Live

Boloș, despre posibilele tăieri de salarii: Comisia ne-a pus în vedere să luăm măsuri cu impact. Avem mai multe scenarii posibile

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune, într-o intervenție telefonică la Digi24, că reducerea cheltuielilor este o măsură cerută de Comisia Europeană pentru îndeplinirea condițiilor din PNRR și că pentru ca ea să fie considerată ca fiind o măsură „cu impact”, este posibil să fie nevoie de „o posibilă ajustare a numărului de funcționari”. Totuși, Boloș mai spune că „metodele prin care ajungem la acest impact semnificativ pentru dovedirea caracterului de sustenabilitate sunt diverse” și că sunt luate în calcul și scenariile „încasării mai bune a veniturilor sau revizuirea politicii fiscale”. Boloș a precizat și că, va merge la Comisie, „după Paștele ortodox” pentru a discuta reforma pensiilor speciale. Anterior, Boloș a declarat că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora.

„Decizia aceasta și discuțiile privind soluțiile pe care le avem pentru jalonul din PNRR nu au fost purtate în acest moment.

Prioritar pentru coaliție a fost de a găsi soluții pentru reforma pensiilor speciale, însă noi avem acest jalon în PNRR, respectiv legea cadru de salarizare unitară a bugetarilor în trimestrul doi al acestui an și avem o serie de constângeri care sunt efective menționate în plan, respectiv de revizuire a coeficienților de ierarhizare a salariilor funcționarilor.

Aceasta ar însemna ajustarea aceea de care am vorbit anterior. Avem, de asemenea, de făcut dovada caracterului sustenabil al acestei reforme, ceea ce  ar însemna inclusiv pentru a reduce aceste cheltuieli cu salariile, inclusiv o posibilă ajustare a numărului de funcționari.

Din acest punct de vedere, să răspundem cerinței privind sustenabilitatea acestei categorii de cheltuieli și, desigur, dacă niciuna dintre aceste variante nu o putem implementa, avem cea de-a treia, o mai bună încasare a veniturilor sau o revizuire a politicii fiscale. Sunt lucruri care sunt menționate în PNRR, nu sunt încă discutate la nivel de coaliție și o decizie va fi luată înainte de validarea jalonului de către Comisie.

Atunci când trebuie să facem dovada caracterului de sustenabilitate, întotdeauna Comisia solicită să avem un impact semnificativ în termen de scădere a cheltuielii publice și, de aceea, cu orice scenariu vom merge, va trebui să avem în vedere că impactul trebuie să fie semnificativ.

De exemplu, dacă la pensiile speciale avem 0,77% pondere în PIB, reducerea semnificativă poate să însemne procente de 0,5%. Deci, nu putem merge cu măsuri care să fie considerate fără impact major.

N-aș vrea să sperii sectorul bugetar pentru că aceste reduceri de cheltuială și reduceri, în trecut, ați văzut cum au fost tratate și unde s-a ajuns cu ele. În schimb, metodele prin care ajungem la acest impact semnificativ pentru dovedirea caracterului de sustenabilitate sunt diverse.

Reducerea aceasta de cheltuială, cum am precizat, nu poate să fie în niciun caz de ordinul a un miliard de lei când discutăm de o cheltuială de 110 miliarde. Va trebui, aici, să vedem ce tipuri de măsuri și cu ce scenarii vom valida acest jalon încât el să fie considerat îndeplinit și, mai ales, ce decizie va lua coaliția de guvernare. Mi-e greu să spun acest lucru pentru încă n-a fost discutat acest aspect și pe ce scenariu se va merge, fiind o reformă cu un impact social destul de semnificativ”, a spus Boloș, la Digi24.

Întrebat care e termenul limită, Boloș a răspuns:

„E termenul pe care îl avem în PNRR, dar validarea începe odată cu depunerea cererii de plată nr. 4, care are termen la sfârșitul acestui an, deci este posibil ca măsura și scenariile cu care vom merge pentru validare la Comisie să fie luate mult mai târziu. Eu zic să avem răbdare să vedem ce scenarii va lua în calcul coaliția, pentru că și acest jalon este foarte greu, alături de reforma privind pensiile speciale și sistemul de pensii general”.

Legat de discuția privind reforma pensiilor speciale, Boloș a spus că merge să discute „informal” cu Comisia după sărbători.

„După Paște avem planificată întâlnirea cu Comisia pentru a continua procesul de discuție informală și să vedem ce măsuri suplimentare vor mai fi solicitate și le com comunica în timp util”, a spus ministrul.

Întrebat de exemple de creșteri de taxe și impozite, Boloș a spus:

„Vă dați seama că aici orice exemplu pe care l-aș da poate să nască discuții în spațiul public și poate nu va fi scenariul pe care se va merge. Dar, cu siguranță ce vă  pot spune e că va trebui cum finanțăm în continuare această categorie de cheltuieli pentru că este una însemnată ca pondere în totalul veniturilor încasate la buget și va trebui să-i căutăm o soluție, mai ales că am anunțat că urmează o reducere de cheltuială, iar Comisia ne va pune în situația în care să implementăm reforma din acest punct de vedere”.

Declarația anterioară: „Ne îndreptăm spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie spre o potențială reducere a numărului de bugetari”

Anterior, Boloș a declarat că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora. Declarațiile lui Boloș vin pe fondul creșterii găurii din bugetul de stat. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, săptămâna trecută, că ANAF a avut încasări mai mici cu 4,1 miliarde de lei față de programul asumat, în primul trimestru.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după ședința BPN a PNL, că i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, și tuturor ordonatorilor de credite „să regândească reducerea cheltuielilor” din bugetul statului, având în vedere că există un deficit, dar șeful guvernului a dat asigurări că nu vor fi tăiate fondurile pentru salarii sau investiții.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Klaus Iohannis a semnat demisia ministrului Adrian Veștea. Cine îl va înlocui

Parchetul European face percheziţii în judeţul Maramureş, într-un dosar de fraudă cu subvenţii în valoare de 2 milioane de euro

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Partenerii noștri