Suspans la Palatul Victoria. De ce președintele Iohannis a plecat de la Guvern, deși ședința nu se terminase
ACTUALIZARE 16:40 Președintele Klaus Iohannis părăsește sediul Guvernului. Ședința de guvern nu s-a terminat însă, continuă cu partea a doua anunțată de Viorica Dăncilă ca fiind consacrată temelor strict economice.
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
Kelemen Hunor nu vrea prelungirea mandatului lui Iohannis: Următorul șef al Senatului trebuia sa preia atribuțiile prezidențiale
Iohannis a anunțat cât timp va rămâne președinte și a explicat ce urmează în situația „nemaiîntâlnită”. „România e o țară democrată””
Elena Lasconi, apel la Klaus Iohannis: „Să descretizeze acele informații importante. E vorba de influența Rusiei”
Alegeri parlamentare 2024. Iohannis a votat pentru „o Românie europeană”: Ca să rămânem așa, trebuie să votăm așa
Vineri ar urma să aibă loc o ședință extraordinară de guvern pentru a adopta OUG cu noile taxe. Și săptămâna viitoare Guvernul mai are o ședință ordinară. Rămâne de văzut dacă președintele va veni și la aceste ședințe.
Rămâne de văzut, de asemenea, dacă ședința extraordinară de guvern de vineri nu va coincide cumva cu ora la care președintele Klaus Iohannis are programată o întâlnire la Palatul Cotroceni.
Joi, președintelui i-a fost prezentată ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, ca să vadă ce vor discuta cei din guvern după plecarea sa, nu erau chestiuni cu care șeful statului nu ar fi fost de acord și acesta este motivul pentru care a decis să plece, acceptând propunerea premierului Viorica Dăncilă, care a decis să împartă în două această ședință de guvern.
ACTUALIZARE 15:53. Viorica Dăncilă mulțumește presei, care e invitată să iasă din sală, și anunță că ședința de guvern se va desfășura în continuare în două etape - una consacrată chestiunilor de politică externă și securitate internă și o a doua etapă pe teme economice. Anunțul constituie o invitație voalată adresată președintelui de a părăsi ședința de guvern după prima etapă. O strategie asemănătoare aplicase și Călin Popescu Tăriceanu în 2007 cu Traian Băsescu. Klaus Iohannis precizase însă că potrivit Constituției, șeful statului nu prezidează doar parțial ședințele de guvern. Rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă președintele va refuza să părăsească sala de ședință și va dori să stea până la sfârșit.
VIORICA DĂNCILĂ: „Şedinţa de astăzi va avea loc în două etape. O primă etapă în care vom face referire la cele trei domenii, apărare, ordine publică şi politică externă, şi a doua etapă care cuprinde actele normative referitoare la domeniul economic”.
KLAUS IOHANNIS: „Ca să nu apară interpretări sau aşteptări care nu au suport constituţional vreau să subliniez că atunci când particip la şedinţa de Guvern, prezidez şedinţa de Guvern. Decizia, dar şi răspunderea asupra punctelor în discuţie la şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei prim-ministru”.
ACTUALIZARE. Între timp, ordonanța de urgență care introduce noi taxe a fost avizată negativ de Consiliul Economic și Social. Este însă un aviz consultativ. Rămâne de văzut dacă proiectul va fi adoptat totuși în ședința de guvern.
ACTUALIZARE 15:35 Vorbește Viorica Dăncilă. Începe prin a sublinia din nou că președintele are atribute în ceea ce privește politica externă. Menționează „proiectul major” pentru țară, după aderarea la UE și NATO, care e preluarea președinției Consiliului UE.
Apoi începe să enumere, citind, diverse proiecte economice care vor fi luate în discuție în ședință, între care măsuri pentru Oltchim.
Viorica Dăncilă anunță că în ședința de guvern va fi adoptată o Ordonanță de Urgență. Precizează apoi că se referă la măsuri în domeniul sănătății, în special legate de vaccinare și de creșterea cu indicele de inflație a asigurărilor medicale, ceea ce înseamnă 80 de milioane de lei.
„(...) Mă bucură că opinia dumneavoastră de astăzi este tocmai în această direcţie şi sper ca acest lucru să se reflecte într-o preşedinţie foarte bună pentru România”.
„În ceea ce priveşte apărarea, politica externă şi ordinea publică, este atributul dumneavoastră, conform Constituţiei, să participaţi la aceste lucruri. Legat de cooperarea în perioada preşedinţiei, am spus-o de la început, este o cooperare necesară, este nevoie de consens, pentru că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene reprezintă pentru noi o provocare, dar şi o oportunitate de a demonstra că România este bine pregătită, aşa cum au subliniat instituţiile europene, de a arăta că putem avea o preşedinţie de succes, iar în acest sens sunt convinsă că miniştrii Cabinetului au pe masă dosarele aflate pe agenda europeană astfel încât să poată da un răspuns pozitiv, să închidă cât mai mult dosare, pentru că aşa cum ştiţi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este de succes dacă închidem cât mai multe dosare, dar şi dăm un răspuns adecvat provocărilor existente la nivel european”, a afirmat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi, prezidate de şeful statului.
Ea a spus că este „convinsă că o cooperare şi un consens pe subiectele principale - Brexit, viitorul Uniunii europene post-Brexit, probleme legate de cadrul financiar multianual, de politica agricolă comună, de politica de coeziune, migraţia, terorismul - sunt numai câteva dintre subiectele care presupune o abordare luată în consens şi care să aduc plus pentru Uniunea Europeană şi bineînţeles pentru România".
Dăncilă a mai spus că, în acelaşi timp, consultările cu Guvernul sunt foarte bune pentru că există posibilitatea ca fiecare ministru să vorbească despre progresele pe care le face în anumite dosare.
„Cred că este foarte bine să existe o cooperare pentru că ştim că prim ministrul este cel care va conduce preşedinţia Consiliul Uniunii Europene, iar preşedintele României este care participă la Consiliul European. (...) Mă bucură că opinia dumneavoastră de astăzi este tocmai în această direcţie şi sper ca acest lucru să se reflecte într-o preşedinţie foarte bună pentru România”, a afirmat Dăncilă.
ACTUALIZARE 15:27. A început ședința de guvern prezidată de Klaus Iohannis.
Șeful statului a început prin a cita articolele din Constituție care îi permit participarea la o ședință de guvern. „Prezența președintelui la ședințele de guvern nu poate să fie nici îngrădită, nici limitată. Președintele prezidează ședințele de guvern. Punct.”, a declarat Klaus Iohannis după ce a enumerat articolele legislative respective.
El s-a grăbit să adauge că este obligatorie o colaborare în interesul României și a amintit că vineri România va prelua președinția Consiliului UE de la cancelarul Austriei, care vine la București.
„Cred că putem să avem o întâlnire instituțional corectă”, a încheiat Klaus Iohannis.
„Participarea mea are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, este vorba despre atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, coroborate. Aceste chestiuni au mai fost discutate în România. Există o clarificare, o decizie a CCR din 2007 pe acestă speţă, care se referă la aceleaşi articole din lege, care spun foarte clar că preşedintele României poate să participe oricând, la orice şedinţă de Guvern”, a precizat şeful statului.
„Vreau să interpretaţi prezenţa mea în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie, iar mâine vom prelua în mod simbolic preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Avem - cred că nu e nicio problemă să recunoaştem - multe divergenţe în foarte multe domenii, dar într-o chestiune de mare interes naţional cum e preşedinţia Consiliului Uniunii Euroepen nu putem să ne permitem să nu colaborăm. (...) Pentru România nicio altă variantă nu este bună. Se aşteaptă de la noi poziţii clare, poziţii corecte, poziţii transparente şi în niciun caz nu se aşteaptă o divergenţă între noi”, a spus şeful statului.
El a subliniat că atunci când participă la şedinţa de Guvern o prezidează. „Ca să nu apară interpretări sau aşteptări care nu au suport constituţional, vreau să subliniez că atunci când particip la şedinţa de Guvern prezidez şedinţa de Guvern, decizia, dar şi răspunderea asupra punctelor în discuţie la şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei prim ministru. (...) Cred că putem să avem o întâlnire instituţională corectă”, a mai spus Iohannis.
ACTUALIZARE 15:10. Klaus Iohannis discută cu premierul Viorica Dăncilă în biroul acesteia, înainte de a începe ședința de guvern.
ACTUALIZARE. Președintele Klaus Iohannis a sosit la Guvern. Înaintea lui, cu câteva minute, au sosit și mai mulți dintre miniștri, inclusiv Eugen Teodorovici, care a fost la Parlament și a vorbit cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
Este pentru a doua oară când preşedintele participă la şedinţa de guvern, prima dată fiind în mandatul lui Sorin Grindeanu, în 18 ianuarie 2017, pe fondul scandalului legat de adoptarea unor acte normative privind graţierea şi modificarea Codului penal. Și acum, temerile președintelui sunt legate de adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere.
„Dacă dl. președinte va veni, vom face exact ceea ce prevede Constituția României”, declarase anterior premierul Viorica Dăncilă, la Parlament, unde fusese la moțiunea de cenzură. Ea a spus că Executivul va discuta în prezenţa preşedintelui subiectele care, potrivit Constituţiei, intră în sfera de competenţă a acestuia: politică externă, ordine publică, apoi va discuta despre chestiuni care sunt proprii Guvernului.
Viorica Dăncilă fusese întrebată de jurnaliști despre eventuala prezență, anunțată public, în ajun, a președintelui Klaus Iohannis la ședința de guvern. Viorica Dăncilă a precizat că nu a fost contactată personal de șeful statului pentru a o anunța despre prezența sa la ședința de guvern de joi.
În ceea ce privește OUG pe amnistie și grațiere, Viorica Dăncilă a negat din nou că ar avea pe masa de lucru așa ceva și a reafirmat, pe de altă parte, că România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE.
În schimb, premierul Viorica Dăncilă le-a confirmat jurnaliștilor că ordonanța pe fiscalitate va intra chiar joi pe ordinea de zi a ședinței de guvern, dacă va avea avizul CES.
Citiți și: Ordonanța lui Eugen Teodorovici cu noile taxe intră azi în Guvern
Noi schimbări preconizate la Pilonul II de pensii
Guvernul se reuneşte joi în şedinţă, prima de când preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat intenţia de a participa la şedinţele Executivului, însă până la această oră, programul şefului statului nu fost făcut public, astfel încât prezenţa sa la Palatul Victoria nu este certă, transmite News.ro.
Miercuri, după două zile în care preşedintele şi premierul şi-au făcut cunoscute prin scrisori punctele de vedere referitoare la prezenţa şefului statului la şedinţele de Guvern, Executivul a făcut publică ordinea de zi a şedinţei, care conţine două ordonanţe de urgenţă referitoare la finanţare unor cheltuieli în domeniul sănătăţii şi la acţiuni de informare în domeniul politicilor privind agricultura, proiexte de gotărâri, memorandumuri şi puncte de vedere referitoare la proiecte de lege.
Fiecare proiect este însoţit de link-ul către document şi de precizarea că „Proiectele de acte normative şi documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul şedinţei Guvernului României”.
Cu toate acestea, întrebat dacă va merge la şedinţa de Guvern mai ales că ar urma să fie adoptată OUG pe Codul fiscal, preşedintele a replicat: „Aveţi dvs. cumva agenda şedinţei de Guvern, că la noi nu a ajuns? Guvernul nu ştie ce face. Această ordonanţă este doar o nouă dovadă. Nu există niciun anunţ despre o şedinţă de Guvern sau ora la care va avea loc sau agenda care va exista acolo. De asta spun: aşteptăm să vedem. Mie-mi place să am un plan, să am o agendă, ca să ştie toată lumea ce se întâmplă. Se pare că Guvernului nu-i place aşa, deci aşteptăm anunţul Guvernului pe şedinţa de Guvern”.
Chestionat în continuare dacă va merge joi la şedinţa de Guvern în cazul în care OUG anunţată de ministrul finanţelor va fi pe ordinea de zi, preşedintele a răspuns: „V-am anunţat de ieri, de alaltăieri cum va fi în continuare cu şedinţele de Guvern şi aşa va fi”. Întrebat ieri dacă va merge la toate şedinţele de acum încolo, Klaus Iohannis a răspuns: „Sigur”.
Ședință de Guvern la ora 15:00
Miercuri seară a fost anunţată şi ora şedinţei de Guvern, respectiv ora 15:00.
Disputa pe tema participării la şedinţele de Guvern a izbucnit luni, când preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicita agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului. Ulterior, şi-a anunţat şi intenţia de a participa la aceste şedinţe, pe fondul afirmaţiilor liderilor PSD privind adoptarea unei OUG vizând codurile penale, precum şi al informaţiilor privind emiterea unui act normativ referitor la amnistie şi graţiere.
Acestora li s-a adăugat de marţi şi posibilitatea adoptării OUG privind măsurile fiscale care au influenţat deja evoluţiile de la Bursa de Valori Bucureşti şi au determinat reacţii ale mediului de afaceri.
Şeful statului invoca articolul 87 din Constituţie conform căruia „preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”, iar „preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.
Iohannis și Dăncilă, discuție prin scrisori
Premierul Dăncilă i-a replicat şefului statului, tot printr-o scrisoare, în care i-a transmis că ordinea de zi a şedinţelor este postată pe site-ul Guvernului, că în Constituţie sunt prevăzute domeniile de interes pentru preşedinte prin prisma participării la şedinţele Cabinetului şi l-a asigurat de toată deschiderea în situaţia în care va decide să participe la şedinţa de Guvern.
„Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocaţi prerogativele conferite de art.87 din Constituţia României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a şedinţelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană. În cazul în care pe agenda şedinţei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la “probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituţional invocat, vă vom semnala acest lucru şi vă asigur de toată deschiderea în situaţia în care veţi decide să participaţi la şedinţa de Guvern", precizează premierul, adăugând că există aceeaşi deschidere şi în cazurile subsumate de textul constituţional sintagmei ”alte situaţii”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Preşedintelui României.
La câteva minute după anunţul Guvernului, Administraţia prezidenţială a făcut publică o nouă scrisoare a preşedintelui către premier, în care îi cerea să includă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Guvern protejarea drepturilor şi intereselor românilor din Marea Britanie.
În scrisoare se arăta că, în situaţia în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel naţional, pentru asigurarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie.
„În acest caz, la nivel naţional, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât şi la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetăţenii români aflaţi în Marea Britanie. Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeţi subiectul protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei şedinţe de Guvern”, afirma şeful statului.
Reacții dure din PSD
Reacţiile din PSD au mers de la precizarea senatorului Claudiu Manda conform căreia „preşedintele Klaus Iohannis poate să participe la şedinţele de Guvern şi să le conducă, dacă sunt pe ordinea de zi chestiuni care vizează competenţele domniei sale”, până la interpretarea dată de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care a afirmat că participarea preşedintelui este permisă de Constituţie, dar că acesta „trebuie să înţeleagă că prezidează, nu conduce”.
Cea mai tranşantă declaraţie i-a aparţinut vicepreşedintelui Camerei, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache: „Fără îndoială, da. Oricum şedinţele de guvern sunt publice, dar în acelaşi timp este dreptul Guvernului să stabilească ordinea de zi. Ce mare lucru, dacă participă preşedintele? Îşi va lua notiţe şi cu asta basta. Că participă, că prezidează, dar nu poate bloca ordinea de zi. Îşi va lua notiţe şi cu asta basta.”
Preşedintele Klaus Iohannis a mai participat la şedinţa de Guvern în mandatul lui Sorin Grindeanu, în 18 ianuarie 2017, tot pe fondul temerilor legate de adoptarea unor acte normative privind graţierea şi modificarea Codului Penal.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News