între noi cei care lucrăm împreună în Guvern sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viață”, a declarat ministrul Muncii.
Ministrul a precizat că Executivul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe 2024 şi se vor găsi bani pentru cele două rânduri de majorări din ianuarie și septembrie.
„Important este că azi avem un proiect adoptat în Guvern și am ajuns într-un punct în care ne-am înțeles, a fost adoptată legea și anul 2024 va fi primul în care un guvern acordă două majorări ale pensiilor. (...) Sunt convinsă că, la fel ca de fiecare dată, fiindcă de fiecare dată guvernele PSD au fost guverne responsabile, după cum şi acest guvern de coaliţie este un guvern responsabil, fiindcă proiectul a parcurs toate etapele, inclusiv cel de a fi discutat în coaliţie, sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi, cei din PSD, colegii din Guvern, vom găsi soluţiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creşterile la pensie prevăzute în acest proiect de lege”, a subliniat ea.
Simona Bucura a precizat că legea pensiilor va intra în procedură de urgență în Parlament pentru a fi adoptată până pe data de 20 noiembrie pentru negocierile cu Comisia Europeană.
„Proiectul va intra în procedură de urgență în Parlament și ne dorim să fie adoptată până în 20 noiembrie ca să renegociem PNRR cu Comisia Europeană. În luna septembrie vom avea deja aplicată integral legea și asta plecând de la o opțiune imediată, ci de la datoria față de români și de la angajamentul luat prin PNRR”, a explicat ministrul Muncii.
Noua lege a pensiilor, adoptată cu scandal în Guvern
Legea pensiilor, care a provocat controverse în Coaliţie, a fost aprobată joi de Executiv, după scandalul între PNL și PSD. Inițial, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, nu ar fi de acord cu această lege pentru că ar fi un impact bugetar mult prea mare și nu ar putea fi susținut anul viitor când avem mai multe ținte de deficit bugetar, și așa greu de bifat.
El ar fi refuzat să-și dea avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor, motivând că nu sunt bani, și i-ar fi cerut premierului să găsească soluții, au spus surse politice pentru Digi24.ro.
Citește și: Scandal pe legea pensiilor. Surse: Boloș, nervos: Nu trebuie repetată greșeala guvernului Dăncilă
Ulterior, Boloș a fost de acord să dea aviz pentru această lege, dar cu observații, adică indexarea să se facă în funcție de creșterea veniturilor și de colectarea veniturilor pentru fiecare an. Ministrul Finanțelor a mai susținut că este necesară o reformă fiscală astfel încât să fie bani la buget pentru a plăti pensiile majorate.
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Marcel Boloș să vină cu un plan de măsuri asumat, cu „termene clare de implementare”, care să ducă la îmbunătățirea colectării la bugetul de stat, dar la digitalizarea ANAF și a sistemului de e-facturare.
„Știm cu toții, în cererea de plată nr. 4 (din PNRR - n.r.) este nevoie de o reformă fiscală. Până la reforma fiscală, aștept de la ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat: atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret - prevăzut și el - în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului și a sistemului vamal.
Vreau să știu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare, sigiliul electronic împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune - aici le știm cu toții, sunt produse de balastieră, flori fructe și legume - și un plan de măsuri administrativ și legislativ. Presupun că cel legislativ înseamnă să fie prezentat cu tot cu avize de la colegii noștri din Guvernul României”, a declarat șeful Executivului.
Ciolacu a declarat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile. El a menţionat că aceasta este „una dintre cele mai importante legi” din acest mandat şi va aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare.
Premierul a punctat că vor fi eliminate toate „inechităţile” din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, precum şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News