Live

Alexandru Rafila: Părinții au responsabilitatea să își protejeze copiii prin vaccinări

Data publicării:
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe, că părinţii au responsabilitatea să îşi protejeze copiii prin vaccinări, care constituie cele mai eficiente programe de prevenţie. Declarația sa vine în contextul în care, în judeţul Arad, s-au înregistrat în ultima săptămână 200 de cazuri de rujeolă.

El a subliniat, vineri, la o conferinţă pe teme medicale, că programele de vaccinare reduc foarte mult morbiditatea şi mortalitatea, mai ales în rândul populaţiei infantile.

„Acum avem epidemie de rujeolă. Tocmai citeam că în judeţul Arad au fost, în ultima săptămână, 200 de cazuri de rujeolă, mai multe decât toate cazurile de rujeolă pe care le-au avut în ultimii ani cumulativ. De ce? Pentru că sunt foarte mulţi copii nevaccinaţi (...). Sper ca oamenii să înţeleagă că să-ţi protejezi copilul prin vaccinare, cu vaccinurile obişnuite - dacă vreţi - tradiţionale (...) este un grad de responsabilitate faţă de propriul copil. Cred că lucrul acesta trebuie să fie foarte clar. Siguranţa medicamentelor, siguranţa vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci şi a agenţiilor de reglementare, deci nu se pune problema că vaccinurile care sunt puse la dispoziţia populaţiei sunt nesigure”, a spus ministrul Rafila, potrivit Agerpres. 

În altă ordine de idei, el a punctat că un trai sănătos înseamnă şi o viaţă activă din punct de vedere profesional şi social. „Asta nu înseamnă că trebuie să discutăm despre - ştiu eu - prelungirea vârstei la care oamenii ies la pensie, dar implicarea în viaţa activă este cea care menţine viaţa sănătoasă. (...) Noi avem nevoie de oameni care să poată să deservească, prin cunoştinţele pe care le au, prin abilităţile pe care le au, diversele sectoare de activitate”, a adăugat ministrul Rafila.

La rândul său, consilierul prezidenţial Diana-Loreta Păun a menţionat că numai un stil de viaţă sănătos şi evitarea "factorilor comportamentali de risc" pot duce, pe termen lung, la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

Diana-Loreta Păun a atras atenţia asupra subfinanţării, deficitului de infrastructură şi de resurse umane în spitale din România, dar a semnalat şi progresele tehnologice înregistrate în sistemul de sănătate.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Anunțul lui Ciolacu privind retragerea de la negocieri i-a luat prin surprindere pe membrii PSD. Rafila: „Nu știu despre ce este vorba”

Alexandru Rafila, despre boala X: „Niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Senatorul PSD Florian Bodog a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de angajări fictive la Ministerul Sănătății

Partenerii noștri