Live

Augustin Zegrean, după decizia CCR privind mandatele aleșilor locali: Nu e de sărit în apă 

Data actualizării: Data publicării:

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a spus miercuri la Digi24 după decizia CCR privind alegerile locale că situația poate fi rezolvată prin modificarea Codului Administrativ. „Nu e de sărit în apă”, a spus el, adăugând că data alegerilor o stabilește Guvernul, pentru că Executivul este cel care le organizează, nu Parlamentul.

„Nu este niciun vid legislativ, Codul Administrativ care a fost adoptat anul trecut, tot prin ordonanță de urgență, dar a fost verificat de Curte și a fost declarat constituțional și acolo scrie că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege, în ce situații și ce condiții”, a spus Augustin Zegrean.

El a spus că legea o dă Parlamentul, dar că Guvernul nu poate emite ordonanță pentru data alegerilor: „Dacă voiau să o facă trebuiau să modifice Codul Administrativ”.

„Va trebui să facă Guvernul un proiect de lege să-l prezinte în Parlament sau un parlamentar să facă o propunere legislativă”, a adăugat fostul președinte al CCR.

Întrebat dacă mandatul aleșilor locali, care a fost prelungit de facto în lipsa alegerilor, este un mandat plin, el a spus că „sigur că există o problemă câtă vreme OUG prin care a fost prelungit mandatul a fost declarată neconstituțională”.

„Trebuie rezolvate lucrurile foarte repede după intrarea în vigoare a deciziei Curții, aleșii locali nu mai au suport să stea acolo, pentru că mandatul lor a expirat”, dar că actele semnate de ei sunt validate pentru că „legea declarată neconstituțională se bucură de prezumția de constituționalitate până în momentul în care intră în vigoare decizia Curții prin care este declarată neconstituțională”.

„Deci, până intră în vigoare trebuie rezolvate problemele acestea. Nu e chiar așa de grav, zice Constituția că de la data publicării deciziile sunt general obligatorii, dar e tot acolo un text care spune că în 45 de zile Guvernul sau Parlamentul, după caz, e obligat să pună de acord legea declarată neconstituțională cu decizia Curții. Nu e chiar de sărit în apă, dar lucrurile trebuie rezolvate”, a subliniat Zegrean.

El a spus că s-a ajuns aici pentru că cei de la conducere „nu citesc legile”.

În ceea ce privește problema cine stabilește data alegerilor, Augustin Zegrean a spus că „nu scrie în Constituție, despre alegeri se vorbește foarte puțin în Constituție, doar că se fac conform legii. Nu scrie cine stabilește data, dar în niciun caz nu se putea cum au propus ei, să se stabilească data alegerilor prin lege organică”. 

„Cred că pentru asta au admis sesizarea, care spune în ce domenii se reglementează prin lege organică și nu poți să faci mai mult decât scrie în Constituție, nu este acolo data alegerilor. Spune doar că sistemul electoral se stabilește prin lege organică, nu data alegerilor”, a spus fostul președinte al CCR, care a admis că data alegerilor se stabilește de către Guvern: „Da, este firesc să fie așa, că practic ei organizează alegerile, nu Parlamentul.”

Judecătorii CCR au decis miercuri că data alegerilor locale și parlamentare poate fi stabilită de către Guvern, dar este posibil ca judecătorii să motiveze că și Parlamentul poate avea un rol în decizie. Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

(Redactor: George Costiță)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legea prin care persoanele fizice autorizate pot deveni SRL, neconstituțională. Explicația oferită de CCR

Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, declarată neconstituţională. Cum explică CCR decizia

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Sondaj INSCOP: Ce zic românii despre decizia CCR prin care a fost invalidată candidatura Dianei Șoșoacă la Președinție

Partenerii noștri