Live

Exclusiv Aurescu i-a cerut lui Szijjarto ca oficialii ungari care vin în vizite private să respecte în discursul lor „sensibilitățile României”

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în luna iulie, la București. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că a discutat marți cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, despre vizitele private ale oficialilor ungari în România și despre tabăra de vară de la Tușnad care va avea loc săptămâna viitoare și unde premierul Viktor Orban probabil va participa. Oficialul român a precizat că i-a spus ministrului maghiar „care sunt sensibilitățile României și așteptarea ca discursul public să se încadreze în parametrii pe care îi știm deja”.

„Vizita pe care am primit-o ieri de la omologul meu din Ungaria, domnul (Peter – n.red.) Szijjarto a fost mult mai amplă din punctul de vedere al discuțiilor pe care le-am avut iar subiectul securității energetice, unul foarte important, a fost doar unul dintre subiectele pe care le-am discutat.

Am vorbit, de pildă, despre vizitele private ale oficialilor ungari în România și despre tabăra de vară de la Tușnad care va avea loc săptămâna viitoare și am arătat care sunt sensibilitățile României și așteptarea ca discursul public să se încadreze în parametrii pe care îi știm deja, ai tratatului politic de bază, ai Declarației de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI de la care anul acesta aniversăm 20 de ani de existență. Și răspunsul a fost unul pozitiv.

Înțelegem că (Viktor Orban – n.red.) va participa la această tabără de vară. Vom vedea care este conduita oficialilor ungari. Eu sper că ea se va modela după ceea ce colegul meu, Peter Szijjarto, mi-a spus”, a afirmat Bogdan Aurescu.

„Este în interesul strategic al României să sprijine Ungaria să scape de o parte din această dependență de gazul rusesc”

Oficialul din Guvern a mai spus că a discutat despre „cum să celebrăm Parteneriatul Strategic la 20 de ani și am stabilit o serie de obiective, inclusiv deschiderea unei camere de comerț comune bilaterale la Budapesta până la finalul anului”.

„Avem schimburi economice foarte puternice cu Ungaria, anul trecut peste 11 miliarde de euro. Sunt în creștere anul ăsta. Avem nevoie însă de o echilibrare a deficitului, pentru că avem un deficit de cred că 2,5 miliarde de euro, noi România, în aceste schimburi și mai puține investiții în Ungaria decât are investiții Ungaria în România.

Am discutat despre o nouă sesiune a Comisiei Economice și o nouă sesiune a Comitetului pentru minorități. Am vorbit inclusiv despre cum să facem ca traficul de la frontieră să fie mai ușor, să eliminăm o serie de blocaje.

Am discutat și despre securitatea energetică, pentru că Ungaria este un stat foarte dependente de surse externe, mai precis de Federația Rusă, așa că este în avantajul și în interesul strategic al României să sprijine Ungaria să scape de o parte din această dependență. Chestiunile concrete legate de lărgirea capacității interconectorului pe partea română sau alte aspecte care au fost amintite acolo țin de ministerele de resort și de discuțiile de specialitate, dar din punct de vedere politic, strategic, al obiectivelor de politică externă ale României, cred că dacă toți vecinii oștri sunt mult mai puțin dependenți de resursele energetice din Federația Rusă acest lucru este în avantajul direct al României”, arată ministrul de externe român.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE: Nouă cetăţeni români evacuaţi din Mayotte, după ciclonul Chido, cu o aeronavă a forţelor aeriene franceze

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

MAE nu a fost notificat cu privire la prezența unor români printre victimele atacului de la Magdeburg

Partenerii noștri